Patiënt in wachtruimte

Kwaliteitsverbetering diagnostiek van diabetes mellitus

Datum: 18 oktober 2017

VieCuri maakt een kwaliteitsslag in het bloedonderzoek naar diabetes mellitus. Deze verbeterslag wordt gemaakt door de inzet van speciale bloedbuizen die zorgen dat de glucosewaarden bij afname direct stabiliseren.

Diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline produceert of er ongevoelig voor is geworden; insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk om diabetes mellitus tijdig te behandelen. Door diabetes mellitus kan namelijk orgaanschade optreden, bijvoorbeeld aan de ogen, nieren, bloedvaten en voeten. Er wordt onderscheid gemaakt in diabetes mellitus 1 en 2. Daarnaast kennen we ook zwangerschapsdiabetes. Zeker bij zwangerschapsdiabetes is het van belang om direct een behandeling in te zetten, in het belang van het ongeboren kind.
 
Om diabetes mellitus vast te stellen wordt onderzoek gedaan naar de hoeveelheid glucose in het bloed. Deze waarde mag niet te hoog zijn. Om deze waarde te bepalen wordt bloed geprikt dat in een bloedbuis in het laboratorium wordt onderzocht.


Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de meting van de glucosewaarden door middel van de gebruikelijke bloedbuizen zorgt voor onderdiagnostiek. Men heeft namelijk ontdekt dat de glucosewaarde in de bloedbuis onmiddellijk in waarde afneemt. Hierdoor was het tot voor kort niet mogelijk om met grote betrouwbaarheid de glucose in het bloed te meten.


De nieuwe bloedbuizen bevatten een speciale glucoseremmer, dat ervoor zorgt dat de glucosewaarde direct stabiliseert.  Dit is een belangrijke verbeterslag omdat hiermee tijdig kan worden gehandeld in het geval dat er diabetes mellitus is vastgesteld.


VieCuri is het eerste ziekenhuis in Zuid-Oost Nederland die deze bloedbuizen inzet. De bloedbuizen zijn uiterst zorgvuldig door het ziekenhuis gevalideerd. Inmiddels is ook daadwerkelijk vastgesteld dat de glucosewaarden in de nieuwe buizen hoger zijn, dan in vergelijking met de huidige bloedbuizen. VieCuri is verheugd met deze kwaliteitsslag, die ingezet is door Ella Wijnen - gynaecoloog, Arne Dielis, internist vasculair geneeskundige en Marcel Janssen, laboratoriumspecialist Klinische Chemie.


De nieuwe buizen zullen geleidelijk in alle priklocaties in de regio in gebruik genomen gaan worden.
Vanwege de bestaande samenwerkingsverbanden tussen de klinisch chemische afdelingen van Laurentius Ziekenhuis en VieCuri, zal Laurentius Ziekenhuis over niet al te lange termijn de buizen ook gaan inzetten.

 

bloedbuizen
Scroll voor meer informatie