Opa en kleindochter bij zorgverlener

Jos, vrijwilliger bij Cardiologie

Jos Backus werkt sinds zijn pensioen op maandagochtend als vrijwilliger bij VieCuri, waarvan zo’n drie jaar op de afdeling Cardiologie. Hij bezoekt patiënten, praat met ze, maar biedt vooral een luisterend oor.


‘Bij cardiologie zijn er ook patiënten die, naast hun fysieke problemen, bezorgd zijn over de vraag hoe het verder gaat. Ze moeten leren omgaan met onzekerheid en angst. Ik kan dat niet veranderen, maar wel luisteren en voor afleiding zorgen. Als ik binnenkom, met mijn knalroze stropdas - herkenningspunt voor de vrijwilligers -, heb je meteen een gesprek. De patiënt bepaalt hoelang zo’n gesprek duurt. Voor mij is het grootste compliment als iemand zegt: “Is het nu al twaalf uur?”

 

Soms maken gesprekken een diepe indruk, maar ze zijn nooit zo zwaar dat je ze niet aankunt. Elke keer als ik naar huis fiets realiseer ik me dat ik een gelukkig mens ben, dat ik nog gezond ben. Mijn grootste drijfveer zijn de sociale contacten, met patiënten maar ook met de medewerkers hier. Er wordt goed voor ons gezorgd en dat is fijn. Ik voel me eigenlijk gewoon lid van het personeel.’

 

Wij zoeken nog veel nieuwe vrijwilligers! Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk bij VieCuri? Lees dan verder op www.viecuri.nl/vrijwilligers.

 

Vrijwilliger Jos in gesprek met een patient op de verpleegafdeling cardiologie bij VieCuri in Venlo

Scroll voor meer informatie