Patiënt in wachtruimte

Onderzoek Jeroen Vogelaar verbetert kennis over prognose van darmkanker

Datum: 22 maart 2017 |  zorg, wetenschappelijk onderzoek

Jeroen Vogelaar, chirurg-oncoloog in VieCuri promoveert op 23 maart met zijn onderzoek naar de ‘prognostische factoren bij patiënten met dikke darmkanker’. Zijn onderzoek leidt tot een aantal belangrijke factoren waarmee de kans op terugkeer van darmkanker beter kan worden ingeschat.

 
Jeroen Vogelaar baseert zijn proefschrift ‘Clinical, pathological and molecular prognostic factors in colorectal cancer’ op jarenlang onderzoek onder honderden darmkankerpatiënten met ‘stadium 2-darmkanker’, waarbij geen uitzaaiingen in de lymfeklieren waren vastgesteld.

 

Nabehandeling darmkanker

Voornamelijk uitzaaiingen in de lymfeklieren, bepalen of er na een darmkankeroperatie, nabehandeling met chemotherapie nodig is. Zijn de lymfeklieren ‘schoon’, dan volgt er meestal geen nabehandeling. Echter in de praktijk blijkt dat bij een aanzienlijk deel van de patiënten (15 tot 30 procent), de ziekte binnen vijf jaar terugkeert. Ook al was er in eerste instantie geen sprake van uitzaaiingen in de verwijderde lymfeklieren.

 

Terugkeer darmkanker

Jeroen Vogelaar richtte zich in zijn onderzoek daarom op het identificeren van risicofactoren die een mogelijke terugkeer van de ziekte kunnen voorspellen. Dankzij zijn promotieonderzoek is nu wetenschappelijk aangetoond wat de risicofactoren betekenen voor de prognose van de patiënt. De kans op terugkeer van darmkanker blijkt bij de aanwezigheid van twee of meer risicofactoren net zo groot als wanneer er sprake is van uitzaaiingen. “Het aantal risicofactoren is daarom iets voor de behandelaar om mee te wegen in de besluitvorming,” concludeert Jeroen Vogelaar: “Mogelijk is het in sommige gevallen toch verstandig om na te behandelen met chemotherapie, ook al zijn er geen uitzaaiingen.”

 

Nieuwe methode onderzoek lymfeklieren

Jeroen Vogelaar deed in zijn proefschrift eveneens onderzoek naar een nieuwe methode om lymfeklieren te onderzoeken, De eerste uitkomsten hiervan zijn hoopgevend. En daarnaast onderzocht hij de rol van anesthesie bij een operatie op een tumor in de dikke darm. Op beide gebieden is nog aanvullend onderzoek nodig.

 

pasfoto Jeroen Vogelaar


Biografie Jeroen Vogelaar

Jeroen Vogelaar (1975) studeerde Geneeskunde aan de Rijks Universiteit Leiden. In het Rijnland Ziekenhuis te Leiderdorp (voorheen Alrijne Zorggroep) en in het Leids Universitair Medisch Centrum deed hij de opleiding Heelkunde en startte hij met dit promotieonderzoek. In 2010 vervolgde Jeroen Vogelaar zijn carrière door zich te specialiseren in de Oncologische Chirurgie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) te ’s Hertogenbosch. Een groot deel van zijn promotieonderzoek heeft dan ook plaatsgevonden in het JBZ. Sinds 2012 is hij werkzaam als chirurg-oncoloog in VieCuri.

J. Vogelaar

 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via mijnVieCuri. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer