Waar bent u naar op zoek?

Marlieke Houben en Loes Nijskens

Toekomstbestendige zorg

De vraag naar zorg wordt de komende jaren groter, terwijl het aantal mensen dat in de zorg werkt niet meegroeit.

De vraag naar zorg wordt de komende jaren groter, terwijl het aantal mensen dat in de zorg werkt niet meegroeit. Het programma ‘De Juiste Zorg op de Juiste Plek’ is er om na te denken over oplossingen. “Hoe kunnen we de zorg meer verplaatsen naar de patiënt thuis of de ziekenhuiszorg vernieuwender inrichten?” Projectleiders Marlieke Houben en Loes Nijskens helpen hierbij. Ook leggen ze de link met wetenschappelijk onderzoek: een vernieuwing moet aantoonbaar bijdragen aan betere of efficiëntere zorg.

 

Er zijn nu vijftien projecten die allemaal in verschillende fases zitten. De projecten zijn verdeeld over drie pijlers: verplaatsen, vervangen en voorkomen van zorg. Denk bijvoorbeeld aan technologie om bij de patiënt thuis te kijken wat er met hem aan de hand is. Wellicht is er dan geen ziekenhuisopname nodig.

 

Trainingen voor patiënten en mantelzorgers

Marlieke Houben: “Eén van de projecten richt zich op het ontwikkelen van trainingen voor patiënten en mantelzorgers. Het idee is dat patiënten eerder het ziekenhuis kunnen verlaten als je ze instructies geeft over het verrichten van bepaalde handelingen, bijvoorbeeld steunkousen aantrekken. Een training kan ook gaan over leren werken met een ‘slim horloge’ of app om thuis de bloeddruk of hartslag te monitoren. Door onderzoek meten we welk effect zulke projecten hebben. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken of het ook echt tot minder ziekenhuisbezoeken leidt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de patiënt zo’n training of vorm van thuismonitoring ervaart.”

 

Slimme pleister

Ook in het ziekenhuis zelf gaan we dingen anders doen. Loes Nijskens: “Zo is er de slimme pleister. Die plak je op de borst van de patiënt om vitale waarden te bewaken. We gebruiken de pleister op de verpleegafdeling. De patch meet continu de hartslag, ademhalingsfrequentie en temperatuur. Normaal gesproken meet de verpleegkundige deze waardes een paar keer per dag. Dat kost veel handwerk en tijd. De pleister kan dat wegnemen.” Bovendien meet de pleister constant deze waardes waardoor afwijkingen waarschijnlijk eerder te zien zullen zijn. Door er eerder bij te zijn, kun je ook eerder ingrijpen. Hierdoor kan mogelijk de tijd dat een patiënt in het ziekenhuis moet doorbrengen, verkort worden.

 

Samen voor gezondheid

Door in te zetten op innovatie, gaat VieCuri de uitdaging aan om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Zo krijgt de strategie ‘Samen voor gezondheid’ steeds meer vorm!

 

Lees het hele interview met Marlieke Houben en Loes Nijskens in het Wetenschapsmagazine van VieCuri op pagina's 18 en 19.

Datum

25 mei 2023

scroll terug naar boven