Staking
Locatie VieCuri Venlo

VieCuri sluit aan bij landelijke staking op woensdag 20 november

Op woensdag 20 november wordt bij VieCuri Medisch Centrum volgens een ‘zondagsdienst plus’ gewerkt. Dit betekent dat het merendeel van de geplande afspraken die niet-spoedeisend of oncologisch zijn, verzet worden. Bij twijfel of een afspraak wel/niet moet doorgaan, beslist de specialist.

In principe doet het hele ziekenhuis mee. Dat betekent dat de regiopoli’s Panningen, Horst en Reuver op woensdag 20 november zijn gesloten. Ook alle bloedpriklocaties zijn die dag gesloten evenals de diagnostische locaties. 

Er zijn enkele afdelingen uitgezonderd van de actie: De Spoedeisende Hulp blijft in ieder geval open. Patiënten met spoed worden dus altijd geholpen. Dit geldt ook voor bevallingen. Ook chemotherapie, fertiliteit en dialyse zijn uitgezonderd van de actie. De zorg voor patiënten die al zijn opgenomen op de verpleegafdelingen gaat uiteraard gewoon door. Daarnaast is bloedpriklocatie Centrum voor Diagnostiek in VieCuri Venlo geopend voor spoedgevallen. 

 

Gevolgen voor patiënten

De ‘zondagsdienst plus’ betekent dat vrijwel alle geplande operaties (met uitzondering van oncologische operaties), onderzoeken en spreekuren op woensdag 20 november worden verplaatst. Patiënten van wie de afspraak helaas niet kan doorgaan, ontvangen hierover persoonlijk bericht en zo snel mogelijk een nieuwe afspraak. VieCuri betreurt de impact van deze acties, maar deze is helaas niet te vermijden. Als patiënten geen bericht ontvangen, gaat hun afspraak gewoon door.

Standpunt VieCuri

De Raad van Bestuur respecteert het recht van medewerkers om actie te voeren. “We vinden het belangrijk dat er een goede CAO komt voor onze medewerkers die dag en nacht klaar staan voor onze patiënten. Maar we zijn ons ook bewust van de impact die deze actiedag heeft. Wij doen er samen met het actiecomité alles aan, om de actiedag voor alle partijen zo goed mogelijk te laten verlopen en de gevolgen voor patiënten, bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beperken.”

Meer informatie

Hieronder vindt u veel antwoorden op vragen die u wellicht heeft over de acties op woensdag 20 november. Staat uw vraag en antwoord hier niet bij? Neem dan contact op met de afdeling of poli waar u onder behandeling bent. Contactgegevens vindt u op onze website: https://www.viecuri.nl/contact/contactoverzicht/

Waarom wordt er actie gevoerd?
Na diverse onderhandelingsronden zijn de werkgevers (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NVZ) en de vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen (FNV Zorg en Welzijn, CNV, Nu’91 en FBZ) niet tot overeenstemming gekomen over een nieuwe CAO. Daarom hebben de vakbonden acties aangekondigd.

De bonden willen onder meer een goede structurele loonsverhoging en goede afspraken over werk- en rusttijden. Onder de CAO vallen zo'n 200.000 mensen die werken bij 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra. De actie is niet gericht tegen VieCuri, maar is een actie tegen het collectief van ziekenhuizen.

Wat betekent de zondagsdienst? Wat merk ik als patiënt/bezoeker hiervan op woensdag 20 november?

Het betekent dat op een doordeweekse dag wordt gewerkt alsof het een zondag is. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen behandeld. Bij twijfel of een afspraak wel/niet moet doorgaan, beslist de specialist. Het begrip ‘spoedeisend’ dient altijd in het voordeel van patiënten te worden uitgelegd. De patiëntveiligheid staat in alle gevallen voorop.

 

In principe doet het hele ziekenhuis mee. De zondagsdienst betekent dat de regiopoli’s Panningen, Horst en Reuver op woensdag 20 november zijn gesloten. Ook alle (externe) bloedpriklocaties zijn die dag gesloten evenals diagnostiek. 

 

Er zijn enkele afdelingen uitgezonderd van de actie: De Spoedeisende Hulp blijft in ieder geval open. Patiënten met spoed worden dus altijd geholpen. Dit geldt ook voor bevallingen. Omdat het geen echte zondag is maar een woensdag, zijn er ook patiënten waarvoor de zorg in ieder geval door moet gaan. Denk aan oncologische dagbehandeling, fertiliteit en dialyse. Daarnaast is bloedpriklocatie Centrum voor Diagnostiek in VieCuri Venlo open voor spoedgevallen. Ook de patiëntveiligheid van andere instellingen die we bedienen, mag geen gevaar lopen (ziekenhuisapotheek). We noemen deze uitzonderingen de ‘plus’ bovenop onze reguliere zondagsdienst. Vandaar de term ‘zondagsdienst plus’ 

 

De zorg voor patiënten die al zijn opgenomen op de verpleegafdelingen gaat uiteraard gewoon door. Ook gelden op deze dag de reguliere bezoektijden op alle afdelingen.


Hoe weet ik of mijn afspraak op woensdag 20 november doorgaat?
Alle patiënten van wie de afspraak niet door kan gaan, worden persoonlijk benaderd. Hebt u niets gehoord? Dan kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Ik ben patiënt en heb een afspraak op 20 november, maar heb niets gehoord?
Als u als patiënt géén telefoontje of brief heeft gehad over het verzetten van uw afspraak, kunt u ervan uitgaan dat uw afspraak gewoon doorgaat.

Kan ik in spoedgevallen wel in het ziekenhuis terecht?
Ja. De spoedzorg gaat altijd door.

Ik wil op woensdag 20 november op bezoek bij een opgenomen familielid of kennis. Kan dat?
Ja. Op deze dag gelden de reguliere bezoektijden op alle afdelingen.

Zijn afdelingen op woensdag 20 november wel bereikbaar?
In principe zijn de poli’s gesloten en is het merendeel van de afspraken afgezegd. Echter, om patiënten die de berichtgeving mogelijk hebben gemist toch te woord te staan, zijn we wel gewoon bereikbaar. Contactgegevens vindt u op onze website: https://www.viecuri.nl/contact/contactoverzicht/.

Voor de verpleegafdelingen gelden de reguliere bezoektijden. Mensen die hun naaste(n) wil/willen bezoeken zijn dus gewoon welkom.

Het algemene telefoonnummer van VieCuri, is gewoon bereikbaar: (077) 320 55 55.

Wat is het standpunt van VieCuri met betrekking tot de actie?
De Raad van Bestuur respecteert het recht van medewerkers om actie te voeren. “We vinden het belangrijk dat er een goede CAO komt voor onze medewerkers die dag en nacht klaar staan voor onze patiënten. Maar we zijn ons ook bewust van de impact die deze actiedag heeft. Wij doen er samen met het actiecomité alles aan, om de actiedag voor alle partijen zo goed mogelijk te laten verlopen en de gevolgen voor patiënten, bezoekers en medewerkers zo veel mogelijk te beperken.”

Wat gaat er op het gebied van ‘actievoeren’ gebeuren op woensdag 20 november?
Het lokale actiecomité van VieCuri heeft diverse acties bedacht om aandacht te vragen voor een betere Cao. Belangrijk bij alle acties, is dat er respectvol actie wordt gevoerd en dat de veiligheid van patiënten en medewerkers gewaarborgd is en blijft.

Er zijn enkele centraal georganiseerde acties, die vinden in Venlo plaats tussen 9.00-16.00 uur. Denk dan aan toespraken en andere ludieke manieren om aandacht te vragen. Verder zijn er op de afdelingen verschillende patiëntvriendelijke acties, zoals het uitdelen van iets lekkers aan patiënten.

Waar kan ik meer informatie vinden over de cao-onderhandelingen?


Bij wie kan ik (als patiënt/bezoeker/naaste) met vragen terecht?
Staat op deze pagina niet vraag of het antwoord dat u zoekt? Neem dan contact op met de afdeling of poli waar u onder behandeling bent. Contactgegevens vindt u op onze website: https://www.viecuri.nl/contact/contactoverzicht/.

Scroll voor meer informatie