Littekencorrectie

Plastische Chirurgie

Inleiding

U heeft in overleg met uw arts besloten om een littekencorrectie te laten verrichten. U heeft al informatie gekregen van uw behandelend arts. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen.

Littekencorrectie

Waarom een littekencorrectie?

Bij een littekencorrectie probeert men de vorm van het litteken te verbeteren. Dit litteken is ontstaan door beschadiging van de huid als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond of een andere oorzaak.

Verwachting

Er wordt geprobeerd het litteken minder opvallend te maken, maar het zal nooit verdwijnen. Al wordt de littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijke resultaat kan niet worden gegarandeerd. Houdt er rekening mee dat na de littekencorrectie de littekens langere tijd dik, rood, jeukend en zelfs pijnlijk kunnen zijn. Sommige littekens worden na verloop van tijd dikker dan vooraf verwacht.

Alternatieven

Behalve een littekencorrectie bestaan er ook andere methoden om dikke littekens te behandelen zoals injecties met corticosteroiden, druktherapie, siliconenfilm of bestraling. Bij deze laatste behandelingen kunnen de klachten van een dik litteken verminderen maar zal de breedte van het litteken niet veranderen

Vergoeding

Of de kosten voor de littekencorrectie worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico’s en complicaties

  • Littekens kunnen dik(hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven(keloid), Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur. Bepaalde lichaamsdelen zoals schouder en borstbeen geven een verhoogde kans op littekenvorming dan elders op het lichaam.
  • Het litteken kan beïnvloed worden door de richting van het litteken ten opzichte van de huidspanningslijnen. In het gelaat kan men deze duidelijk bekijken bij het aanspannen van de gelaatsspieren.
  • Een wond gemaakt met een scherp mes geeft een mooier litteken dan bijvoorbeeld een scheurwond. Een verhoogde spanning op de wond bij sluiten geeft vaak een breed litteken. Het blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen.
  • Voorbereiding

    Een littekencorrectie kan zowel onder lokale als algehele anesthesie(narcose) plaatsvinden.

    Preoperatief bureau

    Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

    Vervoer naar huis

    Wij adviseren u van tevoren vervoer naar huis te regelen, als u niet zelf naar huis mag rijden. Reizen met openbaar vervoer raden wij in dat geval ook af.

    Opnameduur

    De behandeling vindt poliklinisch of in dagbehandeling plaats. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, na de ingreep weer naar huis mag. In de folder “dagverpleging” vindt u meer informatie over de gang van zaken op de afdeling.

    De ingreep

    De plastisch chirurg maakt een snee aan weerskanten van het litteken en verwijdert het oude litteken. De beide huiddelen worden tegen elkaar aan gehecht.

    Na de ingreep

    Na de ingreep wordt de wond bedekt met zwaluwstaartjes.

    Pijnbestrijding

    Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500 mg) is vaak voldoende.

    Weer thuis

    Afhankelijk van de plaats van het litteken kunt u uw normale bezigheden na enkele dagen weer oppakken.

    Hervatting werk en sport

    Afhankelijk van de plaats en de grootte van de littekencorrectie kunt u uw werk of sport weer hervatten.
    Dit kan tussen 1 dag en 4 weken zijn.

    Poliklinische afspraak

    Na ongeveer twee weken komt u ter controle naar de polikliniek plastische chirurgie. Indien nodig worden eventuele hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak bij het verlaten van de afdeling.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven