Over VieCuri
bezoeker Congrestival met virtual reality bril

Terugblik tweede editie

Ook tweede editie VieCuri Matinee groot succes

Zondag 4 maart organiseerde VieCuri voor de tweede keer een Matinee. Dit keer met als thema ‘De onzichtbare wereld om ons heen’. Met het Matinee wil het ziekenhuis op een interactieve en laagdrempelige manier kennis delen over thema's als gezondheid, wetenschap en zorg. Tijdens de editie van afgelopen zondag gaf arts-microbioloog Mireille Wulf een inspirerende aftrap over de wereld waarin zij dagelijks werkzaam is: die van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Na deze interessante lezing konden de bezoekers de diverse stand bezoeken, deelnemen aan een quiz én een  demonstratie van speurhond Koira bezoeken.

 

Mireille Wulf verraste het publiek met interessante microbiologische informatie. Zo vertelde ze dat ieder mens ongeveer één kilo bacteriën bij zich draagt. Ook drukte ze de bezoekers op het hart bij een flinke verkoudheid niet meteen naar de dokter te gaan. “Antibiotica helpt niet bij een snotneus en rode ogen. Dat moet je gewoon uitzieken. Teveel antibiotica zorgt ervoor dat ziekteverwekkers resistent worden en dat is geen goede ontwikkeling.”

 

Schimmelkazen

Na deze lezing konden de 350 aanwezig bezoekers hun eigen weg gaan. Net als tijdens de eerste editie, die in het teken stond van alternatieve voeding en het eten van insecten, kon er ook nu weer voldoende geproefd worden: Scelta Mushrooms zorgde voor cholesterolverlagende broodjes en speciale bitterballen, Aubergine en bakkerij Fleuren waren aanwezig met zuurdesembrood en de Hanos had een groot assortiment aan schimmelkazen en worsten. Tussen de culinaire stands door konden mensen films over het laboratorium bekijken, testjes doen bij de aanwezige tandarts en mondhygiëniste, de handhygiëne testen, een OK-pak aantrekken of meer te weten komen over de schoonmaak in het ziekenhuis en het aantal bacteriën op bijvoorbeeld een toetsenbord. En alle opgedane kennis kon getest worden in een quiz, waarmee een mooie prijs te winnen was. Kortom, er was voor ieder wat wils!

 

Koira

Aandachtstrekker tijdens deze editie was de bijzondere gast Koira. Deze speurhond stal de show tijdens twee demonstraties waarin ze aantoonde de geur van griep te kunnen opsporen. Samen met trainer Marcel Nijland liet zij de bezoekers zien het goede staafje met griepvirus binnen enkele seconden te kunnen ontdekken. Koira is op dit moment nog in training, maar wellicht dat zij in de toekomst daadwerkelijk ingezet kan worden om het virus op te sporen.


Bekijk de video van de tweede editie VieCuri Matinee op Youtube.

Scroll voor meer informatie