Correctie afstaande oren

Inleiding

Denkt u aan een correctie van uw afstaande oren? In deze informatie kunt u alles (na)lezen wat bij deze ingreep allemaal komt kijken.

Afstaande oren

Wat zijn afstaande oren?

Afstaande oren, ook vaak flaporen of zeiloren genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Afstaande oren kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men dit otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer vijf tot zes jaar.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Ook is een absoluut gelijke stand (symmetrie) van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken. Dit valt meestal niet op omdat het direct achter het oor zit.

Vergoeding

Of de kosten voor het rechtzetten van afstaande oren worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. In het algemeen wordt de ingreep voor kinderen tot 18 jaar wel vergoed. Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Risico’s en complicaties

Het rechtzetten van afstaande oren heeft dezelfde risico's als elke andere operatie zoals:

  • nabloeding
  • infectie
  • verdikking van het litteken (keloïd)
  • drukplekken
  • De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel, dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht zullen blijven staan en geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit honderd procent worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is ook dan niet te garanderen.

    Voorbereiding

    Voorbereiding op de ingreep

    Het rechtzetten van afstaande oren gebeurt soms onder plaatselijke verdoving. Meestal vindt de ingreep plaats onder algehele verdoving (narcose).

    Preoperatief onderzoek

    Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

    Bij kinderen vindt de ingreep meestal plaats onder algehele anesthesie (narcose). Dit is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Vanzelfsprekend willen we uw kind hierop zo goed mogelijk voorbereiden en ondersteunen. Daarom organiseert het ziekenhuis een Anesthesiologie kindermiddag, waarin alle afspraken die u en uw kind krijgen als voorbereiding op de ingreep op één middag plaatsvinden. Meer informatie vindt u in de folder “anesthesie bij kinderen”.

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

    Haarband

    De haarband die u ongeveer vier weken moet dragen dient u zelf aan te schaffen. Bij voorkeur neemt u een katoenen, goed elastische brede haarband. De haarband dient strak genoeg te zitten en de hele oorschelp te bedekken.

    Opnameduur

    De ingreep vindt plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u, als alles naar wens verloopt, na de ingreep weer naar huis mag. In de folder ‘Dagverpleging’ vindt u informatie over de gang van zaken op de afdeling.

    De ingreep

    De plastisch chirurg maakt een snee aan de achterkant van het oor. Het kraakbenige skelet van het oor wordt opnieuw in model gebracht en het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft als het oor dichter tegen het hoofd komt, wordt verwijderd. De wond wordt na de ingreep meestal gehecht met een oplosbare hechting.

    Na de ingreep

    Na een oorcorrectie krijgt u een verband om uw hoofd. Deze moet blijven zitten tot de eerste controle op de polikliniek (ongeveer 1 week).

    Weer thuis

    Adviezen voor thuis/leefregels

    Voor een optimaal resultaat en om het herstel te bespoedigen adviseren wij u, tenzij uw plastisch chirurg iets anders vermeld, het volgende:

  • Probeer het verband een week lang te dragen. Wanneer het verband toch losgaat, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Zij kunnen u adviseren of het verband vervangen kan worden door een haarband of dat een nieuw verband aangelegd moet worden.
  • Plaatsen haarband: Schuif voorzichtig eerst een gaasje vóór en achter het oor zonder het oor om te klappen. De oren moeten in het geheel bedekt zijn. De haarband dient dag en nacht gedragen te worden.

  • Misselijkheid en/of duizeligheid kan optreden omdat in de buurt van het evenwichtsorgaan wordt geopereerd.
  • De oren zijn gezwollen en verkleurd; dit heeft minimaal 4-6 weken nodig voordat de zwelling afneemt.
  • Niet bukken, persen of tillen.
  • Slaap met een extra kussen om druk te verminderen.
  • Ga niet in een warm bad liggen.
  • Klap uw oren niet naar voren.
  • Het wassen van uw haren moet u uitstellen totdat u op de polikliniek bent geweest voor controle.
  • U mag zes weken niet sporten.
  • Als er geen wondjes zijn mag u na zes weken weer zwemmen.
  • Luister naar uw lichaam en neem voldoende rust.
  • Pijnbestrijding

    Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol (500mg) is vaak voldoende. Bij extreme pijn en bij nabloeden moet u direct contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie. Voor jonge kinderen geeft de kinderafdeling een schema voor pijnmedicatie mee.

    Poliklinische afspraak

    Na ongeveer 1 week komt u voor controle naar de polikliniek plastische chirurgie. Tijdens deze eerste controle wordt het oorverband verwijderd. Neem zelf een haarband mee die u daarna moet dragen. De eerste 2 weken dag en nacht. Daarna nog 2 weken alleen ’s nachts.

    Problemen

    Krijgt u koorts, abnormale pijn of zwelling of vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met de polikliniek plastische chirurgie. Bij dringende problemen ’s nacht of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven