Patiënt in wachtruimte

VieCuri Live: Muziek als medicijn

Datum: 24 december 2019

Muziek als medicijn, dat is de achterliggende gedachte van ‘VieCuri Live’. Het eerste ziekenhuiskamerconcert vond plaats op 19 december. Vanwege de enthousiaste reacties van zowel patiënten als zorgverleners is besloten om deze concerten vaker te organiseren.

VieCuri Live is een initiatief van Jong VieCuri dat met steun van VieAmi tot stand is gekomen en waarvoor een samenwerking is aangegaan met Muziek Jong voor Oud (bekend van de concerten in de centrale hal). Het idee erachter is dat patiënten even afgeleid worden van hun ziekte en van de ziekenhuissetting waarin ze verblijven. Daarnaast is gebleken dat muziek ook een rol bij herstel speelt. Een mooie en welkome bijkomstigheid. Tijdens de ziekenhuiskamerconcerten kunnen patiënten genieten van verschillende soorten muziek. De muzikanten gaan van kamer naar kamer, daar waar behoefte is.

De eerste ervaringen

Het eerste ziekenhuiskamerconcert van VieCuri Live vond plaats op B6, bij afdeling Neurologie en het Transferium. Dankzij de bijzondere setting van het Transferium konden violisten Andrea Torres en Egor Farafontov er een heus huiskamerconcert van maken. Limburgse meezingers, een wals en kerstmuziek; alle mogelijke genres kwamen voorbij. Patiënten waren zichtbaar blij en zongen menig liedje mee. ‘Echt fijne muziek, prachtig!’ is wat we hoorden. Ook collega’s waren enthousiast: ‘Die schnuutjes, fantastisch!’, ‘Nu kun je zien wat muziek met mensen doet’ en ‘Jullie mogen elke maand wel komen!’.

 

Vervolg

Jong VieCuri kijkt zeer tevreden terug op de eerste sessie van VieCuri Live. Het is de bedoeling om elke maand of minstens elke twee maanden een ziekenhuiskamerconcert op een andere afdeling te organiseren.

 

Op deze foto zie je VieCuri patiënten luisteren naar muziek van twee violisten.

Op deze foto zie je een groep patiënten die luisteren naar muziek van violisten Andrea Torres en Egor Farafontov.
Scroll voor meer informatie