U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat een onderzoek van de dunne darm gaat plaatsvinden via een videocapsule. U heeft hier al uitleg over gehad. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat is een videocapsule-onderzoek?
Een videocapsule-onderzoek is een onderzoek, waarbij de dunne darm van binnen wordt bekeken. De capsule bevat onder andere een camera en een lichtbron. De camera maakt opnamen van uw darm en stuurt deze door naar een recorder. Deze draagt u bij u in een heupgordel. Na het onderzoek kan uw behandelend arts de beelden bekijken. De capsule, die u als een pil inslikt, verlaat uw lichaam via de ontlasting. Het onderzoek is niet vervelend of pijnlijk.
Waarom een videocapsule-onderzoek?
Door een videocapsule-onderzoek kunnen afwijkingen van de dunne darm opgespoord worden zoals zweertjes, ontstekingen en/of bloedingen. Het onderzoek kan ook informatie geven over de snelheid waarmee de capsule de maag en/of dunne darm passeert.
Voorbereiding
U krijgt van de verpleegkundige een recept voor laxeermiddelen. U kunt deze bij uw eigen apotheek ophalen. U krijgt ook een instructiebrief. In de brief staat hoe u de laxeermiddelen moet gebruiken. Houdt u zich nauwkeurig aan de aanwijzingen in deze brief en volg niet de bijsluiter van de apotheek.
Darmreiniging (laxeren)
Het is belangrijk dat voor dit onderzoek de dunne en dikke darm volledig gereinigd zijn. Hiervoor start u 3 dagen voor het onderzoek met bepaalde leefregels. Eén dag voor het onderzoek start u met laxeren. U krijgt ook een instructiebrief waarin staat hoe u de laxeermiddelen moet innemen. Wanneer de laxeermiddelen niet goed worden ingenomen zijn de darmen mogelijk niet goed schoon en zou het kunnen dat het onderzoek niet of onvolledig kan plaatsvinden.
Invloed laxeermiddelen op andere medicijnen
Het laxeermiddel kan de werking van medicijnen zoals antibiotica en de anticonceptiepil verminderen. Vragen over uw medicijnen en het laxeermiddel kunt u stellen aan uw behandelend arts of aan de apotheker.
Braken/misselijk
Het kan voorkomen dat u moet braken tijdens het laxeren. Probeer alsnog de instructies te volgen en de gewenste hoeveelheid vocht te drinken. Bij blijvende misselijkheid en/of braken dient u vanaf 08.00 uur contact op te nemen met het Endoscopiecentrum.
Kleding
Trek gemakkelijk zittende kleding aan voor het onderzoek. Uw kleding moet uit 2 delen bestaan zoals broek/rok en shirt/blouse. Als broek kunt u een joggingbroek en /of een broek zonder metalen knoop aantrekken. Een jurk is niet praktisch bij dit onderzoek.
Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze de dag voor het onderzoek gewoon innemen. Op de dag van het onderzoek neemt u uw medicijnen niet in. U wacht hiermee tot het begin van de middag, dan is inname wel toegestaan. Als u twijfelt of dit kan, overleg dan van tevoren met uw behandelend arts.
IJzertabletten
Als u ijzertabletten (staalpillen) gebruikt, moet u hiermee 7 dagen voor het onderzoek stoppen. IJzertabletten kunnen een zwarte verkleuring van de darm geven, waardoor de foto’s onduidelijk worden. Na het onderzoek kunt u deze weer innemen.
Diabetes
Als u suikerziekte (diabetes) hebt:
- Als u tabletten gebruikt, mag u deze op de dag van het onderzoek niet innemen totdat u weer mag eten.
- Als u insuline gebruikt neem dan zelf contact op met uw diabetesverpleegkundige of uw behandelend arts over eventuele aanpassingen van de dosis van uw medicijnen.
Meenemen naar het ziekenhuis
Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs meenemen?
Melden op het Endoscopiecentrum
Op de afgesproken dag en tijdstip meldt u zich op het Endoscopiecentrum, op locatie Venlo.
Het onderzoek
Voorbereiding op de afdeling
De verpleegkundige informeert of het laxeren thuis goed is verlopen en u krijgt uitleg over het videocapsule-onderzoek. Vervolgens zal de verpleegkundige materialen voor het onderzoek aan u bevestigen:
- U krijgt een buikband met een riem om uw middel. Deze registreert de signalen van de videocapsule.
- Er wordt een blauwe antenne kabel over uw linkerschouder geplaatst. Dit kunt u dragen over een T-shirt of hemdje.
- Er wordt een recorder aan de buikband vastgekoppeld en deze draagt u in een schoudertasje.
De videocapsule doorslikken
Als alles goed is bevestigd, kunt u de videocapsule slikken. De capsule is 2 centimeter lang en heeft een doorsnede van 1 centimeter. De capsule is glad, waardoor u deze zonder al te veel moeite kunt doorslikken met een bekertje water met daarin een anti-schuim middel. De normale bewegingen van uw darmen zorgen ervoor dat de capsule vanzelf door het maag-darmkanaal glijdt en uiteindelijk met de ontlasting het lichaam verlaat.

Na het doorslikken van de capsule mag u gewoon rondlopen in het ziekenhuis. Probeer bukken en voorover buigen zo veel mogelijk te vermijden. Het is belangrijk dat u niet in de buurt van laptops of computers gaat zitten. Ook mag u uw tablet en laptop niet gebruiken tijdens het onderzoek. Dit om storing te voorkomen. 1,5 uur na het inslikken van de capsule meldt u zich opnieuw bij het Endoscopiecentrum. Daar wordt gecontroleerd of de capsule zich in de dunne darm bevindt. In zeldzame gevallen is het nodig de capsule met een gastroscoop in de dunne darm te leggen. Als de capsule in de dunne darm zit mag u naar huis.
Zit de capsule in de dunne darm dan mag u één uur later een kopje thee. Verdere instructies wat betreft voeding krijgt u van de verpleegkundige mee op een instructiekaartje.
Het verloop van het onderzoek
De capsule maakt meerdere foto's per seconde, deze worden geregistreerd door de recorder. Na het onderzoek worden de foto’s opgeslagen op een computer. Uw behandelend arts of endoscopieverpleegkundige beoordeelt deze foto’s en kan zo constateren of er afwijkingen zijn in uw dunne darm. U kunt de registratie van de foto’s op de recorder zien aan het knipperen van een blauw lampje op de recorder, het apparaat werkt dan zoals gewenst. Controleer tijdens het onderzoek iedere 15 minuten of het lampje nog knippert. Wanneer het lampje oranje knippert, betekent dit dat er geen goede verbinding is. We vragen u om de volgende mogelijke oorzaken te controleren.
- Zit de stekker goed in de recorder?
- Zit de buikband nog voldoende aangesloten?
- Sommige apparatuur in de ruimte waarin u zich bevindt, kan ook voor een storing zorgen. Verplaats u naar een andere ruimte en controleer nogmaals of de recorder nu weer een juiste verbinding heeft.
Na ongeveer 10-11 uur werkt de videocapsule niet meer, het lampje knippert dan niet meer. U mag dan de apparatuur zelf afkoppelen. Dit zal rond 21.00 uur zijn.
Het is belangrijk dat wanneer u de apparatuur afkoppelt, de buikband niet gebogen mag worden.
De volgende ochtend om 8.00 uur komt u terug op het Endoscopiecentrum om de apparatuur in te leveren. De capsule zal uiteindelijk met de ontlasting uw lichaam verlaten. Het is belangrijk dat u thuis controleert of de capsule met de ontlasting het lichaam verlaat.
Heeft u klachten?
Dit onderzoek is een veilig onderzoek. De meeste patiënten ondervinden geen last van het onderzoek.
Let op!
Als u de videocapsule niet heeft teruggevonden in de ontlasting en u krijgt klachten óf er vindt binnen een maand een MRI plaats, dan zal een röntgenfoto van de buik moeten worden gemaakt. Neem dan contact op met de polikliniek MDL. Er bestaat een kleine kans (1%) dat de videocapsule ‘vastloopt’ in het maag-darmkanaal. Als dit gebeurt zal de arts proberen met een flexibele slang (endoscoop) via de mond of anus de capsule te verwijderen. In zeldzame gevallen lukt dit niet en is een operatie nodig om de capsule te verwijderen.
Poliklinische controle
Ongeveer 2 weken na het onderzoek heeft u een afspraak op de polikliniek bij uw behandelend MDL-arts. Deze zal de uitslag van het onderzoek met u bespreken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, stel deze dan gerust aan de
endoscopieverpleegkundige voordat het onderzoek begint. Voor eventueel dringende vragen kunt u ook contact opnemen met:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.