Inleiding
U bent opgenomen op de afdeling Cardiologie, omdat u klachten heeft die passen bij een hartinfarct. Intussen is gebleken dat u geen belangrijke vernauwing heeft in de kransslagader. Uw klachten wijzen daarom op een Tako Tsubo cardiomyopathie. Dit is een hartspierzwakte die kan optreden bij plotselinge stress.
De cardioloog heeft u al informatie over deze aandoening gegeven. Hier kunt u de informatie nog eens rustig nalezen. Dit is algemene informatie. Omstandigheden en ervaringen kunnen per patiënt verschillen.
Er is nog veel onbekend over Tako Tsubo cardiomyopathie. Er wordt daarom nog veel onderzoek naar dit ziektebeeld gedaan.
Hoe werkt het hart?
Cardiomyopathie is de Latijnse bewoording voor hartspierziekte. Om uitleg te geven over Tako Tsubo cardiomyopathie, is het eerst nodig om te weten hoe het hart werkt. Het hart ligt links van het borstbeen, achter de ribben. Het heeft ongeveer de grootte van een vuist. Het hart bestaat uit vier ruimtes:
- De rechterboezem
- De rechterkamer
- De linkerboezem
- De linkerkamer
De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed uit het lichaam. Hierna wordt het bloed via de rechterkamer naar de longen gepompt. In de longen wordt het bloed voorzien van zuurstof. De linkerboezem ontvangt dit zuurstofrijk bloed vanuit de longen. Daarna vervolgt het zijn weg naar de linkerkamer en vanuit daar wordt het naar de rest van het lichaam gepompt.
Wat is Tako Tsubo cardiomyopathie?
Tako Tsubo is een cardiomyopathie, of hartspierzwakte, die optreedt bij plotselinge stress of emotie. Tijdens een heftige stressvolle of emotionele ervaring komen bepaalde stoffen vrij in het bloed, catecholaminen. Onderzoek wijst erop dat door het vrijkomen van deze stoffen een deel van de linkerhartkamer een verminderde werking krijgt. Vaak gaat het om de punt van de linkerhartkamer. De klachten die vervolgens optreden lijken op een hartinfarct. Deze klachten, zoals druk op de borst en/of kortademigheid, zijn van tijdelijke aard (12 tot 24 uur). De verminderde functie van de linkerhartkamer herstelt zich vrijwel altijd volledig binnen enkele weken.
Tako Tsubo cardiomyopathie is vernoemd naar een Japanse kruik waar octopussen mee gevangen werden. Tako betekent octopus en tsubo betekent pot. Het verwijst naar de vorm van de linkerhartkamer die ontstaat bij een Tako Tsubo cardiomyopathie. Andere benamingen voor dit ziektebeeld zijn gebroken hart syndroom, apical ballooning of stresscardiomyopathie. De oorzaak van Tako Tsubo cardiomyopathie is nog niet helemaal bekend. Het ziektebeeld komt vooral bij vrouwen voor.
Welke klachten komen voor bij Tako Tsubo cardiomyopathie?
De klachten kunnen sterk lijken op die van een hartinfarct. U kunt last hebben van een drukkend gevoel op de borst, kortademigheid en hartkloppingen. Mogelijk heeft u vooraf een emotionele ervaring gehad, zoals het verlies van een familielid of een heftige lichamelijke ervaring, zoals een ongeval of pijn. De klachten zijn van tijdelijke aard.
Welke onderzoeken worden uitgevoerd voor het stellen van de diagnose?
Hartfilmpje (ECG; elektrocardiogram)
Tako Tsubo cardiomyopathie zal meestal afwijkingen tonen op een hartfilmpje (ECG). Deze afwijkingen komen ook bij andere aandoeningen voor, er zijn dus nog andere onderzoeken nodig om de diagnose te stellen.
Bloedonderzoek
Uw bloed wordt onderzocht op een stijging van hartspiereiwitten. Deze eiwitten komen vrij uit beschadigde hartspiercellen.
Echo van het hart (echocardiografie)
Bij echografie van het hart wordt bekeken of een deel van de linkerhartkamer (vaak de punt van de linker hartkamer) niet pompt. Indien er een aantasting van de punt van de linkerhartkamer is, dan leidt dit tot ballonvormige uitstulping van deze hartpunt.
Hartkatheterisatie
Omdat de klachten van Tako Tsubo cardiomyopathie overeenkomen met de klachten van een hartinfarct, is er soms twijfel over de diagnose. In dat geval bekijkt een cardioloog met een hartkatheterisatie de kransslagaderen van het hart. Bij Tako Tsubo cardiomyopathie zijn er geen belangrijke afwijkingen in de kransslagaderen, bij een hartinfarct wel.
Tako Tsubo cardiomyopathie met aantasting van de punt van de linkerhartkamer is tijdens de hartkatherisatie te herkennen wanneer kleurvloeistof (contrast) in de linkerhartkamer wordt gespoten. De cardioloog ziet dan een beeld dat typerend is voor de aandoening. Het verschil met een normale linkerhartkamer ziet u op de afbeeldingen op de volgende pagina.
Hoe wordt Tako Tsubo behandeld?
De klachten van Tako Tsubo cardiomyopathie verdwijnen na 12 tot 24 uur. De Tako Tsubo cardiomyopathie herstelt bijna altijd volledig binnen een week tot enkele maanden. Intussen wordt u behandeld met meerdere medicijnen, om te vermijden dat er door de tijdelijk verminderde pompfunctie vochtophoping optreedt. Soms krijgt u ook bloedverdunnende medicijnen. De duur van behandeling wordt per persoon afgesproken.
Bij een Tako Tsubo syndroom is het niet nodig om een dotterbehandeling of een operatie uit te voeren, omdat het ziektebeeld niet veroorzaakt wordt door een vernauwing in de kransslagaderen.
Weer thuis
Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis en weer naar huis kan, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.
- Omdat een Tako Tsubo vaak uitgelokt wordt door stress, is het belangrijk dit zoveel mogelijk te vermijden.
- U mag de eerste week alleen wandelen, nog niet fietsen. Na een week kunt u de activiteiten uitbreiden.
- Luister goed naar uw lichaam en pas uw activiteiten hier op aan. U wordt aangemeld voor hartrevalidatie. Dit is een speciaal programma om inspanningen weer onder controle op te gaan bouwen. U wordt hierover geïnformeerd door de verpleegkundige van uw afdeling.
- U mag de eerste 4 weken geen auto besturen.
- Voor controle komt u bij uw cardioloog op de polikliniek. Vaak wordt van tevoren een controle-echo van het hart gemaakt. Dit wordt gedaan om te kijken in hoeverre de functie van de linkerhartkamer zich weer hersteld heeft.
- Uw cardioloog zal met u bespreken of en hoelang het nog nodig is om medicijnen te gebruiken. Er is een kleine kans dat u nog een keer Tako Tsubo krijgt. De meeste mensen herstellen volledig en krijgen dit niet meer.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.
VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.
Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.