Waar bent u naar op zoek?

Scheelzien operatie

Kinderen en volwassenen

Inleiding

U of uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een scheelzien operatie, ook wel strabismus operatie genoemd.
De oogarts en/of orthoptist heeft al informatie gegeven over deze ingreep.
Hier kunt u het nog eens rustig nalezen. Daar waar in deze digitale folder “u” vermeld wordt geldt de tekst ook als uw kind de ingreep ondergaat.

Wat is scheelzien?

Als iemand ergens naar kijkt staan beide ogen in dezelfde richting. Bij mensen die scheelzien is dat anders. Het ene oog kijkt dan een andere kant op dan het andere. Bij sommigen staat het afwijkende oog naar binnen (naar de neus), bij anderen juist naar buiten (naar het oor). Het komt ook voor dat er een hoogstand of een laagstand van een oog is, of dat de ogen afwisselend scheel kijken.

Er zijn verschillende vormen van scheelzien. Er zijn daarom verschillende behandelingsmogelijkheden. In deze folder staat alleen informatie over de operatieve behandeling.

Waarom een operatie?

Door een operatie kunnen de uiterlijke kenmerken van scheelzien verdwijnen doordat de ogen beter ten opzichte van elkaar komen te staan.

Voorbereiding

Het bezoek aan het preoperatief bureau

Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. U krijgt een oproep van het preoperatief bureau.

Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk.

Meer informatie vindt u in de folder Anesthesie en preoperatief onderzoek’.

Voor kinderen is er een speciale anesthesie middag. Meer informatie vindt u in de folder ‘ Kind en anesthesie’ .

Anesthesie

De ingreep geschiedt onder algehele anesthesie (narcose). Bij het preoperatief bureau kunt u met de anesthesist vragen over de anesthesie bespreken. Meer informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief bureau en kunt u nalezen in de folder ‘Anesthesie en preoperatief onderzoek’.

De ingreep

De ingreep vindt plaats op de Dagbehandeling. Dit betekent dat u, als alles goed gaat, dezelfde dag weer naar huis kunt.
Tijdens de operatie verplaatst de arts één of meerdere spiertjes aan de oogbol en hecht deze vast met een dun draadje. Het draadje lost vanzelf op.
Omdat de spiertjes aan de buitenkant van de oogbol zitten, hoeft het oog zelf niet te worden opengemaakt. Ook wordt de oogbol niet uit de oogkas gehaald.
Afhankelijk van de afwijking wordt de ingreep aan één of beide ogen uitgevoerd.

Duur van de ingreep

De operatie duurt ongeveer 30 minuten per spier. 

Na de ingreep

Na de ingreep kunt u of uw kind last hebben van prikkende, rode, gezwollen en plakkerige ogen die moeilijk open te houden zijn. Soms is er sprake van dubbelzien.
Afdekken van het oog is bij deze ingreep niet nodig.
De ogen kunnen na de ingreep “licht” gevoelig zijn. Het is aan te raden een zonnebril mee te nemen
U hoeft niet ongerust te zijn als deze klachten optreden, omdat ze vanzelf na enkele dagen verdwijnen.
Als er geen problemen zijn, mag u of uw kind in de loop van de middag (in een auto) weer mee naar huis.

Weer thuis

Het is belangrijk dat u zich houdt aan de instructies die u meekrijgt, zoals eventuele oefeningen.
U moet thuis regelmatig druppelen en/of een zalf gebruiken om ooginfecties te voorkomen. U kunt de ogen verzorgen met vers kraanwater en een niet pluizige doek.

Met name de eerste 3 weken is het verstandig voorzichtig te zijn met wrijven in de ogen, zand, douchen, sport en spel. De eerste drie weken na de operatie wordt zwemmen afgeraden.

Voor volwassenen geldt dat u zelf een inschatting kunt maken wanneer u weer kunt gaan werken.
Kinderen kunnen gemiddeld na 2 tot 3 dagen weer naar school.

Als er zich thuis problemen voordoen zoals koorts, toenemende roodheid en ernstige pijn kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Controle

U of uw kind moet binnen 2 weken voor controle terugkomen bij de oogarts en/of orthoptist.
3 maanden na de ingreep is er sprake van een min of meer stabiele oogstand. In de meeste gevallen is 1 operatie voldoende om een goede oogstand te krijgen.
Als het nodig is kan altijd een tweede ingreep worden overwogen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven