Patiënt in wachtruimte

Bouw van serre, tuin en kunstproject Oncologiecentrum VieCuri

Datum: 14 december 2018 |  tuin

Schets van de BuitensteBinnenTuinVieCuri heeft sinds 2015 een Oncologiecentrum waar artsen en verpleegkundigen van verschillende specialismen spreekuur houden. Dat is prettig voor de patiënten die daarmee op één locatie met veel privacy, rust en bekende zorgprofessionals hun zorg ontvangen. Vandaag ging de eerste schop de grond in om het Oncologiecentrum uit te breiden met een serre, tuin en kunst. Het project heeft de mooie naam BuitensteBinnenTuin gekregen. De opening vindt naar verwachting in mei 2019 plaats.

 

Wie een afspraak heeft in het Oncologiecentrum is logischerwijs gespannen. Vaak krijgen patiënten een uitslag te horen: is de uitslag goed of is er sprake van kanker? Chirurg-oncoloog Paul Nijhuis bedacht het concept Human Sense Modulation en de BuitensteBinnenTuin om spanning rondom een afspraak te verminderen. “Ik zag wat er gebeurt in winkels rond de kerst; door specifieke belichting, geuren en een mooie presentatie, worden mensen als vanzelf aangezet om iets te kopen. Ik bedacht dat het dan toch ook moest lukken om mensen die heel bang zijn, gerust te stellen door het gebruik van bepaalde verlichting, geluiden, geuren en kleuren. Onderzoeken laten zien, dat de natuur stressverlagend werkt. De tuin en serre worden een verlengstuk van onze wachtruimte. Patiënten met kanker kunnen er hun zinnen verzetten. Als beoogd resultaat kunnen ze het gesprek met de arts beter volgen en staan ze meer open voor de zorg die ze ontvangen.”

 

Jean Henkens, parkbioloog-landschapsarchitect van Center Parcs en bedenker van de tuin inspireerde VieCuri met zijn woorden: “Er zijn honderden plekken waar je je handen kunt wassen. Je wast ze en verfrist ze. Maar hier is ook een plek nodig waar je een verfrissing aan je geest wil geven.” 

 

Resultaten wetenschappelijk onderzocht

Samen met o.a. de Universiteit van Maastricht wordt de werking van dit concept wetenschappelijk onderzocht. “Er is veel belangstelling, uit het hele land krijgen we telefoontjes.” VieCuri is voor zover bekend het enige ziekenhuis dat het prikkelen van de zintuigen in de volle breedte toepast. “De komende jaren gaan we met wetenschappelijk onderzoek proberen aan te tonen dat dit concept daadwerkelijk voordelen biedt voor patiënt, arts en de gezondheidszorg. Als dit lukt, dan kan dit concept worden toegepast in ieder ziekenhuis ter wereld.”

 

In het Oncologiecentrum maakt men al gebruik van aromatherapie. Nijhuis: “Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde geuren angsten verminderen. Dat komt de kwaliteit van het gesprek tussen patiënt en arts ten goede. Het zou uiteindelijk zelfs het aantal ziekenhuisbezoeken kunnen verminderen.” Op de oncologische dagbehandeling wordt daarnaast gewerkt met geursticks. “Deze geuren kunnen helpen tegen misselijkheidsklachten. Het is toch mooi als we door de inzet van deze geuren, minder medicijnen tegen misselijkheid hoeven te verstrekken.” 

 

Samen met de patiënt

VieCuri heeft een sterke focus op patiëntgericht werken en is ervan overtuigd, dat alleen in uitwisseling met de patiënt een antwoord is te vinden op vragen als ‘Waaraan voldoet goede zorg?’ en ‘Hoe kunnen we die het beste organiseren?’. Patiënten zijn de mede-ontwikkelaars van het nieuwe Oncologiecentrum en de serre, tuin en kunst. 

 

Kunst

VieCuri gaat ook kunst inzetten om patiënten beter voor te bereiden op hun gesprek met de specialist. Deze creatieve bijdrage is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Museum van Bommel van Dam. Kunstenaarscollectief Circus Engelbregt is gevraagd voor de conceptontwikkeling en uitvoering. Saskia van de Wiel van het museum adviseerde het ziekenhuis: “Ons museum gaat verhuizen. In de periode tot aan de opening van het nieuwe pand (verwacht eind 2020) zijn we met het museum zichtbaar op verschillende plekken in Venlo. Deze samenwerking met VieCuri past daar perfect bij.” Kunst kan zorgen voor een ander perspectief bij mensen, zoals inspiratie, zingeving of troost. Het kunstproject duurt één jaar.  Elk van de vier seizoenen staat er iets anders centraal. Martijn Engelbregt: “"Met de BuitensteBinnenTuin nodigen we patiënten uit om naar buiten te gaan, om met hulp van de natuur aandacht te hebben voor de binnenwereld. Juist in moeilijke tijden is ruimte voor bezinning, overdenking, samen zijn en verwondering van levensbelang."

 

Op deze foto ziet u een kunstafbeelding van de BuitensteBinnenTuin

Op deze foto ziet u een bord van een soort plant van de BuitensteBinnenTuin 

Sponsoring

Het benodigde geld voor het totale project is grotendeels bijeen gebracht met sponsoring en fondsenwerving. Partners in de bouwwereld, Roparun, VieAmi, Center Parcs, Walk of Roses, de gemeente Venlo, Mondriaan Fonds en individuele donateurs helpen VieCuri om deze droom te verwezenlijken.

 

Schets van de BuitensteBinnenTuin bij het Oncologiecentrum

Serre van de BuitensteBinnenTuin Oncologiecentrum
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer