Patiënt in wachtruimte

VieCuri versnelt diagnostiek bij verdenking borstkanker

Datum: 18 april 2016 |  zorg, kwaliteit, behandelingen

Heb ik misschien borstkanker? Deze vraag brengt enorm veel angst en onzekerheid met zich mee. Om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden, biedt VieCuri ‘24-uurs diagnostiek bij borstkanker’: binnen 24 uur een afspraak in het ziekenhuis én binnen 24 uur de uitslag. Zeker voor degenen die gerustgesteld kunnen worden dat ze geen borstkanker hebben, is deze snelle diagnostiek heel fijn.

De Mammapoli is een speciale afdeling in VieCuri voor mensen met klachten van hun borsten waaronder bijvoorbeeld ook verdenking op borstkanker. Samen met de afdelingen Radiologie en Pathologie hebben zij het diagnostisch traject bij verdenking van borstkanker geoptimaliseerd. Voortaan kunnen mensen binnen één dag terecht op de polikliniek voor zowel een onderzoek door de chirurg als voor de diagnostische onderzoeken op de afdeling Radiologie. In bijna alle gevallen volgt daarop binnen 24 uur de uitslag.

Snelle geavanceerde apparatuur Anjob Laurent, radioloog en gespecialiseerd in onder andere borstonderzoek (mammaradiologie): “Bij het onderzoek naar borstkanker betreft het eerste onderzoek een mammografie, een röntgenfoto van de borsten en een echografie. Dankzij de aanschaf van een nieuw geavanceerd röntgenapparaat kunnen we het borstweefsel beter bekijken en afwijkingen sneller vinden. Vaak zijn er nog verdere onderzoeken nodig, zoals een punctie, een MRI-scan of ander aanvullend onderzoek. We hebben het onderzoeksproces nu zodanig opnieuw vormgegeven dat we deze onderzoeken bijna allemaal in één dagdeel kunnen verrichten en de resultaten dezelfde dag nog bekend zijn, in ieder geval binnen 24 uur. De hieruit voortkomende bevindingen worden dan door de gespecialiseerde borst (mamma-) chirurg met de patiënt besproken. Indien er sprake is van borstkanker wordt vervolgens het uiteindelijke complete behandelplan door het mammateam vastgesteld, een bijeenkomst van verschillende specialisten die allemaal betrokken zijn bij de diagnose en behandeling, zoals de mamma chirurg, radioloog, patholoog, radiotherapeut, internist-oncoloog, verpleegkundig specialist en plastisch chirurg.”

Korte toegangstijd Mammapoli Om mensen binnen 24 uur te kunnen ontvangen op de Mammapoli worden er voortaan extra spreekuren gehouden. Chirurg-oncoloog en mamma chirurg Paul Nijhuis: “Dagelijks ervaar ik de angst van mijn patiënten, die vrezen dat ze misschien borstkanker hebben. Wachten op de uitslag is emotioneel zwaar. Gelukkig kunnen we veel vrouwen gerust stellen, dat ze geen kwaadaardige tumor hebben. Voor hen zie ik veel meerwaarde in het nieuwe 24-uurs diagnosetraject. Voor vrouwen die helaas wel borstkanker hebben, is het fijn dat ze snel duidelijk hebben, al vind ik het belangrijk dat zij vooral ook de tijd nemen om weloverwogen keuzes te maken en hun ziekte te verwerken. Er komt heel veel op hen af. Zij krijgen alle ruimte om na de diagnose zelf het tempo te bepalen. We zijn hierin heel flexibel en laten ons leiden door de patiënt.”


Borstkanker

 Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer