Inleiding
U heeft van uw behandelend neuroloog en/of hoofdpijnverpleegkundige gehoord dat u last heeft van aangezichtspijn. U heeft hier al uitleg over gehad. Hier kunt u alles nog eens nalezen.
Wat is aangezichtspijn?
Er zijn 2 vormen van aangezichtspijn:
- Klassieke aangezichtspijn (trigeminusneuralgie): dit is pijn die ontstaat door prikkeling van een hersenzenuw.
- Atypische aangezichtspijn: dit is alle andere pijn in het gezicht waarvoor geen duidelijke zenuwoorzaak is.
Trigeminusneuralgie, de klassieke aangezichtspijn kenmerkt zich door korte periodes (enkele seconden tot minuten) van intense, scherpe, messteekachtige, elektrische pijn. Deze pijn kunt u voelen boven de ogen, rond de neus en onder de mond. Dat komt omdat deze zenuw (de nervus trigeminus) zich in 3 takken splitst.
Oorzaak
Trigeminusneuralgie ontstaat door een prikkeling of aandoening van een hersenzenuw. Deze prikkeling kan veroorzaakt worden door druk tegen de zenuw door een nabijgelegen bloedvat. Hierdoor wordt de hersenzenuw abnormaal gevoelig en kunnen geringe prikkels zoals aanraking, eten, praten en tanden poetsen al heftige pijnscheuten veroorzaken.
Behandeling klassieke aangezichtspijn
Aangezichtspijn wordt als eerste behandeld met medicijnen.
Als hier niet voldoende effect mee wordt bereikt of teveel bijwerkingen optreden kunnen 3 andere mogelijkheden overwogen worden:
- De methode van Sweet: de anesthesist behandelt hierbij de kortsluitingplek in de zenuwknoop van de aangezichtszenuw door middel van een elektrode met warmte. Deze behandeling is voor 70-80% effectief, maar helaas komt de pijn bij ongeveer de helft van de patiënten na verloop van tijd weer terug.
- Een relatief eenvoudige schedeloperatie volgens Jannetta als er een bloedvat de aangezichtszenuw prikkelt: tijdens deze operatie legt de neurochirurg de aangezichtszenuw in de hersenen vrij door een “sponsje” tussen het bloedvat en de aangezichtszenuw te leggen. De operatie is voor 80% effectief en bij de meeste patiënten blijvend effectief.
- Gamma knife behandeling: hierbij wordt met zeer grote precisie de aangezichtszenuw bestraald. Deze behandeling is ook bij ongeveer 80% effectief. Nadeel is dat de pijn vaker terugkomt dan na de operatie volgens Jannetta. Bij treugkerende pijn kan de behandeling herhaald worden.
Atypische aangezichtspijn
Onder atypische aangezichtspijn valt eigenlijk alle pijn in het gezicht die geen typische aangezichtspijn is. Atypische aangezichtspijn komt nogal eens voort uit behandelingen of problemen aan de tanden of kiezen of neusbijholten, of overbelasting van de kauwspieren. Het gebeurt ook regelmatig dat er helemaal geen oorzaak te vinden is.
Behandeling atypische aangezichtspijn
Atypische aangezichtspijn wordt aangepakt door de oorzaak te behandelen. Dit kan een wortelkanaalbehandeling zijn, een kaakspoeling of het innemen van antibiotica in geval van een ontsteking. Als er geen oorzaak te vinden is voor de atypische aangezichtspijn of als de oorzaak niet kan worden weggenomen, kan de pijn met medicijnen worden behandeld. Een andere mogelijkheid om de pijn te beheersen en te behandelen is begeleiding door een psycholoog. Aangezichtspijn is geen psychische aandoening, maar het hebben van pijn brengt vaak wel veel emoties met zich mee. Emoties kunnen zorgen voor spanning en stress en kunnen de aangezichtspijn verergeren of uitlokken. Een psycholoog kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken en de pijn te beïnvloeden.
Meer informatie
Voor meer informatie over aangezichtspijn kunt u contact opnemen met de Hoofdpijnlijn van Hoofdpijnnet, de vereniging van hoofdpijnpatiënten. Of kijkt u op hoofdpijnnet.nl of op hoofdpijncentra.nl.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.