Inleiding
U krijgt een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens nalezen over wat het onderzoek precies inhoudt.
Een nucleair geneeskundig onderzoek
Risico's en complicaties
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek is de hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld vergelijkbaar met die van het maken van een röntgenfoto. Wanneer het onderzoek wordt gecombineerd met een CT-scan, zal de stralingsdosis wat toenemen. U zult hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek zijn, afhankelijk van welke radioactiviteit gebruikt wordt, na enkele uren of dagen alle radioactieve stoffen uit uw lichaam verdwenen. U vormt geen stralingsgevaar voor uw omgeving gedurende de tijd dat deze stoffen in uw lichaam zitten.
Allergische reacties komen bij een nucleair geneeskundig onderzoek uiterst zelden voor, en dan alleen in lichte mate.
De uitslag
De uitslag van dit onderzoek verneemt u van uw specialist. Als u geen afspraak heeft bij uw specialist, dan moet u deze alsnog maken.
Zwangerschap
Bent u zwanger of bestaat de kans dat u zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Uw specialist kan dan overwegen een ander onderzoek (zonder straling) te laten doen. Als u borstvoeding geeft moet dit meestal korte tijd onderbroken worden. Hoe lang die onderbreking moet zijn, is afhankelijk van het soort onderzoek.
Meenemen
Neem bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde het volgende mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw medicijnlijst
Waardevolle bezittingen
Wij adviseren u sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld bij diefstal of verlies.
Neustrilhaar scintigrafie
Informatie over het onderzoek
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een onderzoek te laten verrichten naar de werking van uw neusslijmvlies op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U vindt hier de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek in grote lijnen beschreven. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan de nucleair geneeskundige of aan de medisch nucleair werker.
Doel van het onderzoek
Trilhaartjes vormen de binnenkant van het neusslijmvlies. In de lucht zweven stofdeeltjes die neerslaan op het slijmvlies van de neus. Trilhaartjes transporteren deze stofdeeltjes naar de neus-keelholte en verwijderen ze zo uit de neus. Met dit onderzoek beoordelen we de transportfunctie van de trilhaartjes. Er wordt een druppeltje licht radioactieve vloeistof in uw neus gelegd. Daarna bekijken we hoe de trilhaartjes deze vloeistof verplaatsen.
Voorbereiding
Uw arts vertelt u wanneer eventuele medicatie (bijvoorbeeld Otrivin of Nasivin) tijdelijk gestaakt moet worden voor het onderzoek. Er is geen speciale voorbereiding nodig, u kunt gewoon eten en drinken. Wanneer u verkouden bent, is het verstandig het onderzoek uit te stellen tot u weer beter bent.
Uitvoering van het onderzoek
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de receptie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Bij de start van het onderzoek krijgt u een pleister met een beetje radioactiviteit op uw neus en achter het oor geplakt, voor de plaatsbepaling op de foto’s. Dan wordt u met uw rechter of linker zijde voor de camera geplaatst, aansluitend wordt er een druppel radioactiviteit op de bodem van de neus gelegd en zullen er gelijk foto’s gemaakt worden. Het is van belang dat u, nadat de druppel is neergelegd, goed stil blijft zitten en niet meer door de neus, maar door de mond, ademhaalt. Ook moet u proberen tijdens het onderzoek niet door de neus op te snuiven.
Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek bedraagt 20 tot 45 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u direct naar huis.
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen van dit onderzoek.
Uitslag
Het onderzoek wordt door de medisch nucleair werker uitgewerkt. De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek en stuurt het verslag door naar uw behandelend arts. Deze brengt u op de hoogte van de resultaten van het onderzoek.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.