Inleiding
U denkt erover na uw borsten te laten vergroten. In deze informatie kunt u lezen wat er bij een operatie voor een borstvergroting komt kijken.
Borstvergroting
Waarom een borstvergroting?
Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen: jaarlijks worden in Nederland naar schatting 6000 tot 8000 borst vergrotende operaties uitgevoerd. Dit met been borstimplantaat om esthetische redenen. De borsten kunnen al sinds de puberteit klein of onderontwikkeld zijn. Soms neemt het volume van de borsten af na een zwangerschap of de borsten zijn slapper en kleiner geworden na een vermageringsdieet. Er zijn geen duidelijke leeftijdsgrenzen voor een borstvergrotende operatie, maar de ingreep zal niet snel worden uitgevoerd voor het achttiende levensjaar. Het is belangrijk dat u de borstvergrotende operatie zelf wilt. Het moet geen wens zijn van mensen in uw omgeving, bijvoorbeeld uw partner. Een borstvergroting biedt over het algemeen geen oplossing voor sociale of seksuele problemen.
Mogelijkheden en verwachtingen
Als u een borstvergrotende operatie overweegt, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een borstvergroting is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. Ook is dit afhankelijk van uw eigen genezingsproces. Er blijven altijd littekens, die overigens weinig of niet opvallen. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit brengt extra kosten met zich mee, die de verzekeraar meestal niet vergoedt.
Vergoeding
De kosten voor een borstvergroting worden meestal niet vergoed. Dit is echter afhankelijk van uw zorgverzekeraar, de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren u om voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.
Risico’s en complicaties
Net als bij elke andere operatie kunnen zich bij een borstvergroting complicaties voordoen.
- Een wond kan nabloeden of er kan infectie optreden. In zeldzame gevallen wordt een prothese afgestoten. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein.
- De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan bovendien een blijvend breed litteken opleveren.
- Het lichaam vormt om elke ingebrachte prothese een bindweefsellaagje. Dit laagje wordt ook wel kapsel genoemd. Soms trekt het kapsel zich samen waardoor de borsten hard en onnatuurlijk rond worden. Het is onmogelijk te voorspellen bij wie dit precies voorkomt. Het komt ook wel voor dat er verschil is in kapselvorming tussen twee borsten van dezelfde patiënt. Deze complicatie wordt veel onderzocht, maar er is nog geen oorzaak of behandeling voor gevonden. Wel wordt steeds meer gebruik gemaakt van protheses met een ruwe buitenkant, waarbij overmatig kapselvorming minder lijkt voor te komen.
- In zeldzame gevallen gaat een prothese kapot. Soms is dit te merken omdat er iets “knapt” en omdat de borst iets anders aanvoelt of van vorm is veranderd. Een kapotte prothese moet altijd vervangen worden.
- Verder zijn er de risico’s van narcose.
Prothesen
De meest eenvoudige, effectieve en duurzame mogelijkheid om borsten te vergroten is met behulp van kunststof prothesen. De prothese bestaat uit een zakje van siliconenrubber, gevuld met siliconengel of een ander vulmiddel, bijvoorbeeld water. Er bestaan ook prothesen met een dubbele wand. Het binnenste volume is dan gevuld met siliconengel, het buitenste met een fysiologische zoutoplossing. Over het gebruik van siliconen bestaan veel misverstanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nooit aangetoond dat siliconen een schadelijk effect hebben op de gezondheid.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan bijna alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is. Zoals bij iedere andere operatie moeten voordelen van een borstvergroting goed afgewogen worden tegen de nadelen en risico’s. Deze zullen uitvoerig met u worden besproken. De levensduur van prothesen kan beperkt zijn. Geadviseerd wordt elke 5 jaar op controle te komen. Bij vormverandering of pijnklachten moet u eerder op controle komen.
Voor meer informatie over de siliconen borstprotheses kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.
Voorbereiding
Gesprek met de plastisch chirurg
De plastisch chirurg overlegt met u de grootte van de in te brengen prothese. Over het algemeen wordt gestreefd naar borsten die passen bij uw postuur. Verder bespreekt de plastisch chirurg de plaats van de littekens. Zoals bij iedere operatie worden bij een borstvergroting blijvende littekens gemaakt. Ze vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op. De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. De functie wordt in principe niet belemmerd. Borstvoeding blijft dus gewoon mogelijk. De prothesen worden onder het klierweefsel of onder de borstspier geplaatst. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft goed uitvoerbaar.
Anesthesie
De ingreep vindt altijd plaats onder algehele anesthesie(narcose). Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig.
Preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
Roken
U moet minstens 6 weken voor de operatie te stoppen met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan.
Opnameduur
De opnameduur bedraagt 1 dag, waarbij u dezelfde dag nog opgehaald kunt worden om naar huis te gaan. Dit uiteraard als er geen complicaties optreden. De plastisch chirurg zal dit met u bespreken.
Sportbeha
U heeft na de operatie een sportbeha nodig. Krijgt u de operatie vergoed door uw zorgverzekeraar? Dan moet u voor uw opname zelf de sportbeha aanschaffen. Moet u de operatie zelf betalen, dan krijgt u van het ziekenhuis een sportbeha. Deze moet 2 cupmaten groter zijn en een voorsluiting hebben. Neem de sportbeha mee op de dag van uw operatie.
De ingreep
Op de dag van de opname worden de oksels geschoren en zal de chirurg het operatiepatroon op de borsten tekenen.
De prothesen worden meestal via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht. Het is ook mogelijk ze via een snede in de oksel of naast de tepel in te brengen. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaatst, of onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikte methode voor u is.
Aan het eind van de operatie wordt de borst verbonden met een steungevend verband.
Duur van de ingreep
De borstvergrotende operatie duurt gemiddeld een tot twee uur.
Na de ingreep
Na een borstvergrotende operatie voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt een afspraak gemaakt voor controle op het spreekuur. De eerste zes weken na de operatie moet u het rustig aan doen, want anders geneest de wond niet goed. De plastisch chirurg kan u precies vertellen wat u wel en wat u niet mag. Het kan verstandig zijn om voor de eerste week thuis hulp te regelen.
Pijnbestrijding
Soms is een vorm van pijnstilling nodig na de ingreep. Meestal is een eenvoudige pijnstiller als paracetamol 500 mg voldoende.
Weer thuis
Adviezen voor thuis en leefregels
Voor een optimaal resultaat en om het herstel te bespoedigen adviseren wij u, tenzij uw plastisch chirurg iets anders vermeld, het volgende:
- Laat de pleisters zitten. Als er vocht onder de pleister zit moet u deze wel vervangen. Of neem contact op met de polikliniek plastische chirurgie.
- Als u geen drains heeft mag u weer douchen na 4-5 dagen.
- Draag 6 weken dag én nacht een sportbeha (een beha zonder beugels), waarbij de sluiting aan de voorzijde zit. Slaap de eerste 6 weken op uw rug.
- Reik niet met de arm(en) aan de geopereerde zijde, zeker niet reiken boven schouderniveau.
- Til niet te zwaar en probeer niet te persen gedurende de eerste zes weken.
- Laat het hoofd- en voeteneinde van het bed iets omhoog staan zoals in het ziekenhuis en bouw dit langzaam af.
- Niet fietsen, sporten of autorijden gedurende de eerste 4 weken na de operatie.
- Voor de pijn kunt u, als dat nodig is, paracetamol gebruiken. Maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg.
- Als alle korstjes zijn afgevallen en de littekens genezen zijn, mogen de littekens pas voorzichtig gemasseerd worden om ze soepeler te maken
- Luister naar uw eigen lichaam en neem voldoende rust.
Poliklinische afspraak
Na twee weken komt u voor controle bij de verpleegkundige op de polikliniek Plastische Chirurgie om de hechtingen te verwijderen en voor wondcontrole. Ook wordt weer een nieuwe vervolgafspraak gemaakt voor de eindcontrole bij de chirurg.
Mochten er tussendoor extra controles nodig zijn, dan kunt u altijd met de poli contact opnemen.
Problemen?
Krijgt u koorts, abnormale pijn of zwelling of vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. ’s Nachts of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Drains
Wanneer u met drains naar huis gaat, belt de polikliniek Plastische Chirurgie u iedere morgen van maandag tot vrijdag tussen 08.30 en 10.30 uur.
Bent u niet gebeld? Dan kan het zijn dat de polikliniek u niet kon bereiken. Bel dan zelf de polikliniek Plastische Chirurgie.
Totdat de drains zijn verwijderd mag u niet douchen!
Tot slot
Deze brochure bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. Complicaties kunnen altijd optreden zoals narcoseproblemen, een trombosebeen, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf of een gevoelloze huid. Ook absolute symmetrie bij dubbelzijdige operaties is niet te garanderen. Soms is het nodig een extra operatie uit te voeren om een goed resultaat te krijgen. Deze aanvullende operatie brengt extra kosten met zich mee die door u of uw verzekeraar vergoed moeten worden. Vraag dus ook bij een heroperatie aan uw zorgverzekeraar of dit vergoed wordt.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.