Patiënt in wachtruimte

Gemeente en zorgpartijen organiseren groot symposium over rookvrije zorg

Datum: 30 september 2019

Woensdagavond 2 oktober vindt er bij VieCuri in Venlo een groot symposium plaats met als titel “Rookvrije Generatie, onze zorg”. De gemeente Venlo, VieCuri Medisch Centrum, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, Cohesie huisartsenzorg en GGD Limburg Noord organiseren het symposium. In 2018 ondertekenden deze partners een convenant om zich samen sterk te maken voor een rookvrije generatie.

 

Het symposium is met zo’n 150 aanmeldingen ruim volgeboekt. Een breed publiek van zorgprofessionals, beleidsontwikkelaars, managers en bestuurders vanuit de regio en daarbuiten heeft zich aangemeld. Vanwege de overweldigende belangstelling overweegt de organisatie om het symposium nogmaals te organiseren in 2020.

 

Zien roken doet roken
Doel van het symposium is het vergroten van de bewustwording over roken en de gevolgen ervan. Met name roken in het bijzijn van kinderen is niet goed, want zien roken doet roken. Tijdens het symposium worden zorgprofessionals aangezet om na te denken over hun eigen bijdrage aan de Rookvrije Generatie. In hun werk zien zij dagelijks mensen die (nog) roken. Bijkomend doel is de verschillende zorgprofessionals (jeugdzorg, huisartsen, fysiotherapeuten, chirurgen, verpleegkundigen, GGZ artsen etc.) met elkaar te verbinden en daarmee de hele sector te activeren.

 

Paneldiscussie en workshops
De avond start met een lezing door verslavingsarts Robert van de Graaf gevolgd door een paneldiscussie met onder andere Jolande Sap (VWS gespreksgroep Nationaal Preventieakkoord), Harry Pouwels (longarts VieCuri) en Sigrid Attema (KWF Kankerbestrijding). Daarna zijn er vier workshops waaruit de deelnemers kunnen kiezen. De workshops gaan over het omgaan met weerstand tegen stoppen met roken, het creëren van een rookvrije omgeving voor medewerkers en cliënten, de invloed van roken op het jonge leven en de hulp die er is bij het stoppen met roken. Huisartsen, chirurgen, bestuurders, verpleegkundigen, verloskundigen, praktijkondersteuners en kinderartsen gaan met elkaar in gesprek.

 

Gevolgen van roken
Roken is in Nederland met 20.000 dodelijke slachtoffers per jaar met afstand de grootste vermijdbare doodsoorzaak. Het veroorzaakt ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, luchtwegziekten, diabetes, ontstekingen, alzheimer, staar en blindheid. Bovenal is het een ernstige verslaving die gemiddeld al rond het 13e levensjaar begint, wanneer het brein nog niet volwassen is. Cruciaal is creëren van een rookvrije omgeving voor kinderen, zodat zij leren dat roken niet normaal is en zo min mogelijk in de verleiding komen.

 

Rookvrije Generatie
Venlo was in 2017 één van de eerste gemeenten die actief beleid ontwikkelde voor een rookvrije generatie en kreeg daarin veel organisaties mee. Dit leidde in 2018 tot de ondertekening van een gezamenlijk convenant door de zorgpartners die ook dit symposium organiseren. Diverse sportverenigingen, scholen, speelparken en -tuinen hebben zich aangesloten door hun eigen vereniging of instelling rookvrij te maken.

 

 

Afbeelding van VieCuri Rookvrij
Scroll voor meer informatie