Na implantatie van een pacemaker of ICD geldt een aantal adviezen:
Adviezen voor de eerste week
- Bloedverdunnende medicijnen mag u weer innemen zoals met u besproken. Bent u onder controle bij de Trombosedienst= Dan spreekt deze het beleid met u af.
- Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u een aantal dagen enige pijnklachten hebben. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
- De pleister mag u na 48 uur verwijderen. Als de wond nog niet droog is, kunt u een nieuwe pleister aanbrengen. Laat eventuele Steri-strips (hechtpleisters) zitten totdat ze vanzelf loslaten.
- Hechtingen lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden. Knip of trek geen draadjes los!
- Douche de eerste week voorzichtig; de wond mag niet nat worden.
- De eerste 2 weken mag u niet in bad.
Adviezen voor de eerste 6 tot 8 weken
- U mag de eerste 2 weken niet in bad, omdat de wond dan gaat weken. Dit is niet goed voor de genezing van de wond.
- U mag de eerste 2 weken niet autorijden of fietsen. Dit mag weer als u hiervoor goedkeuring hebt gekregen van de pacemaker-/ICD-technicus na de eerste controle op de polikliniek. Als u levensbedreigende ritmestoornissen hebt gehad en hiervoor de ICD hebt gekregen (secundaire preventie) mag u pas na 2 maanden en 1 dag weer autorijden. U krijgt na de ICD-controle een formulier ondertekend door de cardioloog mee waarmee u uw rijbewijs kunt aanvragen bij het CBR.
- Doe de eerste 6-8 weken geen zware werkzaamheden met de arm aan de kant waar de pacemaker/ICD is geïmplanteerd. Breng de arm niet boven schouderhoogte en niet te ver naar achteren.
Adviezen voor altijd
- Stop uw mobieltje niet in uw borstzak boven de pacemaker/ICD. En houd de telefoon bij een gesprek aan het oor aan de andere kant dan waar uw pacemaker/ICD zit.
- In sommige bedrijfstakken kan elektrische apparatuur (bijvoorbeeld lasapparatuur met zware transformatoren) gevaar voor uw pacemaker/ICD opleveren. Bij sterke elektrische apparaten zoals lasapparaten met zware transformatoren en metaaldetectoren, moet u oppassen. De pacemaker/ICD kan de elektromagnetische golven interpreteren als eigen hartritme. De pacemaker/ICD zal dan geen impulsen afgeven. Als u pacemakerafhankelijk bent, zal uw hart dan tijdelijk stilstaan en dan kunt u duizelig worden of flauwvallen. Huishoudelijke apparatuur vormt geen enkele bedreiging voor de pacemaker/ICD.
- Blijf niet staan tussen controlepoortjes in winkels of op luchthavens. Het is geen probleem als u er gewoon doorheen loopt. Draag uw pacemaker-/ICD-pasje altijd bij u.
Rijbewijs
- Als u een pacemaker hebt gekregen, dan hoeft u dit niet bij het CBR te melden.
- Hebt u een ICD gekregen dan moet u dit wel melden bij het CBR.
- Hebt u de ICD uit voorzorg gekregen, dan mag u de CBR-formulieren 2 weken na de implantatie door de pacemakertechnicus in laten vullen. In die 2 weken kunt u ook al een gezondheidsverklaring ophalen bij de gemeente of downloaden op de website van het CBR.
- Hebt u de ICD gekregen na een reanimatie of mogelijk levensbedreigende ritmestoornis, dan mogen de CBR-formulieren pas 2 maanden en 1 dag na de implantatie ingevuld worden.
Pacemaker-/ICD-controle
De eerste poliklinische controle van de pacemaker/ICD vindt 2 weken na de ingreep plaats. De volgende controle zal na 3 maanden zijn (of na 2 maanden en 1 dag bij een ICD voor secundaire preventie). Vervolgens krijgt u 1 of 2 keer per jaar een oproep thuisgestuurd.
Contact opnemen
Neem contact op met de pacemaker-/ICD-afdeling bij:
- bloeding van de pocket
- flinke zwelling van de pocket
- pijn in het gebied van de pocket
- pijn op de borst
- huiduitslag
- koorts
- als de klachten waarvoor u de pacemaker/ICD hebt gekregen terugkomen
In het weekend en buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Eerste Hart Hulp (EHH).
Hikklachten
Soms komen hikklachten voor die verband kunnen hebben met de pacemaker. Dit kan hinderlijk zijn, maar het kan absoluut geen kwaad. Afhankelijk van de ernst van de hinder die u ervan ondervindt kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de pacemaker-/ICD-technicus. U kunt dit ook bespreken tijdens de eerstvolgende controle.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.