Pijnbehandeling met een PCIA-pomp

Inleiding

Tijdens uw opname in het VieCuri Medisch Centrum kunt u last hebben van pijn. Bijvoorbeeld na een operatie, behandeling of bij ziekte. U leest nu informatie over het gebruik van een PCIA-pomp (Patiënt controlled Intervenous Analgesia) tijdens uw opname in het ziekenhuis. Het bijzondere van het PCIA-systeem is dat niet de verpleegkundige, arts of familielid de pomp bedient, maar uzelf. 

Waarom is pijnbestrijding belangrijk?

Pijn kan uw herstel vertragen. Het kan bewegen, ademhalen en hoesten moeilijker maken. Dit kan problemen geven. Een PCIA-pomp helpt tegen de pijn. U kunt zelf pijnstilling gebruiken, binnen veilige grenzen. Naast pijnstilling zijn bewegen, ontspannen en rusten belangrijk. Bewegen helpt uw bloedsomloop en voorkomt stijfheid.

Hoe werkt de PCIA-pomp

Een medewerker sluit de PCIA-pomp aan op uw infuus. Dit gebeurt op de herstelkamer of verpleegafdeling.

  • Eerst krijgt u een infuus
  • Daarna wordt de PCIA-pomp aangesloten
  • In de pomp zit pijnmedicatie
  • Drukt u op de knop? Dan hoort u een piep en krijgt u medicatie via het infuus
  • Helpt de pijnstilling niet genoeg? Druk dan opnieuw op de knop. U bepaalt zelf wanneer u extra pijnstilling nodig heeft.
  • De pomp is beveiligd. U kunt uzelf nooit te veel geven.

Pijn kan mogelijk niet volledig verdwijnen, maar als u kunt doorademen, doorhoesten en bewegen, is de pijn acceptabel. Blijft de pijn aanhouden of voelt u zich suf of misselijk? Waarschuw dan een verpleegkundige.

Controle van uw pijnbehandeling

Zolang u een PCIA-pomp heeft, komt de pijnconsulent dagelijks langs om het pijnbeleid te bespreken en zo nodig aan te passen.

Veelgestelde vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen en antwoorden.

  • Verdwijnt de pijn helemaal? Soms niet. Maar met een PCIA-pomp kunt u zelf zorgen dat de pijn minder wordt en draaglijk blijft.
  • Kan ik verslaafd raken aan pijnstillers? Nee, als u de medicijnen tijdelijk gebruikt tegen pijn, is er geen verslavingsgevaar.
  • Word ik misselijk van de pijnstillers? Soms wel. De verpleegkundige kan u hier medicijnen voor geven.
  • Zijn er andere bijwerkingen? U kunt wat slaperig worden, dat is normaal. Gebruik de pomp alleen als u pijn heeft. De medicijnen kunnen ook uw stoelgang vertragen. Als dat nodig is, krijgt u daar iets voor.

Vragen

Heeft u nog vragen tijdens uw opname? U kunt deze stellen aan uw arts of verpleegkundige.

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven