Patiënt in wachtruimte

Zeer geslaagd symposium Medische beeldvorming ‘Multimodality Imaging’

Datum: 30 september 2015 |  zorg

Op donderdag 17 september jl. organiseerde de afdeling Medische Beeldvorming voor de achtste maal een symposium met sprekers uit binnen- en buitenland over de ontwikkelingen van de beeldvormende technieken bij prostaatcarcinoom.

 

Jaarlijks organiseert de OE Medische Beeldvorming op de derde donderdag in september een Multimodality Symposium met wisselend onderwerpen. De initiator hiervan is radioloog Gé Hoffland.

 

Prostaatkanker
Dit jaar was het onderwerp ‘Ontwikkelingen van beeldvormende technieken bij prostaatcarcinoom: behandeling, recidief en metastasen’.

Prostaatcarcinoom is de meest voorkomende soort van kanker onder Nederlandse mannen. Het aantal diagnoses van prostaatcarcinoom steeg van ongeveer 9.800 in 2007 tot ongeveer 11.500 in 2011. Het is zelfs zo dat bijna 22 % van de Nederlandse mannen die kanker krijgt, prostaatkanker heeft. Radiologen en nucleair geneeskundigen werken in ons ziekenhuis nauw samen om de medische beeldvorming zo optimaal mogelijk in te zetten voor diagnostiek en controle van de behandeling.

 

Revolutionair
Vanuit VieCuri waren er op het symposium bijdragen van uroloog Aswin Meier, radioloog Carsten Arnoldussen en nucleair geneeskundige Imad Al Younis. Tijdens het symposium kwamen de laatste ontwikkelingen van de mogelijkheden van de beeldvorming bij prostaatkanker aan bod. Zo is er sinds kort de PSMA-PET-scan. Deze PSMA-PET-scan is revolutionair omdat hiermee in een vroeg stadium uitzaaiingen van prostaatkanker ontdekt kunnen worden. Met de PSMA-PET-scan kunnen uitzaaiingen gelokaliseerd worden, zowel in het skelet als in de rest van het lichaam, zoals bijvoorbeeld in de lymfklieren. 

 

Met de huidige skeletscan is het vinden van uitzaaiingen beperkt tot het skelet en dat alleen in een gevorderd stadium van de ziekte. Door de PSMA-PET-scan kan vervolgens ook een gerichte behandeling van de uitzaaiingen in het gehele lichaam worden aangeboden.

 

Lezingen
Een bekende deskundige op het gebied van de PSMA-PET-scan, necleair geneeskundige dhr. prof. dr. med. Uwe Haberkorn, reisde vanuit Heidelberg af om in VieCuri hierover een presentatie te geven. Dhr. drs. Roeland Vis, klinisch apotheker uit het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht, gaf een presentatie met als onderwerp "Ga-68-PSMA labelling in conventional radiopharmacy". Het St. Antonius ziekenhuis biedt sinds begin dit jaar deze diagnostiek als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland aan. Mevr. drs. Ansje Fortuin, radioloog uit Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, gaf een presentatie over de nieuwste MRI technieken bij prostaatcarcinoom. Inmiddels zijn er ook voor MRI duidelijke indicaties voor diagnostiek, stadiëring en vervolg bij prostaatcarcinoom.


Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken