Waar bent u naar op zoek?

VIEtamine - april 2022 - fibromyalgie

Grip op fibromyalgie door Positieve Gezondheid

Chronische pijn in de spieren, stijfheid, moe, maar ook slaapstoornissen en stemmingswisselingen… De lijst met klachten door fibromyalgie is lang en de ene dag kan het veel slechter gaan dan de andere. Er zijn echter geen medicijnen om deze aandoening te genezen. Tóch is er winst te behalen. VieCuri zet daarvoor coaches Positieve Gezondheid in.

Chronische pijn in de spieren, stijfheid, moe, maar ook slaapstoornissen en stemmingswisselingen… De lijst met klachten door fibromyalgie is lang en de ene dag kan het veel slechter gaan dan de andere. Er zijn echter geen medicijnen om deze aandoening te genezen. Tóch is er winst te behalen. VieCuri zet daarvoor coaches Positieve Gezondheid in.

 

Na de diagnose fibromyalgie kunnen patiënten deelnemen aan een groepsbijeenkomst; een initiatief van reumatoloog Monique Efdé. Britt Verstraelen-Derks is Physician Assistant Reumatologie en geeft een presentatie over fibromyalgie tijdens deze bijeenkomst. “Ik vertel wat de aandoening inhoudt, want mensen hebben meer klachten dan alleen chronische pijn. Vaak zijn er ook concentratieproblemen, hebben patiënten hoofdpijn en zijn ze constant vermoeid. Bijzonder is dat deze patiëntgroep vaak karaktereigenschappen deelt; ze zijn heel perfectionistisch, kunnen moeilijk nee zeggen en zijn vaak te lief. Als ik dat tijdens de bijeenkomst vertel, geeft dit herkenning. Verder vinden patiënten het prettig dat ze ook onderling gedachten en gevoelens kunnen bespreken.”


Minder last ervaren

Negentig procent van de patiënten is vrouw, maar de leeftijd kan fors variëren. “De jongste patiënt tijdens de bijeenkomsten is 22 jaar. Er zijn ook mensen die de aandoening pas op latere leeftijd ontwikkelen of die na een leven lang klachten pas op latere leeftijd de diagnose krijgen. Vaak wordt de aandoening heftiger na een bepaald ‘trauma’, zoals het overlijden van een echtgenoot. Dat kan een trigger zijn waardoor de pijn op de voorgrond komt. Maar ook koud en nat weer en overbelasting zijn uitlokkende factoren.” Na de diagnose kan er medisch gezien weinig voor de patiënten gedaan worden, legt de Physician Assistant Reumatologie uit. “Medicatie heeft weinig effect. Soms kan een revalidatietraject helpen, maar nu leggen we de focus vooral op het concept van Positieve Gezondheid. Zo leren we mensen om grip te krijgen op hun fibromyalgie.” Mensen krijgen na de groepsbijeenkomst de mogelijkheid om met een coach Positieve Gezondheid in gesprek te gaan. “We geven ze meer inzicht en handvatten om met hun aandoening om te gaan, zodat ze minder last ervaren en leren leven met de klachten.”

 

Zinvol leven

Wessel Breeuwsma is coach Positieve Gezondheid van Fysio Vitaalplus+ en één van de initiatiefnemers van dit project. Naast Wessel zijn Ruud Meijers en Susan Huijs betrokken als coach. “Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van fibromyalgie. Mentaal welbevinden, sociale contacten, vrolijk zijn en een zinvol leven leiden, hebben een enorm effect op hoe iemand zich voelt. Positieve Gezondheid gaat om twee vragen: wat vind jij nou echt belangrijk en wat heb je nodig om daar zelf te kunnen komen? Daardoor is het vanzelf het ultieme maatwerk: ik kan wel zeggen dat fitness goed voor iemand is, maar als diegene liever gaat wandelen met een vriendin of lid wil worden van de harmonie, is dat ook heel waardevol. Als mensen merken dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun eigen situatie, bevordert dat enorm hun herstel.”

 

Waardevolle inzichten

Na twee gesprekken met de coach Positieve Gezondheid, gaan mensen zelf aan de slag met de tips. Na drie maanden volgt een telefonisch gesprek om te kijken hoe het gaat. Op dat punt in het traject is patiënte Yvonne van de Ven (49) uit Venlo inmiddels. “Ik had al veel rugklachten toen ik zestien was, maar ik dacht dat het van het werken kwam. Jaren ging ik naar de fysio en chiropractor, maar mijn klachten namen alleen maar toe. Sinds driekwart jaar weet ik dat ik fibromyalgie heb. Ik vind het fijn dat het nu een naam heeft.” Yvonne ging naar de groepsbijeenkomst en voerde twee gesprekken met de coach Positieve Gezondheid. Dat gaf haar waardevolle inzichten. “Het gaat over leren om voor jezelf te kiezen, je grenzen aan te geven. Ik dacht altijd dat ik goed voor mezelf zorgde, maar ik wil iedereen tevreden stellen en denk dan pas aan mijzelf. Daardoor ga ik altijd maar door en door. Nu weet ik dat ik keuzes moet maken en moet doen waar ik écht blij van word.” Yvonne doet vrijwilligerswerk in het hospice in Venlo en Horst. “Dat vind ik heel fijn om te doen. Waarom zou ik overal geld mee moeten verdienen, als ik ook dingen kan doen die op een andere manier veel voldoening geven? Ik luister nu meer naar mijn lichaam: ik kan beter een keertje gaan zwemmen of met de hond wandelen, dan naar de fysiotherapeut gaan, merk ik. De positieve gezondheidscoach heeft me het zetje gegeven om beter naar mijn lichaam te luisteren en voor mezelf te kiezen.''

Datum

28 april 2022

scroll terug naar boven