Patiënt in wachtruimte

Wachten op hartoperatie met defibrillator in een vest

Datum: 17 december 2018

Met een defibrillator in een vest kunnen hartpatiënten voortaan thuis wachten op een operatie in plaats van in een ziekenhuisbed. Dagblad De Limburger interviewde cardioloog Joan Meeder en patiënt Jean van Straaten, lees hier het volledige artikel. 

 

Fragment:
Bij Jean van Straaten uit America er is een defect aan de draad die zijn ICD met het hart verbindt. Die moet worden vervangen. Een riskante operatie, omdat de draad in de loop der jaren is vergroeid met weefsel. Zelf komt hij – al googlend – uit op een specialist in Eindhoven, die de expertise heeft om de operatie uit te voeren. De vreugde over het vinden van de juiste arts slaat snel om in wanhoop. „De arts bleek op vakantie”, zegt Van Straaten. „Ik moest zeker nog vier weken wachten op zijn terugkeer.”


Vlak daarna ontdekt hij dat er een manier is om de resterende wachttijd thuis te kunnen doorbrengen: met een lifevest – een draagbare, externe defibrillator, verwerkt in een vest – zou hij thuis de dingen kunnen afwachten die nog komen zouden.

Op zijn verzoek besluit cardioloog Joan Meeder van het VieCuri ziekenhuis zich te verdiepen in dat vest, dat tot dan toe geen gangbare behandeloptie vormde. „Op dinsdag opperde de pa¬tiënt zelf om het lifevest in zijn situatie in te zetten”, zegt cardioloog Meeder. „Dezelfde dag nog heb ik de directie gebeld om toestemming. Die kwam woensdag. Op donderdag was er een spoedoverleg, waarvoor specialisten die met verlof waren, zijn teruggekomen. Ik ben er heel erg trots op dat we dit zo snel hebben kunnen regelen.”

 

Normaliter, zegt Meeder, duren dit soort procedures langer. Niet alleen omdat er een medische afweging moet worden gemaakt, ook omdat het niet altijd zo is dat een nieuwe behandeling wordt vergoed door zorgverzekeraars, ook al is die goedkoper. Met een lifevest kan al snel een aantal weken ziekenhuisopname worden voorkomen. Verder voordeel is dat het voor de patiënt zelf veel meer comfort geeft.

 

Afbeelding van het lifevest

 

Het vest wordt in een klein aantal ziekenhuizen in Nederland ingezet, voor VieCuri was het een pilot. Meeder verwacht het lifevest hooguit één a twee keer per jaar in te gaan zetten, bij patiënten bij wie een ICD inbrengen niet of tijdelijk niet mogelijk is. Maar het vest is niet zonder meer voor iedereen geschikt, zegt de cardioloog. „Er is een bepaalde rust nodig in de persoon.”

 

Bij Van Straaten is de proefperiode perfect verlopen. Er waren geen complicaties, de icd in het vest heeft niet in actie hoeven komen. „Het zit wat in de weg bij het slapen”, zegt Van Straaten, „maar verder heb je er geen last van.”

 

Inmiddels is de operatie van Jean van Straaten achter de rug. Hij is verheugd dat het lifevest vast deel gaat uitmaken van de opties die op een operatie wachtende hartpa¬tiënten hebben in VieCuri. Niet alleen omdat het voor de patiënt natuurlijk een uitkomst is, ook vanwege de kosten. „Het alternatief voor mij was dat ik een paar weken een ziekenhuisbed bezet zou houden, dat kost toch al gauw een veelvoud van de 3000 euro die vier weken lifevest dragen hebben gekost, lijkt mij.”

 

Afbeelding van patient Jean Van Straaten en cardioloog Joan Meeder

Afbeelding van cardioloog Joan Meeder en patient dhr. Van Straaten

Afbeelding van het lifevest

Scroll voor meer informatie