Na het wisselen of verwijderen van een pacemaker of ICD geldt een aantal adviezen:
Adviezen voor de eerste week
- Bloedverdunnende medicijnen mag u weer innemen zoals met u besproken. Bent u onder controle bij de Trombosedienst, dan spreken zij het beleid met u af.
- Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u een aantal dagen nog wat pijnklachten hebben. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
- De pleister mag u na 48 uur verwijderen. Als de wond nog niet droog is kunt u een nieuwe pleister aanbrengen. Laat eventuele Steri-strips (hechtpleisters) zitten totdat ze vanzelf loslaten.
- Hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Knip of trek geen draadjes los!
- Douche de eerste week voorzichtig; de wond mag niet nat worden.
Adviezen voor de eerste 6 tot 8 weken
- U mag de eerste 2 weken niet baden, omdat de wond dan gaat weken. Dit is niet goed voor de genezing.
- U mag de eerste 2 weken niet autorijden of fietsen. Dit mag weer als u hiervoor goedkeuring hebt gekregen van de pacemaker-/ICD-technicus, na de eerste controle op de polikliniek.
Adviezen voor altijd
- Stop uw mobieltje niet in uw borstzak boven de pacemaker/ICD. Houd de mobiele telefoon bij een gesprek aan het oor aan de andere kant dan waar uw pacemaker/ICD zit.
- In sommige bedrijfstakken kan elektrische apparatuur (bijvoorbeeld lasapparatuur met zware transformatoren) gevaar voor uw pacemaker/ICD opleveren. Bij sterke elektrische apparaten, zoals lasapparaten met zware transformatoren en metaaldetectoren, moet u oppassen. De pacemaker/ICD kan de elektromagnetische golven interpreteren als eigen hartritme. De pacemaker/ICD zal dan geen impulsen afgeven. Als u pacemakerafhankelijk bent, zal uw hart dan tijdelijk stilstaan en dan kunt u duizelig worden of flauwvallen. Huishoudelijke apparatuur vormt geen enkele bedreiging voor de pacemaker/ICD.
- Blijf niet staan tussen controlepoortjes in winkels of op luchthavens. Het is geen probleem als u er gewoon doorheen loopt.
- Draag uw pacemaker-/ICD-pasje altijd bij u.
Pacemaker-/ICD-controle
De eerste poliklinische controle van de pacemaker/ICD vindt 2 weken na de ingreep plaats. Vervolgens krijgt u 1 of 2 keer per jaar een oproep thuisgestuurd.
Contact opnemen
Neem contact op met de pacemaker-/ICD-afdeling bij:
- bloeding van de pocket
- flinke zwelling van de pocket
- pijn in het gebied van de pocket
- pijn op de borst
- huiduitslag
- koorts
- als de klachten waarvoor u de pacemaker/ICD hebt gekregen terugkomen.
In het weekend en buiten kantooruren belt u met de Eerste Hart Hulp (EHH).
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.