Waar bent u naar op zoek?

Manometrie

Meten van de druk in de slokdarm

Inleiding

U heeft een afspraak voor een manometrie. Uw arts heeft u al verteld hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Manometrie

Wat is een manometrie?

Met een drukmeting van de slokdarm (manometrie) onderzoeken we het functioneren van de slokdarm en de twee sluitspieren (bovenste en onderste sluitspier van de slokdarm). De slokdarm transporteert het voedsel van de keel naar de maag. Na het slikken opent de bovenste sluitspier. Door de zwaartekracht en bewegingen van de slokdarm gaat het voedsel naar de maag, waar de onderste sluitspier ontspant.

Waarom een manometrie?

Met een drukmeting kunnen functionele afwijkingen van de slokdarm beoordeeld worden. Ook wordt een manometrie verricht voor de plaatsbepaling van de onderste sluitspier van de slokdarm.

Voorbereiding

Nuchter

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 23.00 `s avonds voor het onderzoek niet meer mag eten, drinken of roken.

Medicijnen

`s Morgens voor het onderzoek mag u geen medicijnen slikken.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem bij u komst naar het ziekenhuis mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw actueel medicatie-overzicht (AMO). Dit is verkrijgbaar bij uw apotheek.

Het onderzoek

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek MDL.

Het onderzoek

Via de neus wordt een sonde (een dun slangetje) ingebracht tot in de maag. Op de sonde zitten meetpunten. Tijdens het inbrengen van de sonde mag u water drinken zodat de sonde makkelijk naar binnenglijdt. Het inbrengen is niet pijnlijk maar kan wel een vervelend gevoel geven. Als de sonde op de goede plek zit wordt er gestart met de metingen. Tijdens de metingen wordt u gevraagd om een aantal keren een slokje water te drinken zodat de druk in de slokdarm gemeten kan worden. Een computer registreert de metingen via een speciaal programma.

Duur van het onderzoek

Het hele onderzoek duurt in totaal zo'n 30 minuten. Na het onderzoek wordt de sonde verwijderd.

Na het onderzoek

Geen beperkingen

Na het onderzoek zijn er voor u geen ongemakken en/of beperkingen. U kunt op eigen gelegenheid weer naar huis en weer normaal eten en drinken. Ook mag u weer uw medicijnen innemen.

Complicaties

Er doen zich normaal gesproken geen complicaties voor bij dit onderzoek.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts bij de volgende afspraak.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven