Inleiding
U heeft van uw arts vernomen dat u een achillespeesruptuur heeft. Hier staat wat een achillespeesruptuur is en hoe deze behandeld kan worden.


Wat is een achillespeesruptuur?
De achillespees is de grootste pees van het menselijke lichaam en kan krachten van 500 kilo of meer weerstaan. De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen.
Een achillespeesruptuur (=scheur) wordt bijna altijd voorafgegaan door een snelle en plotselinge spieractie. Het scheuren van de achillespees gaat meestal gepaard met een plotse hevige pijn laag achter op de kuit of enkel. Lopen is daarna erg beperkt.
Diagnose en onderzoek
Een achillespeesruptuur wordt vastgesteld door lichamelijk onderzoek.
- De belangrijkste test is de Thompson test:
terwijl u op de buik ligt of op de knieën zit knijpt de arts in de kuitspier en bij een achillespeesruptuur beweegt de voet dan niet mee (normaal wel).
- Het defect van de scheur kan vaak gevoeld worden. Er is op de plaats van de scheur vaak een deuk voelbaar (delle).
Deze 2 testen zijn erg betrouwbaar en verder onderzoek is voor de diagnose niet nodig.
De behandeling
- Op de Spoedeisende Hulp (SEH) of gipskamer krijgt u een gipsspalk en eventueel een recept voor pijnstilling.
- Om zwelling tegen te gaan, moet u het been hoog houden. Het is hierbij wel belangrijk dat u voldoende beweegt met uw heup, knie en tenen.
De standaardbehandeling bij een achillespeesscheur is een behandeling met gips. Dit noemen we de conservatieve behandeling. Als u zich goed aan de regels houdt is de kans op het opnieuw scheuren van uw achillespees erg klein. Tijdens uw vervolgbezoek aan de gipskamer (op de traumapoli) kunt u uw vragen over de verdere behandeling aan uw arts stellen. De verdere behandeling wordt door de gipsverbandmeester gedaan. Aan het einde van de behandeling in week 8 heeft u nog een afspraak met uw behandelend arts.
Er zijn twee behandelingsmogelijkheden:
- Een niet-operatieve of conservatieve behandeling (standaardbehandeling).
- Een operatieve behandeling. Deze behandeling wordt zeer zelden toegepast.
Hier wordt de standaard (conservatieve behandeling) uitvoerig beschreven.
De conservatieve behandeling
Op de SEH of de gipskamer krijgt u een gipsspalk in spitsstand voor 2 weken en een afspraak voor de gipskamer. U loopt met krukken en u mag niet op het gips steunen.
Na 2 weken
Tijdens dit bezoek krijgt u een afneembaar gips met uw voet in spitsstand.
- Met dit gips mag u belast afrollen op het middelste en achterste deel van de voet voor zover het gips dit toelaat. Dus niet op de tenen!
- Volg het oefenschema (zie verder). U moet het gips afdoen om te oefenen.
Na 4 weken
Tijdens dit bezoek krijgt u een afneembaar gips met uw voet in 90°. Met dit gips mag u belasten zonder af te zetten met de tenen. Oefenen zonder spalk als voorheen.
Na 8 weken
U komt op controle bij uw behandelend arts. Het afneembare gips gaat eraf en u mag uw eigen schoen gaan dragen. Denkt u eraan stevige veterschoenen mee te nemen naar het ziekenhuis? Vanaf nu mag u gaan lopen. U mag in deze fase nog niet op de tenen staan of met de tenen afzetten.
Oefeningen bij de standaard behandeling
Na 2 weken
Uitgangshouding: Zittend op een tafel of hoge stoel.
Uitvoering: het gips moet u regelmatig afnemen [minimaal 4 maal per dag] om uw oefeningen te doen.
U oefent met afhangend onderbeen terwijl u op een tafel of hoge stoel zit. Daarbij trekt u de voet rustig omhoog totdat de voetzool horizontaal staat (oftewel in 90 t.o.v. het onderbeen en beslist niet verder). Daarna ontspant u de voet weer waardoor de voet weer omlaag zakt (figuur 4) en herhaalt u de oefening.


Vanaf 4 weken
Uitgangshouding: In rugligging
Uitvoering: Strekken van de enkel, tenen van je af duwen (figuur 5) en buigen tot neutraal. Tenen naar je toe, voet buigen tot 90 graden (figuur 6).


Vanaf 8 weken
(toevoegen aan eerdere oefeningen)
Uitgangshouding: Ga voor een muur staan en zet met het gezonde been een stap naar voren. Houd het aangedane been gestrekt. Zet de handen op schouderhoogte tegen de muur. (Fig. 7)
Uitvoering: Het lichaamsgewicht rust op het achterste been. Beweeg het lichaam als een plank naar voren door de ellebogen te buigen. Houdt de hielen op de grond.
U voelt dan een lichte rekspanning. U mag geen pijn voelen!!

Nacontrole
Na 3 maanden vindt een poliklinische nacontrole plaats.
Praktische tips
Sporten
Het opnemen van sportactiviteiten moet voorzichtig en opbouwend gebeuren in overleg met de behandelend arts. Het op niveau competitief sporten (wedstrijdsporten), is meestal pas weer mogelijk na ongeveer negen maanden.
Douchen
Op het moment dat de spalk af mag kunt u douchen. Voorkom onveilige situaties (gladde vloer) en gebruik een douchekrukje om op te zitten.
Traplopen
U begint met het traplopen:
Normaal traplopen is mogelijk na 12 weken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.