Contact

(0478) 52 27 74

secretariaatSPM@viecuri.nl

 

Locatie Venlo

routenummer 57

 

Locatie Venray

routenummer 97

Vul het contactformulier in.

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

SOLK betekent Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten en is een complexe uiting van lichamelijke klachten. Soms zijn kinderen en jongeren vaak moe en lusteloos, er zijn chronische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of gewrichts- en spierpijnklachten. Het concentratievermogen is vaak minimaal, maar er is geen medische verklaring voor. Het kan zijn, dat er dan sprake is van SOLK. Dit zijn klachten die medisch niet verklaarbaar zijn, maar wel te verklaren vanuit andere factoren die in stand worden gehouden.

 

De klachten kunnen leiden tot verlies van functie en daarmee kwaliteit van leven. Bij een multidisciplinaire aanpak van SOLK zijn vaak ook speciaal daarvoor opgeleide kinderfysiotherapeuten betrokken. Binnen VieCuri vindt de behandeling van deze klachten meestal plaats in samenwerking met de afdeling medische psychologie.

 

Er wordt specifiek onderzoek gedaan door op zoek te gaan naar in standhoudende factoren. Er wordt hier gebruik gemaakt van specifieke vragenlijsten en meetinstrumenten. De meest gekozen behandelmethode binnen deze groep is graded activity echter wordt er per persoon bekeken wat er noodzakelijk is en bestaat er geen vast behandelprotocol. Hierbij wordt er ook aandacht besteed aan het begrijpen van de klachten zonder dat er een somatische verklaring voor gevonden is. Dit wordt gedaan aan de hand van verklaringsmodellen. Ouders en school dienen betrokken te worden in het onderzoek- en behandelproces.

Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken