Patiënt in wachtruimte

Trial cholesterolverlagers in de schijnwerper

Datum: 12 april 2017 |  behandelingen, medicijnen

New England Journal of Medicine, één van de meest invloedrijke tijdschriften over geneeskunde met een impactfactor van 59.558, publiceerde recent een onderzoek, naar cholesterolverlagers van het type PCSK9, genaamd “Inclisiran in Patients at High Cardiovascular Risk with Elevated LDL Cholesterol”. Dit nieuwe medicijn verlaagt het cholesterolgehalte van patiënten en voorkomt daarmee hart- en vaatziekten. Cardioloog Roel Troquay is in deze publicatie een van de co-auteurs. Hij werkte, samen met het trialbureau op de afdeling Cardiologie, mee aan het onderzoek. We feliciteren hem en het trialbureau van harte met hun mooie bijdrage aan het onderzoek!

 

Het trialbureau van de afdeling Cardiologie begeleidde gedurende een jaar 35 patiënten bij het gebruik van de nieuwe, ‘tweede generatie’ PCSK9-remmer. Door gebruik van verschillende doseringen en doseringsintervallen van dit medicijn werd het effect op het LDL cholesterol alsmede de veiligheid voor de patiënten onderzocht.

 

Verlaging aantal spuiten
Het nieuwe medicijn verlaagt het cholesterolgehalte met maar liefst ruim 50% bovenop andere behandelingen. Het is dus enorm effectief, hetgeen ertoe kan leiden dat je als patiënt  in de toekomst mogelijkerwijs maar twee keer per jaar hoeft te spuiten in plaats van de twee keer per maand met de huidige PCSK9-remmers. “Patiënten kunnen hun injectie dan in het ziekenhuis halen en hoeven dit niet meer, zoals nu, zelf te injecteren. Dit laatste wordt nogal eens als onprettig of beangstigend ervaren. Mede hierdoor zal ook de therapietrouw toenemen”, licht drs. Roel Troquay toe.

 

Verder onderzoek
Verder onderzoek in de volgende fase (Fase 3), onder een veel grotere groep patiënten, moet uitwijzen of het medicijn op langere termijn bijwerkingen heeft en of het de kans op hart- en vaatziekten daadwerkelijk verkleint. Naast VieCuri Medisch Centrum werkten dertien andere ziekenhuizen in Nederland en vijftien andere ziekenhuizen in Canada, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Duitsland mee aan dit Fase 2-onderzoek. Samen behandelden zij vijfhonderd patiënten in deze trial, waarbij VieCuri, van alle centra, de meeste patiënten onder haar hoede had.spuit

 

 Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Onze coronaregels zijn versoepeld én we hebben een nieuwe bezoekregeling
  • Virussen verspreiden zich minder snel als iedereen de basisregels volgt: was of desinfecteer regelmatig de handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen.

 

Lees meer over de versoepelingen en de nieuwe bezoekregeling

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray, bij PanSana in Panningen en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Vanaf maandag 1 augustus 2022 kunt u bij Regiopoli Horst (Het Zorghoes) alleen op afspraak terecht voor bloedafname.
Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer