Inleiding
De anesthesioloog/pijnspecialist heeft met u afgesproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een blokkade van een perifere zenuw. De perifere zenuw ligt aan de buitenzijde van uw lichaam, ver weg van het centrale zenuwstelsel. Zo komen veel pijnklachten voor in een beperkt gebied van het lichaam. In veel gevallen kan het blokkeren van een bepaalde perifere zenuw deze pijnklachten verminderen of wegnemen.
Onderstaande informatie kan u helpen bij uw voorbereiding op de behandeling.
De behandeling
Een perifere zenuwblokkade kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:
- Perifere zenuwblokkade met medicatie
- Perifere zenuwblokkade met stroomstootjes (PRF behandeling)
- Perifere zenuwblokkade met medicatie
De huid rondom de zenuw wordt gedesinfecteerd. Soms is het nodig dat de anesthesioloog/pijnspecialist de huid zal verdoven met een lokaal verdovingsmiddel. Vervolgens plaatst de arts een speciale naald in het te behandelden gebied. Wanneer de naald goed zit, wordt de medicatie ingespoten.
Soms gebruikt de arts een echo apparaat om de zenuw goed in beeld te krijgen.
o Chirocaïne (verdovingsmiddel) en Depomedrol (een ontstekingsremmer, corticosteroïd).
Resultaat
Het langwerkende verdovingsmiddel chirocaïne zal tot enkele uren na de behandeling werken. Door de chirocaïne kan tijdelijk krachtsvermindering in het behandelde gebied optreden. De ontstekingsremmer heeft echter een aantal dagen tot weken nodig voordat deze optimaal resultaat geeft. Na deze behandeling kan het voorkomen dat u tijdelijk méér pijnklachten heeft; dit komt door irritatie van de zenuw door het inspuiten van de ontstekingsremmer rondom de zenuw. De ontstekingsremmer zorgt er uiteindelijk voor uw pijnklachten gaan verminderen.
Ongeveer 6 weken na deze behandeling bespreekt u het resultaat van de behandeling met de arts. Een afspraak hiervoor is bijgevoegd of wordt naar u opgestuurd.
- Perifere zenuwblokkade PRF behandeling (Pulsed Radio Frequente behandeling)
De anesthesioloog/pijnspecialist zal het gebied rondom de zenuw desinfecteren, steriel afdekken en verdoven met een lokaal verdovingsmiddel. Vervolgens plaatst de arts via het verdoofde gebied een speciale naald ter hoogte van de zenuw, die behandeld moet worden. De naald wordt dan aangesloten op een apparaat dat radiofrequente stroom afgeeft. Om te bepalen of de naald goed zit, wordt er gestimuleerd met zwakke stroomstootjes. U geeft aan waar en wanneer u de stroomstootjes begint te voelen. Zo kan precies bepaald worden of de naald goed zit, of dat de naald eventueel wat verplaatst moeten worden. Als de naald op de juiste positie zit, zal deze kortdurend verhit worden.(42 graden Celcius)
Soms gebruikt de arts een echo apparaat om de zenuw goed in beeld te krijgen.
o PRF behandeling
Resultaat
Door deze verhitting zal de pijngeleiding anders worden en kunnen uw klachten voor langere tijd verminderen. Dit zult u niet direct merken. Direct na deze behandeling kan het zelfs voorkomen dat u tijdelijk méér pijnklachten heeft; dit komt door de irritatie die kan optreden ten gevolge van de verhitting. Het kan 3 weken duren voordat u langzaam effect van de behandeling gaat merken.
De arts kan in overleg met U besluiten om tijdens de PRF behandeling Depomedrol (een ontstekingsremmer, corticosteroïd) te gebruiken.
Ongeveer 8 weken na deze behandeling bespreekt u het resultaat van de behandeling met de arts. Een afspraak hiervoor is bijgevoegd of wordt naar u opgestuurd.
Duur van de behandeling
Houdt u er rekening mee dat de totale duur dat u in het ziekenhuis bent ongeveer 30 minuten is.
Complicaties
Gang van zaken
Voorbereiding
- U dient een begeleider mee te brengen, omdat u in GEEN geval zelf aan het verkeer mag deelnemen. Heeft u geen begeleider mee, dan gaat de behandeling NIET door.
- Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis.
- Als uw bloedverdunnende medicijnen veranderen en/of u krijgt ze voorgeschreven nadat u bij ons op het pijnbehandelcentrum bent geweest meldt dit zo snel mogelijk bij ons op het pijnbehandelcentrum. Het kan namelijk zijn dat deze bloedverdunnende medicijnen gestopt moeten worden voor de behandeling.
- U mag gewoon eten en drinken voor de behandeling.
- Draag ruim zittende en gemakkelijke kleding.
- Waardevolle spullen (sieraden en degelijke) thuis laten vanwege hygiënemaatregelen en om zoekraken te voorkomen.
- Neem een rolstoel bij de ingang van het ziekenhuis mee om na de behandeling erin te kunnen plaatsnemen. Denk hierbij aan een muntstuk van 2 euro dat u nodig hebt als borg.
Bloedverdunnende medicijnen
Als u 1 van de de volgende bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dan mag u daar mee doorgaan:
- Acetylsalicylzuur 80 mg, Acetylsalicylzuur Cardio 80 mg , Aspirine protect 100 mg
- Carbasalaat Calcium 100mg, Ascal Cardio 100mg
- Dipyridamol (Persantin®)
Gebruikt u een combinatie van bovenstaande bloedverdunners dan krijgt u van de arts/ verpleegkundige te horen wat er gestopt moet worden.
Gebruikt u de volgende bloedverdunner, dan krijgt u van uw arts/verpleegkundige te horen wanneer deze gestopt moet worden
- Clopidogrel/acetylsalicylzuur 75 mg/100mg (Duoplavin®)
- Clopidogrel (Grepid® Plavix® Iscover® )
- Prasugrel (Efient®)
- Ticagrelor (Brilique®)
Heeft u vragen?
Dan kunt u bellen naar het verpleegkundig spreekuur van het Pijnbehandelcentrum.
Gebruikt u de volgende medicatie dan krijgt u bericht van het Stollingscentrum van VieCuri over het stoppen van de medicatie voor de behandeling:
- Apixaban (Eliquis®)
- Dabigatran (Pradaxa®)
- Edoxaban (Lixiana®)
- Rivaroxaban (Xarelto®)
- Acenocoumarol
- Fenprocoumon
Heeft u 1 week voor uw behandeling niets gehoord dan kunt u contact opnemen met het Stollingscentrum van VieCuri:
Dag van de behandeling
U meldt zich op de tijd en locatie die staat vermeld op de afsprakenbrief.
Vóór de behandeling vermelden
Het is belangrijk vóór de behandeling te vermelden:
- Als u overgevoelig bent voor jodium, jodiumhoudende contrastvloeistof of pleisters;
- Als u diabetes heeft;
- Als u (mogelijk) zwanger bent;
- Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt;
- Als u een pacemaker of ICD heeft.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.