Patiënt in wachtruimte

Zorgpartners Venlo gaan voor een rookvrije generatie

Datum: 21 november 2018

De bestuurders van VieCuri, Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid, Cohesie huisartsenzorg, gemeente Venlo en GGD Limburg-Noord tekenden vandaag (21 november 2018) een convenant om zich samen sterk te maken voor een rookvrije generatie. Iets dat geheel past bij het moment dat de regering zich buigt over het Nationaal Preventieakkoord.

 

De vijf partijen ambiëren een samenleving waarin kinderen vrij van (mee)roken kunnen opgroeien en waarin uiteindelijk niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. Ook streven ze naar een substantiële, duurzame gezondheidswinst voor de bevolking van de regio Venlo.

 

Jong geleerd

Harry Pouwels, longarts en ambassadeur van de Rookvrije Generatie: “Steeds meer wordt duidelijk dat (naast accijnzen en landelijke campagnes) een nauwe samenwerking tussen lokale partijen een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van roken. Zeker in de omgeving van jonge kinderen is enorm veel te bereiken. Een rookvrije generatie creëer je alleen door te zorgen dat rokers niet roken in aanwezigheid van kinderen. Als de omgeving rookvrij is, verandert automatisch je gedrag. Juist daarom is het belangrijk dat de zorgpartners in Venlo de handen ineen slaan.”

 

Percentage rokers in Venlo hoger dan gemiddeld

In Venlo overlijden jaarlijks zo’n 100 Venlonaren per jaar vroegtijdig aan de gevolgen van roken. Dit is met afstand de grootste vermijdbare oorzaak van vroegtijdige sterfte, vele malen groter dan overlijden door misdaad, verkeersongevallen, alcohol en drugs bij elkaar opgeteld. Het aantal rokers is zelfs toegenomen sinds 2012. Onlangs constateerde de GGD Limburg-Noord dat dit percentage in de gemeente Venlo hoger ligt dan in de regio en landelijk. Dit is zorgwekkend vanwege de gezondheid van de bevolking. Bovendien werkt dit stijgende zorgkosten in de hand.

 

Convenant voor een rookvrije generatie

Van links naar rechts: Frans Schatorjé (wethouder Zorg, Welzijn & Onderwijs gemeente Venlo), Harry Pouwels (longarts VieCuri en ambassadeur Rookvrije Generatie), Ankie van Rossum (voorzitter Raad van Bestuur VieCuri), Robert van de Graaf (verslavingsarts), Sylvia Wessels (voorzitter Raad van Afgevaardigden Cohesie huisartsenzorg), Jolande Tijhuis (bestuursvoorzitter Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid) en Niels Boots, bestuursadviseur GGD Limburg-Noord).

Convenant voor een rookvrije generatie
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer