Inleiding
U hebt met uw arts afgesproken dat u binnenkort een endoscopie van de dunne darm ondergaat. Dit onderzoek wordt ook wel dubbelballon-endoscopie genoemd. Uw arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat is een dunne darm endoscopie?
Een dunne darm endoscopie is een onderzoek, waarbij de gehele of een groot gedeelte van de dunne darm wordt bekeken.
Tijdens dit onderzoek wordt een buigzame slang, de endoscoop, via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm gebracht. Aan het uiteinde van de slang bevindt zich een lichtbron en een camera. Zo kan de arts het slijmvlies van de dunne darm via een televisiescherm bekijken. Om de darmen beter zichtbaar te maken wordt via de slang koolzuurgas (CO2) in de darmen gebracht. Hierdoor ontplooit de darm zich.
Op het uiteinde van de endoscoop is een ballonnetje bevestigd. Over de endoscoop is een zachte schacht geschoven waarop ook een ballonnetje zit. Door beide ballonnetjes afwisselend op te blazen en leeg te laten lopen, is het mogelijk de hele dunne darm of een groot gedeelte ervan te onderzoeken.
Via de endoscoop kunnen ook ingrepen worden gedaan. Hiertoe schuift de endoscopist via een werkkanaal in dezelfde slang instrumenten op naar de juiste plaats. Er kan een stukje weefsel weggenomen worden voor nader onderzoek (biopsie) of kunnen poliepen verwijderd en bloedingen gestelpt worden. Tijdens de endoscopie kunnen foto’s gemaakt worden
Waarom een dunne darm endoscopie?
Door een endoscopie kunnen afwijkingen aan uw dunne darm worden opgespoord zoals zweertjes, ontstekingen, bloedingen, poliepen en tumoren.
Intakegesprek en pre-operatieve screening
Voordat de dunne darm endoscopie plaatsvindt, krijgt u eerst een intakegesprek met de intakeverpleegkundige én preoperatief onderzoek bij het pre-operatief bureau.
Waarom een intakegesprek en pre-operatief onderzoek?
Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op het onderzoek en de vorm van anesthesie (verdoving). Hiervoor is preoperatief onderzoek en een intakegesprek met een intakeverpleegkundige van de polikliniek MDL nodig. Door deze voorbereiding wordt de kans op problemen tijdens de ingreep zo klein mogelijk gehouden.
Intakegesprek
Meenemen naar de intake
- Een geldig identiteitsbewijs
- Een Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Deze kunt u vragen aan uw apotheek
Bloedverdunnende medicijnen
Tijdens het intakegesprek bespreekt de verpleegkundige wanneer u de bloedverdunners moet stoppen. Zij bespreekt dit met de Trombosedienst en indien nodig met de NOAC consulente (nieuwe orale anticoagulantia) of de arts. Na het onderzoek hoort u wanneer u weer mag starten met de bloedverdunners.
Diabetes
Als u suikerziekte (diabetes) hebt: Als u tabletten gebruikt, mag u deze op de dag vóór en de dag van het onderzoek niet innemen totdat u weer mag eten. Als u insuline gebruikt neem dan zelf contact op met uw diabetesverpleegkundige of uw behandelend arts over eventuele aanpassingen van de dosis van uw medicijnen.
IJzermedicijnen
Als u ijzermedicijnen (staaltabletten) gebruikt dient u deze zeven dagen voor het onderzoek te stoppen.
Pacemaker of ICD
Heeft u een pacemaker of ICD (een Implanteerbare Cardioverter Defibrilator)? Dan zorgen de verpleegkundigen van de endoscopieafdeling ervoor dat uw pacemaker/ICD indien nodig door de pacemakertechnicus wordt aangepast/ingesteld zodat het onderzoek veilig kan plaatsvinden.
Preoperatief onderzoek (Onderzoek onder diepe sedatie)
Het preoperatieve onderzoek bestaat uit:
- een vragenlijst die u thuis moet invullen.
- een afspraak met een apothekersassistente als u medicijnen gebruikt en/of een allergie heeft.
- een afspraak met een preoperatief verpleegkundige voor een preoperatieve screening.
- (meestal) een afspraak voor een gesprek met de anesthesioloog.
Meenemen naar het preoperatief onderzoek
- Een geldig identiteitsbewijs.
- De ingevulde vragenlijst.
- Een Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Deze kunt u vragen aan uw apotheek.
Anesthesie
Diepe sedatie is het verlagen van de staat van het bewustzijn van een patiënt met het doel een onderzoek of ingreep aangenamer te maken. Dit gebeurt door het toedienen van medicijnen (sedativa) via een infuus dat u voor het onderzoek krijgt ingebracht door de sedatie praktijk specialist (SPS). U valt dan vrijwel meteen in slaap. U merkt dan zo goed als niets van het onderzoek. Anders dan bij algehele anesthesie (narcose) is bij sedatie de slaap minder diep en hoeft de ademhaling niet ondersteund te worden, u wordt dus niet beademd. Meteen na de ingreep wordt u weer wakker gemaakt.
Enkele praktische zaken
- Regel van tevoren persoonlijke begeleiding en vervoer naar huis, omdat u op de dag van het onderzoek niet zelfstandig met ontslag mag vanwege de nawerking van de medicijnen. U mag niet zelfstandig autorijden, fietsen of alleen met het openbaar vervoer of taxi reizen. U moet opgehaald worden door uw persoonlijk begeleider bij het Endoscopiecentrum.
- Om uw privacy te waarborgen zijn op de afdeling alleen patiënten en verpleegkundigen aanwezig. Uw begeleiding kan daarom voor, tijdens en na het onderzoek niet bij u zijn. De verpleegkundige informeert uw begeleiding wanneer u naar huis mag.
- Wij adviseren grote geldbedragen, sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het gevaar van zoekraken en diefstal is helaas aanwezig. Het ziekenhuis is hier in de meeste gevallen niet voor aansprakelijk.
Omdat de bewaking van het zuurstofgehalte en de hartslag plaatsvindt via een knijper op uw vinger dient u nagellak en kunst- of gelnagels van minimaal één vinger van uw linkerhand voor het onderzoek te verwijderen. - Gebruik op de dag van het onderzoek geen crème of bodylotion.
Voorbereiding
Drie dagen voor het onderzoek
Vanaf 3 dagen voor het onderzoek mag u geen pithoudende vruchten, zoals druiven en kiwi’s meer eten. Ook brood en/of cruesli met zaden en/of pitten mag u niet meer eten.
De dag voor het onderzoek
Op de dag voor het onderzoek gebruikt u een licht ontbijt* en een lichte lunch*. Daarna mag u alleen nog helder* vloeibaar drinken. Vanaf 24.00 uur moet u nuchter blijven.
Gebruik geen donkere en/of rood gekleurde dranken zoals cola, cassis en koffie.
Drink niet teveel suikervrije (light) dranken. Omdat u niet mag eten is het belangrijk dat u met drinken toch voldoende suikers en zouten binnen krijgt.
* Lichte heldere dranken zijn: Water, thee, kleurloze sportdranken, bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, koolzuur en niet koolzuurhoudende dranken zoals 7-up.
* Licht ontbijt: kopje thee, beschuitje met zoet beleg
* Lichte lunch: kopje thee of bouillon, beschuitje/toast met zoet beleg, zoals: jam zonder pitjes, vruchtenhagel
Het onderzoek
Voor het onderzoek
- U neemt plaats op een bed
- U krijgt een infuusnaaldje in uw onderarm of hand.
- U wordt naar de onderzoekskamer gebracht
- Als u een tongpiercing heeft dient u deze voor het onderzoek te verwijderen.
- Wanneer u een gebitsprothese draagt, vragen wij u deze voor het onderzoek uit uw mond te nemen.
Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de endoscopiekamer, waar u met bed naar toe gereden wordt. Voor aanvang van de dunne darm endoscopie neemt u plaats op uw linkerzij. U wordt aangesloten op een monitor door de sedatie praktijk specialist. Ook worden plakkers op uw borst geplakt om uw hartslag in de gaten te houden. De arts zal nog enkele controlevragen stellen.
U krijgt een bijtring in de mond om uw tanden en de slang te beschermen. De sedatie praktijk specialist dient u de afgesproken medicijnen toe voor de diepe sedatie. U valt in slaap. Vervolgens start het onderzoek.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek kan ongeveer anderhalf uur duren. Na het beëindigen van het onderzoek blijft u nog ongeveer een uur ter observatie
Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de uitslaapkamer van het Endoscopiecentrum. Hier kunt u rustig bijkomen van de sedatie.
De eerste tijd na het onderzoek kunt u mogelijk wat pijn (krampen) hebben als gevolg van het ingeblazen CO2-gas. Hoe eerder u het CO2-gas kwijtraakt door winden te laten hoe sneller de pijn voorbij is.
Naar huis
Als zich geen bijzonderheden voordoen mag u iets drinken en eten. De infuusnaald wordt verwijderd en u mag zich weer aankleden. De verpleegkundige brengt u naar uw persoonlijk begeleider en dan mag u naar huis.
Na het onderzoek mag u uw medicijnen weer gebruiken zoals voor het onderzoek was voorgeschreven, tenzij iets anders met u wordt afgesproken
Uitslag
Bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek zal uw arts de uitkomsten van het onderzoek met u bespreken.
Complicaties/bijwerkingen
Een dunne darm endoscopie is een veilig onderzoek. Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen complicaties optreden. Als een therapeutische behandeling, zoals het weghalen van een poliep of oprekken van een vernauwing, heeft plaatsgevonden is er een kans van 5% op een complicatie. Zonder behandeling is deze kans kleiner.
Complicaties die kunnen ontstaan:
- Scheurtje in de darmwand na het verwijderen van een poliep of oprekken van een vernauwing.
- Bloeding: na het verwijderen van een poliep of oprekken van een vernauwing. Dit kan tot 2 weken na de ingreep.
- Alvleesklierontsteking.
- De gebruikte medicijnen hebben een remmende werking op de ademhaling en kunnen daling van het zuurstofgehalte en/of een longontsteking door verslikken veroorzaken, met name bij mensen met hart- en/of longziekten en bij bepaalde neurologische aandoeningen.
Wat te doen bij problemen?
Neem contact op met endoscopiecentrum als er sprake is van:
- veel helder bloedverlies,
- blijvende of steeds erger wordende buikpijn met of zonder koorts.
Tijdens kantooruren (077) 320 51 32
Buiten kantooruren (077) 320 58 10 (Spoedeisende Hulp)
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie vragen, stel deze dan gerust aan de
endoscopieverpleegkundige voordat het onderzoek begint. Voor eventueel dringende
vragen kunt u ook contact opnemen met het Endoscopiecentrum.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.