Patiënt in wachtruimte

Samenwerking VieCuri en St. Antonius Ziekenhuis bij zeldzaam voorkomende longziekten

Datum: 8 oktober 2017

Dit jaar is VieCuri Medisch Centrum een samenwerkingsverband aangegaan met het Expertisecentrum Interstitiële Longziekten (ook wel ILD) van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. Door middel van deze krachtenbundeling hoopt VieCuri het behandelcentrum van ILD in Noord-Limburg te worden. Het doel is om de medische zorg voor ILD-patiënten nog verder te optimaliseren. Ook het Laurentius Ziekenhuis uit Roermond neemt deel om hiermee ook de zorg in Midden-Limburg te verbeteren. Hierdoor kunnen patiënten zoveel mogelijk in eigen regio worden gediagnostiseerd en behandeld.

 

Interstitiële longziekten is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk zeldzaam voorkomende longziekten. Al deze longziekten hebben gemeen dat ze gelokaliseerd zijn in de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaatjes. Deze ruimte wordt het interstitium genoemd. Om de zuurstof uit de longblaasjes zo efficiënt mogelijk de bloedvaten te laten bereiken is het van groot belang dat dit interstitium soepel en goed doorgankelijk is. Ondanks de zeldzaamheid, zijn er vele verschillende soorten ziekten van het interstitium. De meest bekenden hiervan zijn sarcoïdose en longfibrose. Doordat deze ziekten relatief zelden voorkomen maar wel erg complex zijn in diagnostiek en behandeling, is het belangrijk dat de patiënten door een gespecialiseerd en ervaren multidisciplinair team worden beoordeeld en behandeld. Hierdoor kunnen patiënten met gespecialiseerde medicijnen, zoals fibroseremmers, behandeld worden.

 

Patiënten met interstitiële longziekten worden gezien door een longarts en een gespecialiseerde longverpleegkunde op de ILD-poli. In het multidisciplinair team werken verder onder anderen radiologen, reumatologen en klinisch chemici mee aan de optimale diagnostiek en behandeling. Elke maand is een overleg tussen dit gespecialiseerde ILD-team met het ILD Expertisecentrum in Nieuwegein over de nieuwste ontwikkelingen en behandeling van patiënten.

 

Dr. Brigitte Bogaarts, longarts in VieCuri, is erg verheugd over de samenwerking met het St. Antonius: ‘Doordat we deel uitmaken van het ILD-team hebben we nu sneller toegang tot nieuwe kennis over deze ziekten en kunnen we ervaringen uitwisselen. Daarnaast kunnen we nu ook gespecialiseerde medicatie voorschrijven, wat alleen mogelijk is als je onderdeel bent van dit netwerk. Door mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek kunnen we nu ook een bijdrage leveren aan verdere ontwikkelingen op het gebied van interstitiële longziekten. Voor patiënten is het natuurlijk erg fijn om binnen de regio terecht te kunnen voor de optimale behandeling in plaats van het reizen naar Nieuwegein. Doordat VieCuri en Laurentius samenwerken in een gespecialiseerd team van longartsen, radiologen en het laboratorium kunnen wij gezamenlijk de zorg in de regio sterker neerzetten.’

team ILD
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer