Zorg voor ouderen

Locatie Venlo

routenummer 53

(077) 320 58 51

 

Locatie Venray

routenummer 6

(077) 320 58 51

 

Regiopoli Panningen

J.F. Kennedylaan 231

(077) 320 58 51

Foto handen

Vrijwilligers voor ouderen

Vrijwilligers voor ouderen

VieCuri is trots op haar vrijwilligers. Dag in, dag uit helpen zij mensen van de parkeerplaats naar hun afspraak, maken ze een praatje met de patiënten of zorgen ze voor verlichting bij de mantelzorger en zijn taken.  Een ziekenhuisopname is altijd spannend, maar zeker voor kwetsbare ouderen. Daarom worden gastdames en -heren ingezet om hen te ondersteunen: voorbeelden hiervan zijn dat de vrijwilligers de patiënten bezoeken en activiteiten met hen ondernemen. Patiënten fleuren op door activiteiten en persoonlijke aandacht en je ziet dat het een positieve werking heeft op de gezondheid. 

 

Afleiding en speciale aandacht

Een spelletje doen, de krant lezen, samen muziek luisteren: voorbeelden van wat een vrijwilliger bij VieCuri doet met de patiënten. De gastdames- en heren bieden de patiënt afleiding en houden ze actief. Door het gezelschap zijn hun gedachten niet bij de zorg die ze nodig hebben maar bij andere dingen en komen ze eerder tot rust. Ook helpt het de patiënten overdag wakker te blijven en houden ze een goed dag-nacht ritme.

Met de inzet van vrijwilligers is het streven dat het functioneren van de kwetsbare ouderen snel verbetert gedurende en na de ziekenhuisopname.

Vrijwilliger samen met een oudere patiënt 

 

Speciale training voor vrijwilligers

Om een optimale begeleiding te kunnen garanderen, volgen de vrijwilligers een speciale training over hoe ze het beste kunnen omgaan met kwetsbare en soms dementerende ouderen.

 

Wat houdt de training in?
Tijdens de speciale training krijgen de vrijwilligers gerichte informatie over hoe ze het beste kunnen omgaan met kwetsbare ouderen. De training duurt twee keer twee uur en vrijwilligers leren onder meer wat bijvoorbeeld een delier of dementie is en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Ze krijgen meer gevoel bij de doelgroep en leren hoe mensen dingen beleven.

 

Ook krijgen ze handige tips hoe ze patiënten moeten benaderen en bepaalde zaken moeten aanpakken. Moet je iemand er bijvoorbeeld mee confronteren als hij of zij niet weet welke dag het is? Het is voor vrijwilligers heel fijn om hier handvatten voor te hebben. De scholing wordt gegeven door verpleegkundigen van de geriatrie. Bij bepaalde onderwerpen zijn bijvoorbeeld een diëtiste en fysiotherapeut aanwezig. Na de eerste sessies volgt ieder half jaar een bijscholing.

 

Vrijwilligers zijn hard nodig en ontzettend waardevol!
VieCuri wil op steeds meer afdelingen geschoolde vrijwilligers inzetten en kan altijd enthousiaste mensen gebruiken. Heeft u interesse? Het is mogelijk om een dag met een vrijwilliger mee te lopen, om te kijken of dit iets voor u is.


Aanmelden kan bij Hanrriëtte Vos, teamleider vrijwilligers, via e-mail: vrijwilligers@viecuri.nl.

 

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Draag een mondneusmasker tijdens uw gehele bezoek
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri:

 

Bereid u voor

 

Bezoekregeling

Bekijk hier de actuele bezoekregeling bij VieCuri

 

Bloedprikken? Prik zelf een datum!

Maak via www.mijnVieCuri.nl een afspraak voor bloedprikken bij ziekenhuis VieCuri in Venlo of Venray.

 

Maak een afspraak