Niersteenvergruizer

Algemene informatie

Inleiding

U komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een niersteenvergruizing. Uw behandelend arts heeft u al de nodige informatie gegeven over de behandeling.

Hier kunt u alles rustig nalezen.

Voorbereiding

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloed verdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met u arts, voor de behandeling stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Laxeren voor de behandeling

U heeft van de arts een recept gekregen voor 2x2 laxeertabletten, De dag voorafgaand aan de behandeling neemt ’s morgens en ’s avonds 2 laxeertabletten in. Deze zorgen ervoor dat u voor de behandeling nog een keer stoelgang heeft.

Begeleiding regelen na het onderzoek

Na de behandeling kunt u beter niet zelf aan het verkeer deelnemen. Het is verstandig van tevoren vervoer naar huis te regelen. Ook als u reist met het openbaar vervoer adviseren wij u begeleiding te regelen.

Als u in de periode vóór de vergruizing de steen (of gruis) uit plast, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie (077) 320 68 33.

Dag van de behandeling

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Wij raden u aan extra ondergoed mee te nemen naar het ziekenhuis.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.

Last van lawaai?

De behandeling in de niersteenvergruizer gaat gepaard met hard geluid. Dit komt door de ‘tikken’ die de generator van de schokgolven maakt. Sommige mensen vinden dit vervelend. Om minder last te hebben van het geluid kunt u een eigen muziekspeler of telefoon met koptelefoon meenemen. Deze kunt u tijdens de behandeling opzetten.

Thuis pijnstillers innemen

Wij adviseren u een uur voor de behandeling, thuis:

  • 1 zetpil diclofenac (=pijnstiller) in te brengen, (staat vermeld op het recept dat u van de arts heeft gekregen)
  • 2 tabletten paracetamol 500 mg. in te nemen.

De dag van de vergruizing adviseren wij u een licht ontbijt of een lichte lunch nemen.

Melden in het ziekenhuis

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de Röntgenafdeling, locatie Venray routenummer 10.

In de meeste gevallen wordt voor de vergruizing nog een röntgenfoto van de buik gemaakt.

Daarna gaat u naar de polikliniek Urologie, locatie Venray,

routenummer 44.

De behandeling

Voor de behandeling moet u uw kleding deels uit doen. U mag uw ondergoed aanhouden. Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoektafel. De te behandelen zijde (flank) wordt ingesmeerd met gel (zoals die ook wordt gebruikt voor een echografie). Deze gel zorgt ervoor dat de schokgolven van buitenaf makkelijk doordringen naar de nierstenen.

De schokgolven voelt u en kunnen wat pijnlijk zijn. U kunt het vergelijken met het gevoel van een korte tik op de flank.

Bij een behandeling met de niersteenvergruizer is meestal geen verdoving nodig. Wordt de pijn voor u ondraaglijk dan kan de slagkracht van de schokgolven aangepast worden. Wij bieden u een VR-bril (virtual Reality bril) aan tijdens de behandeling. Deze VR- bril kan voor afleiding zorgen voor eventueel aanwezige pijnklachten.

Door de schokgolven vergruizen de stenen in kleine deeltjes. Deze deeltjes (steentjes, gruis) verlaten in de dagen of weken na de vergruizing met de urine het lichaam.

De behandeling vindt plaats onder röntgendoorlichting en/of echografie. Zo kan het vergruizingproces via een beeldscherm worden gevolgd.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt gemiddeld een half uur, afhankelijk van de plaats van de steen.

Na de behandeling

Weer thuis

  • Na de behandeling mag u – als zich geen bijzonderheden voordoen – naar huis en weer gewoon eten en veel drinken.
  • Het kan zijn dat de dagen erna de urine wat bloederig is en wat gruis bevat. Dit is niet erg. De kleur moet wel veranderen van rood, rosé naar helder.
  • U mag uw gewone activiteiten weer oppakken.
  • Pijnbestrijding

    Heeft u pijn dan kunt u een pijnstiller (zetpil) nemen. Voelt u na een half uur geen verbetering, neem dan nog een zetpil. Als dit ook geen verlichting geeft van de pijn, neem dan contact op met de dienstdoende uroloog.

    Bijwerkingen

    Van alle vormen van niersteenbehandeling geeft vergruizen de minste bijwerkingen. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn:

  • Kolieken
  • Een koliek is een krampachtige pijn vanuit de zij, uitstralend naar de onderbuik. Het is bijna onvermijdelijk dat de kleine steendeeltjes na vergruizing, enige pijn in de urinewegen veroorzaken. U plast die deeltjes met de urine uit.

  • Bloed in de urine
  • Het steengruis kan de binnenzijde van de urinewegen licht beschadigen, waardoor tijdelijk een kleine bloeding ontstaat. Als gevolg hiervan kan de urine enige tijd rood gekleurd zijn. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken. Het gaat vanzelf over.

  • Koorts
  • Sommige patiënten krijgen na de ingreep koorts.

    Die temperatuurverhoging treedt meestal op bij patiënten die voor de behandeling al een urineweginfectie hebben. Bij koorts boven de 38,5 °C moet u direct de dienstdoende uroloog waarschuwen.

    Resultaat van de behandeling

    Het uiteindelijke resultaat van de vergruizing kan pas na verloop van tijd aan de hand van röntgenfoto’s of via een echo worden beoordeeld. Bij hardere, grotere of bij meerdere stenen, lukt het niet de stenen in 1 keer te vergruizen. Dan zijn meerdere sessies nodig.

    Als vergruizing niet het gewenste resultaat oplevert worden andere methoden voor steenverwijdering toegepast.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven