Contact Sportgeneeskunde
Header Sportgeneeskunde- hockey

Weersomstandigheden tijdens het hardlopen

De weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op het functioneren van het lichaam en dus op het prestatievermogen van de sporters. Zeker als die niet de juiste voorzorgsmaatregelen hebben getroffen.

 

Factoren die van invloed kunnen zijn op het prestatievermogen zijn de buitentemperatuur, de wind en de luchtvochtigheid. Het is verstandig om de weersvoorspellingen van te voren goed in de gaten te houden en hiernaar te handelen. Denk dan aan voldoende kleding bij nat en koud weer. Eind maart (Venloop-periode) is het in Nederland (meestal) koel en nat, maar de kans op warm en zonnig weer is ook aanwezig, zoals bijvoorbeeld in 2014 is gebleken. Dan is het belangrijk om goed aan je vochthuishouding te denken. Het effect van een warme zonnige dag is over het algemeen veel sterker als de voorafgaande periode (waarin is getraind) een stuk frisser is geweest.


Het is verstandig de weerberichten in de dagen kort voorafgaand aan de wedstrijd goed te volgen en kleding aan te passen aan de temperatuur- regen- en windverwachting.

 

Bekijk het filmpje van sportarts Rob Eijkelenboom over weersomstandigheden tijdens het hardlopen.

Scroll voor meer informatie