Patiënt in wachtruimte

Mantelzorgers zijn onmisbaar, ook in het ziekenhuis

Datum: 10 november 2019 |  kwetsbare oudere

VieCuri wil ervoor zorgen dat naasten zich welkom voelen als één van hun dierbaren wordt opgenomen in het ziekenhuis. De naasten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de zorg voor de patiënt. Met hun kennis en ervaring kunnen ze de zorgverleners helpen zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat voor de patiënt belangrijk is. Dit kan het zorg- en het herstelproces van de patiënt positief beïnvloeden.


Als je partner dement wordt…

Agnes Peters is dag en nacht mantelzorger voor haar man Sjaak. Sjaak kreeg twee jaar geleden de diagnose dementie. Ze doen de hele dag door alles samen; haar hele dagritme staat in het teken van Sjaak. Agnes: “Het mantelzorgen heeft impact op alles. Ik merk dat ik ’s avonds echt heel erg moe ben. Ik ben blij dat ik lieve kinderen, kleinkinderen en buren om me heen heb, die mij af en toe ontzien door mij mee te nemen voor een kopje koffie of zich even over Sjaak ontfermen. Dan kan ik even bijtanken.” Onlangs werd Sjaak opgenomen in VieCuri Medisch Centrum. Dementie begeleidster Loes wees Agnes op de mogelijkheid om in het ziekenhuis te overnachten voor het welzijn van Sjaak. Om te beginnen voor twee nachten. Die twee nachten werden zeven aaneengesloten dagen, waarbij Agnes 24 uur per dag bij haar man in het ziekenhuis bleef. Ze heeft hem zoveel als mogelijk zelf verzorgd, zoals het scheren en wassen. De verpleging probeerde de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en koppelde twee bedden aan elkaar zodat de twee net als thuis dicht bij elkaar konden liggen. Agnes: “We zijn echt fantastisch verzorgd bij VieCuri, niets dan lof voor de verpleging hier. Maar gelukkig mogen we weer naar huis, dan kunnen we op de 11e van de 11e onze 54e trouwdag samen vieren!’

 

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg en staan we stil bij de toegevoegde waarde die mantelzorgers bieden. Niet alleen thuis, maar ook in het ziekenhuis. Voor alle naasten die in het ziekenhuis een steentje bijdragen aan de zorg voor de patiënt hebben we een klein bedankje geregeld. Zo laten we de naasten weten: we zien en waarderen jullie inzet! We bedanken onze vriendenstichting VieAmi voor de financiering van deze actie. Het initiatief voor deze actie is afkomstig van de Zorg voor Ouderen BeleidsCommissie.

 

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende activiteiten en taken die u als naasten kunt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld: 

 

 • aanwezig zijn als uw naaste angstig, verward of onrustig is
 • helpen met eten en drinken
 • helpen tijdens de verzorging
 • extra oefenmomenten (bijv. een stukje lopen)
 • gezelschap en activiteiten bieden
 • begeleiding en helpen bij de communicatie

 

Voor meer informatie, zie de folder ‘Mantelzorg in VieCuri’

Op deze foto staan een mantelzorger en haar partner in het ziekenhuis
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

 • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
 • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
 • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
 • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
 • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
 • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
 • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
 • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
 • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer