Waar bent u naar op zoek?

PICC

Perifeer ingebrachte Centrale veneuze Katheter

Inleiding

Samen met uw arts heeft u besloten dat bij u een perifeer centrale veneuze katheter wordt ingebracht. U heeft hierover al informatie gekregen van uw arts of verpleegkundige. Hier kunt u alles rustig nalezen. U vindt hier informatie over het inbrengen van deze katheter, adviezen over het omgaan met de katheter en wat u moet doen in noodgevallen.

Wat is een PICC

Een PICC is een perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter(peripherally inserted central catheter). Dit is een dun flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC ligt tot vlakbij het hart. Hierdoor komen de geneesmiddelen die via de katheter worden ingebracht in een groot bloedvat terecht en worden zij snel verdund waardoor schade aan het bloedvat wordt voorkomen.

De PICC lijn is geschikt voor langdurig infuusbehandeling. Behalve dat er medicijnen over kunnen worden gegeven, kan er via de PICC ook chemo, bloed en TPV (Totale Parenterale Voeding) worden gegeven. Ook kan de PICC gebruikt worden om contrast middel onder hoge druk toe te dienen, denk hierbij aan een CT-scan. Tevens kan er ook bloed worden afgenomen via de PICC.

Een illustratie over een PICC lijn

Waarom krijgt u een PICC

Voor de behandeling van uw ziekte krijgt u regelmatig langdurig medicijnen en/of bloedproducten via een infuus. Om de behandeling minder belastend voor u te laten zijn, krijgt een PICC-lijn.

Voorbereiding

Als u nog niet bent opgenomen in het ziekenhuis:

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Medicijnlijst (welke medicijnen u wanneer slikt en hoeveel)

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de ingreep? Meld dit dan zo spoedig mogelijk(uiterlijk 24 uur voor de opname) aan de capaciteitsplanning, te bereiken tijdens kantooruren via 077-3205710. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u eventueel meteen een nieuwe afspraak maken.

Opname en behandeling

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich op de Spoedeisende Hulp of in de centrale hal bij de hoofdingang. Daar krijgt u te horen naar welke afdeling u moet gaan. U hoeft niet nuchter te zijn.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de verpleegafdeling wordt u voorbereidt op de ingreep. De verpleging brengt u naar de recoveryafdeling of de röntgenafdeling.

Gang van zaken tijdens de behandeling

Op de recoveryafdeling of de röntgenafdeling kijkt de chirurg of de radioloog met een echoapparaat of in de bovenarm een bloedvat beschikbaar is. De rechterbovenarm heeft de voorkeur, omdat anatomisch gezien dit de kortste weg is naar het hart. De chirurg of de radioloog brengt de PICC in. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als belastend of pijnlijk. Na het inbrengen van de PICC kan er een röntgenfoto worden gemaakt van uw borstkast. Dit is om te controleren of de PICC op de goede plaats ligt. Soms moet na beoordeling van de röntgenfoto de PICC iets terug getrokken worden om de ligging te optimaliseren. Opnieuw prikken is meestal niet nodig.

De PICC wordt met een speciale pleister gefixeerd (statlock). Het geheel wordt afgedekt met een transparant folie (tegaderm). Aan het uiteinde van de PICC, daar waar het infuus kan worden aangekoppeld, wordt een afsluiter geplaatst (swanlock = naadloze connector).

Duur van de behandeling

Het inbrengen van de PICC duurt in totaal ongeveer 1 uur.

Na de behandeling

Terug op de afdeling

Neem direct contact op met uw arts of een verpleegkundige:

  • Bij tekenen van infectie ter hoogte van de insteekplaats of van de bovenarm. Dit zijn roodheid, zwelling, warmte, pijn, koorts en/of koude rilling.
  • Bij lekkage van vocht of bloed naast de PICC, bijvoorbeeld doordat het afsluitdopje is losgekomen of er een barst in de lijn zit.
  • Als uw arm of schouder opgezwollen is of u pijn heeft tijdens het inspuiten. De positie van de PICC is dan veranderd.
  • Bij kortademigheid, hoesten of pijn ter hoogte van de borstkas. Dit kan wijzen op een luchtembolie.

Risico’s en mogelijke complicaties

Soms is het niet mogelijk het bedoelde bloedvat aan te prikken of er een PICC in op te voeren. De procedure wordt dan beëindigd, opnieuw ingepland of u krijgt in overleg met de behandelend arts een andere infuus katheter. In de meeste gevallen verloopt de procedure probleemloos.

Ontslag

Naar huis

U mag direct na het inbrengen van de PICC naar huis. U mag zelf autorijden.

Adviezen voor thuis/leefregels

  • U mag met de PICC gewoon douchen
  • Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie
  • Als de insteekplaats onder de folie bij het douchen of om andere reden vochtig is geworden dan dient deze opnieuw verzorgd te worden
  • Zwaar tillen (10 kg of meer) word afgeraden
  • De aanwezigheid van een PICC beperkt u verder niet in uw dagelijkse activiteiten

Let op!

  • Laat nooit uw bloeddruk meten aan de arm waar de PICC is geplaatst, de PICC kan hierdoor verstopt of beschadigd raken.
  • Bloedafname wordt in sommige gevallen gedaan via de PICC.
  • PICC- paspoort. Bij het plaatsen van uw PICC heeft u een paspoort ontvangen, die kenbaar maakt dat u deze lijn heeft. Draag dit paspoort altijd bij u zodat u het kan laten zien aan de arts of de verpleegkundige die u gaat behandelen of de PICC gaat gebruiken.

Verzorging

Een deskundige van de thuiszorg verzorgt de katheter, dient medicijnen toe via de katheter en spoelt de katheter door. Eenmaal per week wordt de swanlock, het transparant folie (tegaderm) verschoond. De statlock wordt iedere week vervangen. Zo nodig gebeurt dit eerder. Het is belangrijk dat het doorspuiten van de PICC volgens protocol wordt gedaan. Hierover krijgt u uitleg van de verpleegkundige in de thuiszorg.

Problemen thuis

Neem bij onderstaande problemen contact op met de poli van uw behandelend specialist. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

  • Bij tekenen van infectie ter hoogte van de insteekplaats of van de bovenarm. Dit zijn roodheid, zwelling, warmte, pijn, koorts en/of koude rilling.
  • Bij lekkage van vocht of bloed naast de PICC, bijvoorbeeld doordat het afsluitdopje is losgekomen of er een barst in de lijn zit .
  • Als uw arm of schouder opgezwollen is of u pijn heeft tijdens het inspuiten. De positie van de PICC is dan veranderd.
  • Bij kortademigheid, hoesten of pijn ter hoogte van de borstkas. Dit kan wijzen op een luchtembolie.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven