3 vragen aan... Gwenda Jacobs

Als patiënt beslist u samen met uw zorgverlener welke behandeling of onderzoek het beste bij u past. Vragen stellen helpt hierbij.

Welk onderzoek of welke behandeling het beste bij u past, hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld van risico’s, bijwerkingen, uw leefstijl, uw beroep en uw wensen. Als patiënt beslist u samen met uw zorgverlener wat het beste bij u past. Vragen stellen helpt hierbij. Internist Lonneke Stikkelbroeck en patiënt Gwenda Jacobs (32) uit Blerick besloten samen hoe de auto-immuunziekte van Gwenda het beste behandeld kon worden, zonder dat dit haar zwangerschapswens in de weg zou staan. Hierover stellen we hen ieder 3 vragen. 

 

Twee jaar geleden kreeg je een auto-immuunziekte.

Hoe kwam je daarachter? “Ik kreeg onverklaarbare spierpijn. Bloedonderzoek toonde aan dat ik de ziekte van Graves had. Ik heb diabetes type 1 en dan heb je een grotere kans om een tweede auto-immuunziekte te krijgen, bijvoorbeeld een schildklieraandoening. Dat was een flinke tegenvaller. Mijn man Rob en ik wilden namelijk graag een kindje. Maar met de medicijnen die je moet innemen bij de ziekte van Graves kun je niet zwanger worden. Dat kan schadelijk zijn voor het kindje.”

 

Mocht je zelf beslissen over je behandeling?

“Zeker. Internist Lonneke Stikkelbroeck legde de verschillende mogelijkheden heel duidelijk uit. En ze nam hier ook de tijd voor. Voor mij was meteen duidelijk wat ik zou doen: ik koos voor het operatief verwijderen van de schildklier. Mijn kinderwens was heel groot, ik wilde niet langer wachten. Zeker ook omdat een zwangerschap niet vanzelfsprekend is. Zwanger worden moet je ook gegeven worden. Een operatie zou het snelste resultaat opleveren en dan kon ik ook het snelst zwanger worden. Tenminste, dat was het plan. Maar na de operatie traden complicaties op; mijn bijschildklieren werkten te traag, waardoor ik te weinig calcium in mijn bloed had. Daarom moest ik 3 weken in het ziekenhuis blijven.”

 

Hoe gaat het nu met je? 

“Heel goed! Op 20 maart zijn mijn man en ik ouders geworden van onze zoon Thieme. Dit is waar ik het allemaal voor heb gedaan. Het waren moeilijke tijden, maar het was het meer dan waard.”

 

Wanneer en hoe leerde je Gwenda kennen?

“Ze kwam in 2019 bij mij, nadat ze de diagnose diabetes type 1 had gekregen. Voor mij was Gwenda meteen een ‘voorbeeldpatiënt’. Ze doet alles om haar bloedsuikerwaarden goed te houden. In 2022 kreeg Gwenda een nieuwe tegenslag, toen de ziekte van Graves werd vastgesteld. Dit is een auto-immuunziekte die vaker voorkomt bij diabetespatiënten. De schildklier werkt dan te snel.”

 

Welke behandelmogelijkheden waren er?

“De eerste mogelijkheid was een behandeling met medicijnen. Maar dan zou het zeker een jaar duren voordat de ziekte onder controle was en Gwenda zwanger zou kunnen worden. Optie 2 was om radioactief jodium toe te dienen. Dan mag je 6 maanden niet zwanger worden. De derde behandelmogelijkheid was een operatie, waarbij de schildklier wordt verwijderd. Dat is de snelste behandeling, maar die is ook ingrijpend.”

 

Gwenda koos voor een operatie. Hoe stond jij daarin?

“Gwenda’s beslissing was weloverwogen en kwam uit het hart. En ik ben zelf ook moeder, dus begreep haar keuze. Als internist vind ik het belangrijk dat patiënten zelf aan het roer staan, eigen keuzes maken als dat kan. Dan staan ze ook echt achter hun behandeling.”

Datum

07 januari 2025

scroll terug naar boven