Poliklinische ingreep

Algemene informatie

Inleiding

U heeft een afspraak voor een poliklinische behandeling door de MKA (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie) specialist. Uw specialist zal u informatie geven. In deze informatie worden enkele belangrijke zaken alvast uitgelegd.

Consult bij de MKA-specialist

Een poliklinisch ingreep kan voorafgegaan worden door een consult bij een MKA specialist. Meestal vindt de ingreep direct plaats. Samen met de MKA specialist bepaalt u dit.

Afspraak voor een poliklinische ingreep

Indien met u een afspraak voor een poliklinische ingreep is gepland, zal de MKA specialist de behandeling op het afgesproken tijdstip verrichten. Een poliklinische ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Na deze behandeling, en indien nodig een kort rustmoment, kunt u direct naar huis.

Meenemen naar het ziekenhuis

Bij een bezoek aan onze polikliniek heeft u een aantal zaken nodig:

  • de verwijsbrief/kaart van uw huis- of tandarts,
  • een overzicht van de medicijnen die u gebruikt,
  • een geldig officieel identificatiebewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart)
  • en een ziekenhuispas.

Ziekenhuispas maken

Heeft u nog geen ziekenhuispas, neem dan ook uw zorgpas of het polisblad van uw zorgverzekering mee. Laat voor uw bezoek aan de polikliniek MKA een ziekenhuispas maken bij het Informatiepunt Centrale Plein van het ziekenhuis. Het maken van een ziekenhuispas duurt ongeveer 15 minuten.

MRSA

Tijdens het maken van een afspraak voor een bezoek aan de polikliniek MKA wordt gevraagd of u drager bent van de zogenaamde ziekenhuisbacterie MRSA. Of u tot de risicogroepen behoort kunt u lezen in de folder MRSA. Het is in dit geval belangrijk dat u voor uw bezoek aan de polikliniek bent gescreend op daadwerkelijke aanwezigheid van de MRSA bacterie. Meer informatie hierover vindt u op de website  www.viecuri.nl

Voor de ingreep

Voorbereiding poliklinische ingreep

  • U mag vooraf normaal eten en drinken.
  • Het is aan te raden iemand mee te nemen die u weer naar huis brengt.

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de polikliniek MKA. U wordt ontvangen door de spreekuurassistente. Zij zal eventuele vragen/opmerkingen met u bespreken. De ingreep vindt plaats in een poliklinische operatiekamer. Tijdens de ingreep ligt u op een soort tandartsstoel.

Vooraf krijgt u de plaatselijke verdoving toegediend. In verband met de steriliteit krijgt u een steriele doek over u heen. In deze doek zit een gat voor de neus en de mond. De doek beschermt uw ogen tegen het felle licht van de operatielamp. Afhankelijk van de complexiteit van de behandeling duurt deze gemiddeld 20 minuten.

Na de ingreep

Verdoving

De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt.

Nabloeding

Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat sprake is van een nabloeding. Bij een daadwerkelijke nabloeding is meer bloed dan speeksel in de mond. Neem in geval van twijfel contact op met uw MKA specialist.

Hechtingen

Meestal wordt gehecht met materiaal dat vanzelf oplost. Indien sprake is van ander hechtmateriaal, dan krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen.

Pijn en zwelling

Na de behandeling is het normaal dat u pijn, een dikke wang en/of een blauwgele verkleuring krijgt. De pijn kan wel 5 tot 7 dagen duren. Ook oorpijn is een normale klacht die kan ontstaan. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol. Zo nodig wordt door de specialist een andere pijnstiller voorgeschreven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt. U kunt de zwelling beperken door direct na thuiskomst een coldpack of washand gevuld met ijsblokjes tegen uw wang te houden.

Eten en drinken, roken en alcohol

Zodra de verdoving is uitgewerkt mag u weer eten en drinken. Te warme of zeer koude producten kunnen een nabloeding veroorzaken of er toe leiden dat u uw mond verbrand. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien. Tevens wordt ontraden alcohol te nuttigen of te roken in verband met de invloed op de wondgenezing.

Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is van belang voor een snelle wondgenezing. De wond geneest het beste, wanneer het bloed goed kan stollen.

Het is belangrijk dat u de eerste dag de wond daarom niet schoonspoelt!

Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen, of beginnen met een spoelmiddel. Wees voorzichtig in de buurt van de wond.

Lichamelijke inspanning

Zware lichamelijke inspanning en sport zijn incidenteel niet mogelijk. Aangeraden wordt op geleide van de klachten, naar eigen inzicht, in te spannen. Bij een te grote lichamelijke inspanning bestaat een verhoogde kans op nabloeden.

Koorts

Verhoging, tot 38.5°C, is gedurende de eerste twee dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39°C of blijft een temperatuur van boven 38.5°C langer dan drie dagen bestaan, neem dan contact op met uw MKA specialist.

Bijzonderheden

Als er klachten ontstaan die u erg verontrusten, zoals snel toenemende slikklachten of ademhalingsproblemen, neem dan contact op met afdeling MKA om te overleggen of deze klachten normaal zijn.

Nacontrole

Als het nodig is krijgt u een afspraak voor een nacontrole.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven