VIEtamine - long-covid - Longarts Roel van Zeeland

5 vragen over long-covid aan longarts Roel van Zeeland

Roel van Zeeland is longarts en supervisor van de corona-nazorgpoli in VieCuri.

In april 2020 raakte Helma Verhaegh-Bierkens uit Sevenum tijdens haar werk in het verzorgingstehuis met het coronavirus besmet. Ze was flink ziek, maar de toen 34-jarige ‘duizendpoot’ kon niet vermoeden welke impact het virus op haar leven zou hebben. Want nu, twee jaar later, ondervindt ze nog iedere dag de gevolgen. Helma heeft long-covid: ze is extreem moe, kan niet werken of lang autorijden, heeft altijd hoofdpijn, een slechte conditie en vaak koorts. Speciaal voor VieCuri hield ze een dagboek bij over hoe haar leven met post-covid eruit ziet. Klik hier om Helma's dagboek te lezen.

 

In dit nieuwsbericht stellen we vijf vragen aan longarts Roel van Zeeland. Hij is supervisor van de corona-nazorgpoli in VieCuri.

 

1. Hoeveel patiënten met ernstige long-covid zijn er binnen VieCuri?
“Dat is lastig te zeggen: er is nog veel onbekend over long-covid. Een deel van de mensen die corona heeft doorgemaakt, heeft allerlei soorten restklachten. Internationaal spreekt men in de medische wereld van long-covid als iemand na drie maanden nog klachten heeft. Er zijn ook definities die uitgaan van long-covid als iemand na de infectie twee maanden later opeens nieuwe klachten krijgt. Gemiddeld zien wij zo’n 120 mensen per maand op onze corona-nazorgpoli. Ik schat dat van deze groep zo’n 10 tot 20 procent long-covid heeft.”

 

2. Waardoor krijgt iemand post-covid en wat zijn de klachten?
“Bij de mensen met post-covid is de immuunreactie van het lichaam op het virus waarschijnlijk te sterk: de reactie gaat door terwijl de infectie al voorbij is. Anderzijds denkt men dat de schade door covid mogelijk leidt tot langdurige klachten. De klachten zijn heel divers: van vermoeidheid en een lage conditie tot concentratiestoornissen.”

 

3. Welke leeftijdsgroep heeft relatief het vaakst last van post-covid?
“Via de huisarts wordt relatief een grote groep mensen van wat jongere leeftijd, van twintig tot veertig, naar ons doorverwezen. Er is nog niet echt duidelijk waarom vaak relatief jonge mensen long-covid krijgen. Er lijkt niet een verband te zijn tussen de ernst van de infectie en het krijgen van long-covid. Ook met lichte klachten kun je post-covid krijgen. De twintigers en dertigers met long-covid stonden volop in een actief leven en zullen wellicht eerder de beperkingen van hun klachten ervaren dan iemand die al op leeftijd is.”

 

4. Helpt het vaccin ook tegen long-covid?
“Er is aangetoond dat door de vaccinaties mensen minder ziek worden bij een covid-infectie. De immuunreactie is minder sterk als ze gevaccineerd zijn. Dat zorgt waarschijnlijk ook voor een beschermende rol tegen long-covid.”

 

5. Hoe kan VieCuri patiënten met ernstige long-covid helpen zodat zij meer kwaliteit van leven hebben?
“Mensen die op meerdere vlakken vastlopen of behoorlijke klachten hebben, starten vaak met een revalidatietraject bij Adelante. Daarnaast wordt een groep naar de sportarts verwezen; zij volgen een programma op maat bij de fysiotherapeut. Er zijn ook mensen met longklachten die naar een longrevalidatiecentrum gaan. En ook de ergotherapeut kan helpen, door tips te geven om dagelijkse bezigheden efficiënt uit te voeren. Regelmatig worden mensen ook begeleid door een psycholoog om te leren omgaan met frustraties die komen kijken bij long-covid. Het is een langzaam herstel en de effecten van de behandelingen zijn niet direct zichtbaar.”

Datum

21 april 2022

scroll terug naar boven