Wetenschappelijk onderzoek
Specialisten op de polikliniek

Wetenschappelijk onderzoek

Onze professionals zijn continu op zoek naar betere behandelingen om de meest optimale zorg te bieden. Wetenschappelijk onderzoek draagt hier aan bij.

 

Op deze pagina’s vind je meer informatie over onder andere onze ondersteuning door het Wetenschapsbureau, de Wetenschapscommissie en onze wetenschapsavond. Ook vind je informatie over de verplichte melding van wetenschappelijk onderzoek en de procedure hiervoor. Twee voorbeelden van hoe wetenschappelijk onderzoek bijdraagt aan betere zorg:

 

Betere keuzes in behandeling kanker bij ouderen

Een derde van de patiënten met kanker is al 75 jaar of ouder. Toch zijn de behandelmethodes van kankerpatiënten alleen getest op veel jongere proefpersonen. Het gevolg hiervan is dat de voorgeschreven richtlijnen niet altijd geschikt zijn voor een groot deel van de patiënten. Of oudere patiënten een behandeling wel aankunnen, moet een arts nu vooral inschatten op gevoel en op basis van ervaring. Onderzoek van onze hoogleraar Janssen-Heijnen moet helpen om in de toekomst beter onderbouwde keuzes te maken.


Alleen spoed als het moet
Het aantal mensen dat met spoed vanwege pijn op de borst in het ziekenhuis terechtkomt, neemt toe. Zowel de huisarts als de patiënt willen geen risico nemen, want elke minuut telt. Gelukkig blijkt er bij zeker zestig procent niets aan de hand. Ondertussen is de impact groot. Patiënten zijn met spoed naar het ziekenhuis gegaan waarbij dus meer dan 60% na enkele uren van stress hoort dat er niets aan de hand is. Vorig jaar was er een geslaagde proef om het aantal ‘loos alarm’ meldingen terug te brengen. De huisartsenpost kreeg de beschikking over extra apparatuur en ging werken met een uitgebreidere vragenlijst om zelf sneller en betere diagnoses te kunnen stellen in plaats van voor de zekerheid door te verwijzen naar het ziekenhuis. Met succes. In een nieuwe proef wil VieCuri dat ook de huisartsenpraktijken de apparatuur en vragenlijst gaan gebruiken. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Scroll voor meer informatie