Patiënt in wachtruimte

Looptherapie veilige behandeling bij slagaderverkalking

Datum: 29 september 2017

Tim Sigterman, arts assistent Chirurgie en Orthopedie promoveert op vrijdag 29 september aan de Maastricht University.

Tim Sigterman heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van slagaderverkalking in de benen. In de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Steeds vaker wordt voor dit belangrijke gezondheidsprobleem een dotterbehandeling ingezet. Een risico van deze ingreep is echter dat de patiënt acute en lange termijn nierfunctieschade ontwikkelt als gevolg van de contrasttoediening bij de dotterbehandeling.
Het proefschrift van Tim Sigterman toont aan dat patiënten die voor slagaderverkalking gedotterd worden, meer nierfunctieschade oplopen dan patiënten die behandeld worden met looptherapie.

Daarnaast is aangetoond dat 1 op de 8 patiënten (13%) acute nierschade oploopt als gevolg van de dotterbehandeling met contrasttoediening. Om deze complicatie te voorkomen wordt er gezocht naar een alternatieve behandeling. Het onderzoek van Tim is het eerste onderzoek waarbij patiënten een dotterbehandeling kregen met behulp van echo zonder contrastmiddel. De resultaten zijn goed, ze tonen aan dat deze methode van dotteren veilig en effectief is.

 

Tim Sigterman, arts assistent Chirurgie en Orthopedie

 

toetsenbord met stethoscoop
Scroll voor meer informatie