Waar bent u naar op zoek?

Botdichtheidsmeting

Dexa-meting

Inleiding

U heeft met uw behandelend arts afgesproken om een DEXA meting te laten doen. Een DEXA onderzoek wordt ook wel een botdichtheidsmeting genoemd. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.

Doel van de DEXA meting

Een botdichtheidsmeting is een onderzoek waarbij met behulp van een geringe hoeveelheid röntgenstralen de dichtheid van uw botten (heup en ruggenwervels) wordt gemeten. In medische termen heet dit een DEXA-meting (Dual Energy X-ray Absorptiometry). Hierdoor is na te gaan of bij u is sprake is van botontkalking, osteoporose.

Zwanger

Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.

DEXA-apparaat

Het DEXA-apparaat is een kleine scanner, die onder en boven de onderzoekstafel hangt(zie afbeelding 1).


Afbeelding 1 . Onderzoekstafel met DEXA scanner

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag u een onderbroek en onderhemd of T-shirt dragen waarin géén metalen voorkomen(ook geen versieringen van metaal). U mag geen BH, sieraden (of piercings) dragen. Vanaf een week voor het onderzoek mag u geen radiologische onderzoeken ondergaan waarvoor u een contrastmiddel moet innemen (bijvoorbeeld CT onderzoek van de buik of röntgenonderzoek van de slokdarm, maag of darm). Dit contrast kan de meting namelijk verstoren.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Er wordt een opname gemaakt van de heup en er worden twee opnames van de rug gemaakt. Tijdens de opnames dient u zo stil en ontspannen mogelijk te liggen. Door het bewegen van de apparatuur kunt u een lichte trilling voelen omdat er een scan-arm boven en onder de tafel beweegt om de opnames te maken. Als de scans gemaakt zijn gaat de laborant met behulp van de computer berekeningen maken. Het maken van elke scan duurt enkele minuten.

Duur van het onderzoek

Het hele onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. Graag nemen we de tijd voor u. Als er omstandigheden zijn waardoor we meer tijd nodig hebben voor het onderzoek, bijvoorbeeld omdat u minder mobiel bent of nog gips heeft, dan vragen wij u contact op te nemen met het Centrum voor Diagnostiek via telefoonnummer: (077) 320 55 55.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw aanvragend specialist of huisarts.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven