Patiënt in wachtruimte

Terugblik Europese dag van de beroerte

Datum: 17 juni 2015 |  zorg

12 mei 2015: de Europese dag van de Beroerte. Op deze dag staan we extra stil bij de mensen die een beroerte door maken. In Nederland zijn dit jaarlijks 47.000 mensen waarbij in één klap hun leven verandert. Naast de cliënten zelf, zijn het ook de mantelzorgers en hun omgeving die getroffen wordt.

 

De CVA keten Noord-Limburg organiseert i.v.m. de Europese dag van de Beroerte, jaarlijks een bijeenkomst voor cliënten en mantelzorgers. Dit jaar heeft deze middag plaats gevonden op zaterdag 16 mei.


De middag werd geopend door een van de cliënten die een indrukwekkende brief voor las. Een brief door haar zelf geschreven, gericht aan haar omgeving, familie, bekenden, collega’s om enigszins duidelijk te maken hoe haar leven en dat van haar man veranderd is. De brief gaf veel herkenning bij de aanwezigen. Collega’s van haar werk kwamen haar verrassen met een grote bos bloemen om haar een hart onder riem te steken.
 

Na deze indrukwekkende opening werden de cliënten opgedeeld in verschillende groepen en volgde een mini symposium naar keuze.

Het thema 'vermoeidheid' was druk bezocht. Met spreker A. Kuperus werd samen gekeken naar de beleving van cliënten, soms het onbegrip van de omgeving omtrent de belastbaarheid.


In de pauze werd druk gesproken met lotgenoten en was er veel herkenning in elkaars verhalen.


De middag vond plaats bij SGL locatie: het activiteitencentrum De Maashorst, waar geïnteresseerden op het einde van de middag nog een rondleiding kregen.

Symposium dag van de beroerte
Scroll voor meer informatie