Inleiding
U bent door uw behandelend arts verwezen naar de dermatografiste. Uw arts heeft u hierover al informatie gegeven. In deze informatie kunt u alles nog eens rustig nalezen. Alle vragen die u heeft over een pigmentatie van uw wenkbrauw, ooglid of tepel kunt u stellen tijdens uw afspraak met de dermatografiste.
Pigmentatie
Wat is pigmentatie?
Met hele fijne naaldjes wordt kleur in de tweede laag van de huid gepigmenteerd. Het verschil met tatoeëren is dat bij een tatoeage de inkt in de derde laag van de huid gebracht wordt.
Toepassingen medische pigmentatie
Medische pigmentatie kan toegepast worden na ingrijpende ingrepen, bij verwondingen en verkleuringen van de huid en bij bepaalde aandoeningen.
- Na een borstreconstructie of borstverkleining kan de reconstructie van de tepel plaatsvinden met een 3D effect in de pigmentatie.
- Toepassing van pigmentatie in het gezicht, zoals bijvoorbeeld een wenkbrauwreconstructie na chemotherapie
- Permanente make-up kan, om het uiterlijk mooier te maken, een oplossing zijn als u bijvoorbeeld geen wenkbrauwen heeft of wanneer de kleur erg licht is. Of een eyeliner. dat een verzorgd uiterlijk geeft en niet kan uitlopen tijdens of na het sporten.
Een pigmentatie kan pas 1 jaar na de laatste ingreep aan de tepel(s), ogen, wenkbrauwen en lippen gedaan worden. De littekens moeten namelijk uitgerijpt zijn en de tijd hebben gekregen om te genezen. De behandeling kan tijdens een antibioticakuur niet gedaan worden.
Duur van de behandeling
De pigmentatie wordt meestal in 2 tot 3 afspraken aangebracht. Tussen 2 afspraken zit meestal een rusttijd van 6 tot 8 weken. Door de pigmentatie in meerdere keren aan te brengen kan de beste mogelijke kleur gemaakt worden en wordt de huid zo min mogelijk beschadigd. Houdt bij een pigmentatie van de tepel(s) in ieder geval rekening met een wachttijd van 8 weken
De behandeling wordt gedaan op de polikliniek en duurt ongeveer 1 tot 2 uur.
Na de pigmentatie
Na de behandeling moet u de pigmentatie:
- 7 dagen droog houden. Dit betekent niet douchen, zwemmen of naar de sauna gaan. Douchen mag alleen als de pigmentatie niet nat wordt.
- verzorgen met Bepanthen Tattoo zalf. Deze krijgt die u van ons na de behandeling. Vóór het smeren van de Tattoo zalf moet u eerst uw handen goed wassen.
- afdekken met een zoogkompres.
Zorg dat er geen zonlicht op de plaats van de pigmentatie komt tijdens de behandelperiode en tot 3 maanden ná de laatste behandeling.
Complicaties
Ondanks de grote zorgvuldigheid waarmee de pigmentaties aangebracht worden bestaat een kans op complicaties zoals infectie (roodheid, zwelling, pijn) van het gepigmenteerde gebied. Neem contact op met de poli Plastische Chirurgie, wanneer u vragen heeft of als u complicaties heeft.
Welk resultaat kunt u verwachten?
Bij het aanbrengen van een pigmentatie wordt de kleur zoveel mogelijk aangepast aan uw eigen (huids)kleur. Dit zal nooit voor 100% precies hetzelfde zijn.
Een pigmentatie vervaagt in de loop van de tijd. Een opfrisbehandeling (1 afspraak) kan genoeg zijn om de kleur weer op te halen. Ga bij uw zorgverzekering na of deze de opfrisbehandeling vergoed.
Houd er rekening mee dat we heel erg nauwkeurig werken, maar dat aan beide kanten precies hetzelfde creëren nooit haalbaar is.
Contact opnemen
U moet contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie als:
- na 1 tot 2 weken nog steeds een open plekje aanwezig is.
- roodheid ontstaat rond de pigmentatie of pus uit het wondje komt. Het kan dan zijn dat u een infectie heeft.
- u een allergische reactie krijgt. Het ontstaan van jeuk kan een reactie zijn.
Vergoeding
De kosten van de behandeling worden in de meeste gevallen, bij een medische reden vergoed door de zorgverzekering. Het is verstandig, na overleg met uw behandelend arts, een machtiging aan te vragen bij uw zorgverzekeraar.
Cosmetische pigmentaties / micro-pigmentatie en permanente make-up zijn mogelijk voor wenkbrauwen, lipcontouren of eyeliner .
Voor de prijzen kunt u de website www.viecurimooi.nl raadplegen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.