Patiënt in wachtruimte

Mantelzorgers zijn onmisbaar, ook in het ziekenhuis

Datum: 10 november 2019 |  kwetsbare oudere

VieCuri wil ervoor zorgen dat naasten zich welkom voelen als één van hun dierbaren wordt opgenomen in het ziekenhuis. De naasten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de zorg voor de patiënt. Met hun kennis en ervaring kunnen ze de zorgverleners helpen zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat voor de patiënt belangrijk is. Dit kan het zorg- en het herstelproces van de patiënt positief beïnvloeden.


Als je partner dement wordt…

Agnes Peters is dag en nacht mantelzorger voor haar man Sjaak. Sjaak kreeg twee jaar geleden de diagnose dementie. Ze doen de hele dag door alles samen; haar hele dagritme staat in het teken van Sjaak. Agnes: “Het mantelzorgen heeft impact op alles. Ik merk dat ik ’s avonds echt heel erg moe ben. Ik ben blij dat ik lieve kinderen, kleinkinderen en buren om me heen heb, die mij af en toe ontzien door mij mee te nemen voor een kopje koffie of zich even over Sjaak ontfermen. Dan kan ik even bijtanken.” Onlangs werd Sjaak opgenomen in VieCuri Medisch Centrum. Dementie begeleidster Loes wees Agnes op de mogelijkheid om in het ziekenhuis te overnachten voor het welzijn van Sjaak. Om te beginnen voor twee nachten. Die twee nachten werden zeven aaneengesloten dagen, waarbij Agnes 24 uur per dag bij haar man in het ziekenhuis bleef. Ze heeft hem zoveel als mogelijk zelf verzorgd, zoals het scheren en wassen. De verpleging probeerde de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en koppelde twee bedden aan elkaar zodat de twee net als thuis dicht bij elkaar konden liggen. Agnes: “We zijn echt fantastisch verzorgd bij VieCuri, niets dan lof voor de verpleging hier. Maar gelukkig mogen we weer naar huis, dan kunnen we op de 11e van de 11e onze 54e trouwdag samen vieren!’

 

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg en staan we stil bij de toegevoegde waarde die mantelzorgers bieden. Niet alleen thuis, maar ook in het ziekenhuis. Voor alle naasten die in het ziekenhuis een steentje bijdragen aan de zorg voor de patiënt hebben we een klein bedankje geregeld. Zo laten we de naasten weten: we zien en waarderen jullie inzet! We bedanken onze vriendenstichting VieAmi voor de financiering van deze actie. Het initiatief voor deze actie is afkomstig van de Zorg voor Ouderen BeleidsCommissie.

 

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende activiteiten en taken die u als naasten kunt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld: 

 

 • aanwezig zijn als uw naaste angstig, verward of onrustig is
 • helpen met eten en drinken
 • helpen tijdens de verzorging
 • extra oefenmomenten (bijv. een stukje lopen)
 • gezelschap en activiteiten bieden
 • begeleiding en helpen bij de communicatie

 

Voor meer informatie, zie de folder ‘Mantelzorg in VieCuri’

Op deze foto staan een mantelzorger en haar partner in het ziekenhuis
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

 • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
 • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

 • VieCuri Venlo
 • VieCuri Venray
 • PanSana in Panningen
 • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
 • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer