Bezoekers in La Vie (2)

Wereld Kankerdag 2023

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. VieCuri doet dat middels een foto-expositie met portretten en verhalen van patiënten. De expositie is vanaf zaterdag 4 februari de hele maand in VieCuri Venlo te zien in de centrale hal (nabij de piano).

 

Expositie - Kanker in mijn leven

Met de expositie schenkt VieCuri aandacht aan de mens achter kanker. De sprekende portretfoto’s vertellen bijzondere verhalen. Een persoonlijk en uniek inkijkje in het leven met kanker. Met mooie en ook kwetsbare momenten. De expositie wordt mogelijk gemaakt door Stichting VieAmi, de vrienden van VieCuri die zich sterk maken voor mooie extra's voor patiënten. Lees de verhalen van Willem, Monique en Mariet, Kees en Inge hieronder.

 

Klik hier voor het verhaal van Willem

 

Klik hier voor het verhaal van Monique en Mariet

 

Klik hier voor het verhaal van Kees

 

Klik hier voor het verhaal van Inge

 

De foto's zijn gemaakt door Zebra Fotostudio's, Jordy Caris. De teksten zijn geschreven door metRenée communicatie, Renée Oirbans. 

 

Het leven gaat door
Willem is een van de patiënten die zijn verhaal vertelt:“Ik merk dat het woord ‘kanker’ vaak een verlammend effect heeft op de mensen om me heen. Kanker hebben betekent helemaal niet altijd dat je doodgaat. De medische wereld kan inmiddels allerlei vormen van kanker genezen. Ook weten we steeds beter hoe we langer kunnen leven met kanker. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat het leven doorgaat, ook mét kanker. Je kunt jezelf blijven afvragen: ‘waarom ik?’, maar daar schiet je niets mee op. Ik draai het om en zeg tegen mezelf: ‘ik heb al die jaren van mijn leven geluk gehad.’ Ik bekijk de situatie positief, met humor en leef mijn leven zoals ik altijd heb gedaan. Tot het moment dat het niet meer leefbaar is. Ik bespreek dit open en eerlijk met mijn kinderen en kleinkinderen en gelukkig hebben ze hier alle begrip voor.”

 

Aandacht voor de impact van kanker
In Nederland krijgt 1 op de 3 personen te maken met kanker. “Ondanks dat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt door de ontwikkelingen in vroege opsporing en behandeling, hebben patiënten en naasten steeds vaker te maken met problematiek op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om jaarlijks bij de impact van de ziekte stil te staan,” vertelt internist-oncoloog Yes van de Wouw. “De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt. Het heeft ook invloed op dat van zijn of haar partner, familie, collega’s en vrienden.” VieCuri wil patiënten en hun naasten graag een warm hart toedragen en het omgaan met de ziekte bespreekbaar maken.

 

Wensboom
Naast de foto-expositie wordt er op 4 februari ook een wensboom geplaatst. Hierin kan iedereen een bericht achterlaten voor een persoon met kanker: een hartverwarmende groet, een persoonlijk verhaal, troostende woorden of vrolijke noot. Alle wensen worden nadien afgegeven aan de afdeling oncologie. “We willen niet alleen informeren over kanker,” zegt van de Wouw. “We willen patiënten ook laten weten dat we aan ze denken. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk mensen een berichtje achterlaten in onze wensboom.”

 

Aandacht voor de expositie bij Omroep Venlo 

Twee van de geportretteerden, Willem en Inge, waren te gast in het programma Nedinscoplein van Omroep Venlo. Kijk hier Nedinscoplein terug. 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken