Afdelingsinformatie Dialyse

Belangrijke informatie en werkwijze van het Dialysecentrum

Inleiding

De belangrijkste functie van de nieren is het produceren van urine, waarmee afvalstoffen en vocht uit het lichaam worden verwijderd. Als uw nieren niet voldoende werken, kan dialyse noodzakelijk zijn.

Het dialysecentrum van VieCuri biedt alle mogelijke nierfunctievervangende behandelingen voor patiënten met nierziekten, thuis èn in het ziekenhuis.

Het dialysecentrum van VieCuri is verdeeld over 2 locaties: Venlo en Venray. In totaal hebben we 35 dialyseplaatsen.

Visie
De kern van onze visie is: ‘alles wat wij doen, doen wij voor én met de patiënt’.

Wie werken er op de dialyseafdeling?

Op de dialyseafdeling werken verschillende zorgverleners met hun eigen specialisme

  • De nefrologen/hoofdbehandelaars dragen samen met u de verantwoordelijkheid voor het medisch beleid.
  • De dialyseverpleegkundigen (in opleiding) dragen zorg voor de behandeling.
  • De medisch maatschappelijk werker biedt psychosociale hulpverlening aan u en aan uw leefomgeving als u moet starten met dialyse, of als u reeds gestart bent.
  • De diëtiste begeleidt u met uw dieet. Zij kan u adviseren hoe u het beste met de leefregels rondom voeding kan omgaan.
  • De afdelingsassistenten vervullen een ondersteunende rol in de werkzaamheden op de dialyse-afdeling.
  • De technische dienst bestaat uit 2 technici. Zij zijn gespecialiseerd in dialyse- apparatuur en zorgen voor reparatie en onderhoud.
  • De secretaresses verzorgen de administratieve werkzaamheden.
  • De vrijwilligers op de afdeling zorgen voor een aangenaam verblijf op de afdeling door een gesprek of door u te helpen met een lezen van de krant.

Dagindeling Venlo / Venray

Uur

7.50-9.40

In Venlo meldt u zich bij de secretaresse.

7.50-9.40

Neem plaats in de wachtruimte.

7.50-9.40

U wordt aangesloten voor de behandeling. Hierna ontvangt u een drankje.

10.15

De afdelingsassistente biedt een tussendoortje en drankje aan.

12-13.45

U wordt afgesloten. Hierna kunt u gebruik maken van een lunch.

Ochtendindeling

Uur

13.30-15.20

In Venlo meldt u zich bij de secretaresse.

13.30-15.20

Neem plaats in de wachtruimte.

13.30-15.20

De afdelingsassistente haalt u op.

13.30-15.20

U wordt aangesloten voor de behandeling. Hierna ontvangt u een drankje.

16.15

De afdelingsassistente biedt een tussendoortje en drankje aan.

17.30-19.20

U wordt afgesloten. Hierna kunt u gebruik maken van een maaltijd.

Middagindeling

Werkwijze

De dialyse is voor u van groot belang, omdat het een levensreddende behandeling is. Op onze afdeling werken we met een vast dialyseschema. Dit betekent dat u op vaste dagen en tijden verwacht wordt. Heeft u hierin wensen, dan kunt u dit kenbaar maken bij de verpleegkundige. U moet zelf onderzoeken en poliafspraken, buiten de dialysetijden plannen.

 

Heeft u een feestje of gaat u een weekendje weg waardoor het dialysemoment aangepast moet worden? Vul het aanvraagformulier in. We streven er naar om samen tot een passende oplossing te komen.

De behandeling wordt uitgevoerd in een stoel. Tijdens een opname in VieCuri, kan het zijn dat u met bed naar het Dialysecentrum komt. Tijdens opname kunnen dialysetijden afwijkend zijn, zodat er alle tijd voor u kan worden genomen.

 

Als u de voorkeur heeft om op een rustige plek te dialyseren of er staat een belangrijk gesprek gepland, geef dit door aan de verpleegkundige. Wij zullen u dan ergens plannen waar de privacy gewaarborgd kan worden.

Vermaak

Om uw verblijf bij ons zo prettig mogelijk te maken, kunt u gebruik maken van een iPad, waarop verschillende tv-zenders, spellen en streamingsdiensten staan.
Ook is het mogelijk om te fietsen tijdens de dialyse met onze speciale dialysefietsen.

Zoco's

U krijgt 2 verpleegkundigen aangewezen die uw zorgcoördinators (zoco’s) zijn. Zij zullen alles rondom het zorgproces coördineren en continueren. Ook zijn zij het eerste aanspreekpunt voor uw vragen. Ieder jaar krijgt u 2 andere, nieuwe zoco’s.

Uw zoco's zijn:

  1. ________________________
  2. ________________________

Zelfzorg

Zodra u gestart bent met dialyseren, komt u in het ‘zelfzorgstation’ terecht.

Zelfzorg wil zeggen dat u als patiënt betrokken bent bij uw behandelproces. De zorgverleners zijn er om u te helpen, maar u staat aan het roer. Dit kan zowel hoog- als laagdrempelig.

Huisregels

In ons ziekenhuis behandelen we elkaar met respect. Er gelden enkele huisregels, om een veilige omgeving voor u én onze medewerkers zo veel mogelijk te garanderen.

Ook vinden wij het belangrijk dat u als patiënt tevreden bent over de behandeling en de geboden zorg. Mocht u ergens niet tevreden over zijn, dan kunt u dit altijd bij ons aangeven. We gaan dan samen op zoek naar een oplossing.

Brandveiligheid

Om het risico op brand te verkleinen zijn er op de dialyse maatregelen genomen. De afdeling beschikt over rookmelders, brandwerende muren en deuren (die automatisch sluiten bij brand), sprinklerinstallaties, CO2-brandblussers, brandslanghaspels en nooduitgangen. Op strategische plaatsen zijn vluchtplannen goed zichtbaar opgehangen. Alle medewerkers krijgen regelmatig scholing over brandveiligheid en het calamiteitenplan.

Als er onverhoopt brand uitbreekt op het Dialysecentrum, wordt u losgekoppeld van de dialysemachine zonder dat er bloed wordt teruggegeven. Er volgt een evacuatie, richting het 1e veilige volgende compartiment. Wij verzoeken u om altijd de instructies van de bedrijfshulpverlening of andere hulpverleners op te volgen. Zo helpt u mee om de evacuatie soepel te laten verlopen en kunnen de gevolgen van  een dergelijke noodsituatie tot een minimum beperkt worden.

Visite

De nefroloog komt wekelijks bij u langs, tijdens de visite. Ook komt u 2 keer per jaar bij uw nefroloog op de poli.

De visitedagen zijn als volgt:

Venlo

Maandagochtend

Dr. Luik

Maandagmiddag

Dr. Hermans

Dinsdagochtend

Dr. van Kuijk

Donderdagmiddag

Dr. Stikkelbroeck

Venray

Dinsdagochtend

Dr. Luik

Vrijdagochtend

Dr. van Kuijk

Bezoek

Bezoek is van harte welkom op onze afdeling, behalve bij de aan- en afsluitprocedure. Het bezoek mag op dat moment even in de wachtkamer plaatsnemen.
Ondanks dat er bezoek is, gaat onze zorg voor u door.
Hierdoor kan het zijn dat onze artsen en/of verpleegkundigen uw bezoek verzoekt om tijdelijk de ruimte te verlaten. Dit is vanwege zorg of privacygevoelige informatie.

Maaltijdverstrekking

Tijdens dialyse is het belangrijk om eiwitrijk te eten. Tijdens de dialyse verbruikt het lichaam namelijk meer eiwit omdat het een lichamelijke inspanning levert. Ook gaat er ongeveer 12 gram eiwit per behandeling verloren.

Ook is het belangrijk om zoutbeperkt te eten, onder andere om te zorgen voor een goede bloeddruk. In ons Dialysecentrum worden daarom maaltijden en tussendoortjes geserveerd die eiwitrijk én zoutarm zijn. Deze sluiten dus goed aan bij u als dialysepatiënt.

Taxivervoer

Om naar het dialysecentrum te komen, kunt u gebruik maken van een taxi.
U heeft recht op vergoeding zittend ziekenvervoer. Zittend ziekenvervoer is vervoer per openbaar vervoer (bijvoorbeeld trein of bus), een (particuliere) auto of vervoer per taxi.

De aanvraag voor vergoeding van zittend ziekenvervoer dient vooraf schriftelijk of telefonisch aangevraagd te worden bij uw zorgverzekering waarvoor u een machtigingsnummer ontvangt en de kosten automatisch door het taxibedrijf worden ingediend bij uw zorgverzekering.

Dialyseert u in het centrum dan worden de taxiritten naar het centrum en weer retour naar huis door de secretaresse telefonisch voor u geregeld.
Bij vragen kunt u terecht bij het secretariaat of bij medisch maatschappelijk werk.

Nierpatiëntenvereniging Sint Maarten

De vereniging behartigt de belangen van (pre)dialysepatiënten, getransplanteerde nierpatiënten en/of hun partners en ouders in het verzorgingsgebied van het VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg.

Daarnaast kunt u via de vereniging in contact komen met lotgenoten. Ze organiseren ook informatieavonden over diverse onderwerpen.

Meer informatie vindt u op de website: www.npvsintmaarten.nl

Route naar het dialysecentrum

Ons dialysecentrum in Venlo heeft een eigen ingang. Op deze locatie bevindt zich ook de polikliniek Interne/Nefrologie.

  • Komt u met de auto? Via de Professor Gelissensingel rijdt u bij de Spoedeisende Hulp het terrein van VieCuriop. U neemt meteen de eerste weg links en volgt de borden Dialysecentrum. Kijk op de volgende pagina voor de plattegrond.
  • Komt u met een taxi? De taxi zet u af voor de ingang van de nieuwbouw.
  • Komt u met de fiets? U mag de fiets te stallen bij de hoofdingang van VieCuri. De looproute naar ons nieuwe Dialysecentrum is aangegeven met borden.

 

Ons dialysecentrum in Venray bevindt zich op de 4e verdieping, route 91.

 

Route Dialysecentrum Venlo

Maak VieCuri beter!

Compliment, tip of klacht

Heeft u complimenten, opmerkingen, verbeterpunten of klachten over uw behandeling of verblijf op de afdeling? Geef dit dan aan ons door. U kunt dit doorgeven bij de verpleging, uw arts of de teamleider van de afdeling.

Bent u na overleg op de afdeling niet tevreden? Of kunt u uw vragen of opmerkingen niet rechtstreeks bespreken? Dan kan een klachtenfunctionaris u helpen. Kijk op de website voor meer informatie over het indienen van een compliment, tip of klacht.

VieCuri patiëntenpanel

Wilt u graag meedenken over belangrijke onderwerpen in en rondom VieCuri? Ruim 500 mensen doen al mee! Ga voor meer informatie naar www.viecuri.nl/patientenpanel en meld u aan!

Cliëntenraad

De uitkomsten van het patiëntenpanel worden gedeeld met de Cliëntenraad. Zij geven aan de hand van de resultaten en over andere zaken advies aan het bestuur van VieCuri. De cliëntenraad komt op voor de belangen van de patiënten van VieCuri in het algemeen.

Goed om te weten

Bij een afspraak, behandeling of opname in het ziekenhuis spelen zaken een rol waar u waarschijnlijk niet meteen aan denkt. We hebben er een aantal voor u op een rij gezet in op de informatiepaginga 'Goed om te weten'.

  • Wachttijden
  • Kosten ziekenhuiszorg
  • Registratie en identificatie
  • Rechten en plichten van de patiënt en zorgverlener
  • Tolk voor doven, slechthorenden en anderstaligen
  • Privacy
  • Wet en regelgeving
  • Dossierinzage
  • Levenskwesties
  • Infectiepreventie
  • Huisregels van VieCuri
  • Wetenschappelijk onderzoek

Wilt u meer lezen over een of meerdere onderwerpen, ga dan naar de website of vraag de verpleegkundige om deze informatie uit te printen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven