Contact

(0478) 52 27 74

secretariaatSPM@viecuri.nl

 

Locatie Venlo

routenummer 57

 

Locatie Venray

routenummer 97

Vul het contactformulier in.

team vitaal fysio

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)

SOLK betekent Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten en is een complexe uiting van lichamelijke klachten. Soms zijn kinderen en jongeren vaak moe en lusteloos, er zijn chronische klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of gewrichts- en spierpijnklachten. Het concentratievermogen is vaak minimaal, maar er is geen medische verklaring voor. Het kan zijn, dat er dan sprake is van SOLK. Dit zijn klachten die medisch niet verklaarbaar zijn, maar wel te verklaren vanuit andere factoren die in stand worden gehouden.

 

De klachten kunnen leiden tot verlies van functie en daarmee kwaliteit van leven. Bij een multidisciplinaire aanpak van SOLK zijn vaak ook speciaal daarvoor opgeleide kinderfysiotherapeuten betrokken. Binnen VieCuri vindt de behandeling van deze klachten meestal plaats in samenwerking met de afdeling medische psychologie.

 

Er wordt specifiek onderzoek gedaan door op zoek te gaan naar in standhoudende factoren. Er wordt hier gebruik gemaakt van specifieke vragenlijsten en meetinstrumenten. De meest gekozen behandelmethode binnen deze groep is graded activity echter wordt er per persoon bekeken wat er noodzakelijk is en bestaat er geen vast behandelprotocol. Hierbij wordt er ook aandacht besteed aan het begrijpen van de klachten zonder dat er een somatische verklaring voor gevonden is. Dit wordt gedaan aan de hand van verklaringsmodellen. Ouders en school dienen betrokken te worden in het onderzoek- en behandelproces.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer