Contact Sportgeneeskunde
Header Sportgeneeskunde- hockey

Blessures en ziekte tijdens het hardlopen

Hieronder een aantal veel voorkomende problemen die kunnen optreden tijdens het hardlopen en bij lange wandeltochten met bijpassend advies.

 

Huidproblemen

Een van de meest voorkomende problemen bij een langdurig lopen, is het optreden van blaren en/of schaafplekken. Door de loopbelasting kan de voet in de schoen gaan schuren met blaren en schaafplekken als gevolg. Indien u merkt dat u hier last van heeft, meldt u zich dan bij de dichtstbijzijnde EHBO-post om dit te laten behandelen. Plaatsen waar de huid langs schoen of kleding schuurt (bijvoorbeeld de hak, de tepels bij mannen, de liezen) kunnen met wat vaseline worden beschermd tegen schuren of worden afgeplakt met een pleister. Dat maakt het lopen vaak een stuk aangenamer. Om nagelproblemen te voorkomen is het goed de teennagels voor de wedstrijd kort (niet te kort!) af te knippen.

 

Spier- en peesklachten

Dit kan variëren van een zweepslag tot bijvoorbeeld overbelasting van de achillespees. Meestal gaat het bij de peesklachten om een terugkeer/ verergering van een al bestaande klacht. Als u een blessure oploopt, is het niet verstandig om hiermee door te lopen. U loopt dan de kans de blessure dusdanig te verergeren, dat u uzelf voor lange tijd uitschakelt. Als u een blessure oploopt, kunt u dat het beste melden in de dichtstbijzijnde EHBO-tent. Soms kan met een tape of bandage toch verantwoord verder worden gelopen.

 

Spierkramp

Spierkampen komen voornamelijk voor na het finishen of in het laatste deel van de wedstrijd en zijn meestal een uiting van vermoeidheid/uitputting en/of een tekort aan koolhydraten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kramp wordt veroorzaakt door een tekort aan vocht of een tekort aan zout. Bij een opkomende kramp is het vaak effectief om het tempo iets te verlagen en iets te drinken met koolhydraten (isotone dorstlesser).

 

Ziekte

Na een recente ziekteperiode met koorts is het niet verstandig om te gaan lopen zonder dat er weer een aantal malen klachtenvrij is getraind. Ditzelfde geldt ook bij recent doorgemaakte blessures. Bij twijfel is het verstandig hierover deskundig advies in te winnen bij de huisarts of sportarts.

 

Bekijk het filmpje van sportarts Rob Eijkelenboom over blessures en ziekte.

Scroll voor meer informatie