Patiënt in wachtruimte

Snoeien tegen kanker

Datum: 16 juni 2015 |  sponsoring

In veel Nederlandse tuinen staan ze: prachtige hagen van de Taxus baccata. De Lionclub Venray zamelt in juni en juli snoeiafval van de Taxus baccata in, dat ingezet kan worden in de strijd tegen kanker. VieCuri verleent op locatie Venray haar medewerking aan deze actie.

 

Wat is er zo bijzonder aan Taxus snoeisel?
Het jonge en verse snoeisel van Taxus baccata bevat een zeldzame en peperdure stof: taxol. Dit is een stof die ingezet kan worden in de strijd tegen kanker.

 

Waar kan het snoeisel naartoe gebracht worden?
Op zaterdag 27 juni of zaterdag 4 juli kan het jonge en droge snoeisel naar de parkeerplaats van VieCuri aan de Merseloseweg in Venray gebracht worden. Hier is een verzamelpunt ingericht.

 

Hoe kunnen mensen het snoeiafval vervoeren?
Lionsclub Venray heeft Big Bags in bruikleen om het snoeisel netjes te kunnen vervoeren. Iedereen kan gratis een Big Bags bestellen bij info@taxusvenray.nl of telefonisch 06-83870608.

 

Wie verwerkt daar al dat ingeleverde Taxussnoeisel?
De mannen van Lionsclub Venray hebben deze actie georganiseerd en nemen het snoeisel ook in ontvangst. Ze controleren of het geen oude takken zijn en of het droog is en niet vervuild met zand en andere onzuiverheden. Het moeten jonge verse scheuten zijn die men op de dag van snoeien nog kan verwerken. De Lions brengen het snoeisel in porties van zo’n 2.000 kilo naar een centrale verwerker van de farmaceutische industrie en ontvangen daar een vergoeding voor.

 

Wat doen de Lions met dat geld?
Met het geld wat de farmaceutische industrie voor het snoeisel betaalt, wordt een vakantie voor kinderen met spierziekten gefinancierd.

 

Hoeveel kankerpatiënten worden hiermee geholpen?
Taxol is een zeldzame stof. De Taxus baccata bevat hier slechts heel weinig van. Er is dus zeer veel snoeisel nodig om één kankerpatiënt te helpen. Voor één levensreddende kuur (er zijn vaak meerdere kuren nodig) is ongeveer 1 m3 (50 kg) snoeisel nodig.

 

Waar kunnen geïnteresseerden voor informatie terecht?
Bel de taxuslijn: 06-83870608 of mail naar info@taxusvenray.nl

Snoeien tegen kanker
Scroll voor meer informatie